przepyszne połączenie, a w wersji na ostro jeszcze lepsze. Jeśli jesteście fanami pikantnej kuchni to gorąco polecam :) 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 2 pomidory malinowe 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku pół pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki czerwonego tabasco łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu spora szczypta wędzonej pikantej papryki Pomidory obieramy i kroimy(...)kostę. Dodajemy do obranego bobu wraz z pastą z suszonych pomidrów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, tabasco, sokiem z cytryny i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na chwilę przed podaniem aby smaki się połączyły. Smacznego :) Artykuł Bób z pomidorami na ostro pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku. Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 2-3 łyżki pasty tahini 100g cukru 1 szczypta soli 1 jajko 100g płatków jęczmiennych (mogą być inne) 60g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady(...)lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujeSCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / JOINT OF PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES Dosyć tych delikatnych i zdrowych past do warzyw i chleba – chcę mięsa! Dawno nie jadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną(...)slices. Put on the plate a portion of vegetables, few slices of meat and pour the sauce all over it and eat! If you want you can boil potatoes, pasta, rice or just take a slice of brad – everything will go well with the pork. Bon appetite! Nutrition Facts Serving Size Servings Per Container 3 Amount Per Serving Calories
Martyna Cooksmaka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe kilka ogórków małosolnych szczypiorek kwiaty czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) słoiczek chrzanu (koniecznie sprawdźcie skład) 5-6 łyżek pasty tahini sałata kumin pieprz sól Wykonanie: Fasolę odcedzamy i płuczemy na sicie, zostawiamy aż ocieknie z wody (fasola nie może być zbyt mokra), a następnie blendujemy. Kumin (około(...)ciecierzycy i układamy na grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią. Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty
Quinoa Raz!morskich kostka tofu (200 g) 300 g świeżego groszku w strąkach 2 łyżki masła orzechowego 100% 3 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy do smażenia * PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz z wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę(...)Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek. Następnie dodaj tofu i smaż chwilę. Na koniec dorzuć makaron. Wymieszaj
Food Squaredlatego żeby mi moja uprawa padła ;) Składniki: 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej 3 jajka ugotowane na twardo 3 cebulki dymki garść dużych liści rukoli 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka pasty paprykowej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy sól i pieprz 1 łyżka cukru Wykonanie: Fasolkę oczyścić, pokroić na około(...)kawałki i ugotować (10 minut) w 2 l wody z łyżką cukru i łyżeczką soli. Przelać na sitku zimną wodą. Połączyć majonez z pastą paprykową, sokiem z cytryny, suszonymi pomidorami, bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać fasolkę, rukolę oraz pokrojoną na cieniutkie plasterki dymkę z dressingiem. Odczekać minimum 10 minut i nałożyć porcje, do każdej dodając pokrojone
zadanie-gotowaniefasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska(...)kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente
Kulinarne przygody Gatitynatrzeć każdą porcję mięsa, a następnie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Kardamon,imbir,goździki, kolendrę, cynamon, czosnek, paprykę wymieszać, dolać 2 łyżki wody i wymieszać aż powstanie pasta. Masło rozgrzać w dużym rondlu, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pastę i smażyć na małym ogniu około 2 minuty mieszając. Włożyć do kawałki kurczaka i smażyć na małym ogniu
O kuchni z uczuciemaktualnie 36 C stopni. Dopiero dzisiaj nabrałam pewności, że zima na dobre nas opuściła 😉 Co tu jeść w takie dni, kiedy jajka sadzone można przyrządzać na chodniku? 😉 Proponuję niezawodną pastę na upalne dni, przetestowaną w jeszcze wyższych temperaturach, niż ta dzisiejsza. Siedzę sobie w cieniu, w kliamtyzowanym pomieszczeniu. […] Artykuł Pasta a’la upał pochodzi z serwisu
Wiszniówkacielęciny. 2 sporych kalarep, 2 średnich marchewek, 2 średnich cebul, 1 ząbka czosnku, kiełków rzodkiewki, 2 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek pasty z tamaryndowca, 1 łyżeczki cukru trzcinowego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 400 gram białego ryżu, 2 łyżek oleju. Przygotowanie dania, jak większości dań przygotowywanych w woku rozpocząłem od pokrojenia składników(...)dodałem cebulę i marchew. Smażyłem przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodałem do woka plasterki kalarepy. Następnie wlałem 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki pasty z tamaryndowca i 3 łyżki sosu sojowego. Dodałem łyżeczkę cukru trzcinowego i całość smażyłem jeszcze przez 3 minuty na maksymalnym ogniu intensywnie mieszając. Danie podałem z ugotowanym białym ryżem, dekorując
Wyprawy kulinarnewspółgrają w akompaniamencie delikatnej w smaku cukinii i tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego (może być też biały) 1 mała cukinia Kilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) Puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 1 łyżka oleju 150g jogurtu greckiego Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki(...)osolonej wodzie. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i paprykami. Następnie dodać suszone pomidory (drobno pokrojone lub pastę) i odsączonego tuńczyka z puszki. Wymieszać. Dodać jogurt grecki. Wymieszać sos i lekko podgrzać. Nie gotować, aby jogurt się nie zważył. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmiękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym(...)check if it’s soft and if yes drain it and leave to chill. In the meantime, when the chickpeas is cooking, let’s make the tahini past. Put the sesame seeds on preheated pan and fry it until gets brownish, when it does, put it on a plate/bowl to cool down. When it has cooled down
Martyna CooksPrzepyszna sałatka z jajkiem w koszulce, chrupiącymi kwiatami cukinii w tempurze i bobem oraz pomidorkami i ogórkiem. Całość uwieńczona najlepszym dressingiem na bazie masła orzechowego i pasty tahini. Polecam, gdyż sałatka jest przepyszna! Składniki (na 1 - 2 porcje): garść mixu sałat 1/2 ogórka szklarniowego 4-5 pomidorków koktajlowych garść ugotowanego i obranego bobu 3-4 kwiaty cukinii 1-2 jajka(...)dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody olej do smażenia W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda się zagotuje obniżam źródło ciepła
Mango Papajajakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam was na pyszną zupkę rybną curry. Smacznego! SKŁADNIKI ( 4 PORCJE) : łyżeczka oleju roślinnego, bądź kokosowego 4 porządne łyżeczki czerwonej pasty curry 1 średnia cebula 2 łyżeczki pokrojonego drobno lub startego imbiru Ok. 1,5 L bulionu lub gorącej wody 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka) 300 g filetu z dorsza opcjonalnie(...)ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach , ok 1-2 minuty. Dodać imbir, wlać bulion/ wodę, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki
Calzonella.comDziś podzielę się z Wami kochani fantastyczną pastą z wątróbek kurzych do smarowania pieczywa.Przepis zaczęrpnęłam z bloga klik Pauliny.Nie musicie mieć maszynek do mielenia mięsa wystarczy zwykły blender.Pasta świetnie się rozprowadza na chlebie,j est gęsta i kremowa.Smakuje lepiej niż te paszteciki drobiowe ze sklepu i przynajmniej jest świeży ,a nie przetworzony z pełną gamą konserwantów.Bardzo ten przepis(...)wotróbkę ,przyprawić solą i pieprzem,w ymiesza i smażyć dalej aż będzie złota.Przełożyć do miski ,dodać masło ,posiekaną natkę, pieprz i gałkę muszkatołową.Z miksować blenderem na puszystą pastę .Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na noc.Rano można już na spokojnie smarować kanapki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki