pasty - 13297 przepisów (strona:319/887)

Krokiety meksykańskie 174

ząbki czosnku 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy(...)papryki - świeżą oraz konserwową. Całość przesmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy do momentu aż zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę oraz pastę paprykową, zagotowujemy całość. Dorzucamy warzywa odsączone z zalewy i doprawiamy farsz wszystkimi przyprawami i ziołami oraz solą i pieprzem. Całość gotujemy kilka chwil i zdejmujemy z ognia.  Farsz powinien

Cooking Monster
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 162

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek  1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia(...)House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty. Przełóż do misek

SzczyptaSmaQ
Zupa curry z krewetkami i dynią 210

sosu sojowego sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do moździerza wrzucić imbir, posiekany czosnek i cebulę, wsypać chili, kurkumę, curry, paprykę słodką. Wszystko rozetrzeć na gładką pastę. W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny

Jaglusia
Gulasz szegedyński 626

łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki w proszku 500 ml bulionu wołowego 2 czerwone papryki, opieczone ze skórki i zmiksowane (lub kilka łyżek paprykowej pasty) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej Do podania: gęsta kwaśna śmietana słodka węgierska papryka w proszku Mięso oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron(...)mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką

Trzeci talerz
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 220

brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół(...)gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml śmietanki kokosowej, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę śmietanki. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają

Jemy Pijemy
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 88

jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie – smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek(...)twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć. Ugotowaną marchew ułożyć

Szybko Tanio Smacznie
Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym 120

dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść świeżej bazylii cytrynowej pasta chili (może być sambal) dwie szczypty soli Dynię oczyszczamy, kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut(...)upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy. Krem podajemy z kleksem z pasty chili

Gotowanie i blogowanie
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 135

przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy(...)kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym. * waga po obraniu Notes - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Pomidory zapiekane z tuńczykiem 97

pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak. Składniki 4 pomidory owalne , np. śliwkowe 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów drobno starta skórka z 1 cytryny 115 g tuńczyka z puszki 2 łyżki kaparów sól pieprz 2 suszone pomidory pokrojone w paski świeża bazylia     Przygotowanie(...)Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową. W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotową

R'n'G Kitchen
,,Makaron czarny z atramentem z kałamarnicy” 126

kałamarnicy 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem 100 g pokrojonych pomidorów z puszki sól himalajska, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany(...)czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego

Podróż w kulinaria
Rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią 169

mała cukinia 1 duża czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki cukru 1 cebula 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pieprz cayenne do smaku 1 łyżeczka przyprawa kurkuma 1 łyżeczka   przyprawa curry 2,5 szklanki bulionu 1 pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażyć(...)pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować

W garach u Gosi
Dania z jajem na codzień- czyli 23 jajeczne przepisy 167

JAJEM w roli głównej 1. Jajecznica z cukinią i pieczarkami 2.  Kotlety jajeczne z kaszą manną 3. Muffiny jajeczne ze szpinakiem 4. Omlet ze szpinakiem 5. Jajka faszerowane pastą chrzanowo- marchewkową 6. Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek 7. Panierowane jajko w koszulce 8. Zapiekanka brokułowa z jajkami 9. Pizza z jajeczną osłonką 10. Kotlety jajeczne z ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Lekka zupka 144

Granite . Składniki ( dla 3 osób )  1 średnia kapusta biała   1 cebulka   1 ząbek czosnku   1 łyżeczka pieprzu ziołowego   2 łyżki pasty pomidorowej  2 laski białej kiełbasy  1 kostka rosołowa   sól   pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę szatkuję , następnie do rozgrzanego garnka wkładam poszatkowaną kapustę(...)drobno  oraz kroję kiełbasę w plastry i dodaję do naszej kapusty , wszystko podsmażam razem z 1 minutkę , i zalewamy wodą aż zakryje całą kapustkę , dodaję kostkę rosołową , pastę pomidorowa, całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka .  Jak nasza kapusta zmięknie , doprawiam solą , pieprzem , i gotowe do podania

Mój Smak
FITBURGERY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ 154

zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE : awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie łyżką wydrążamy miąższ z 1 połówki. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę, lekko rozgniatamy bokiem noża na pastę i przekładamy do salaterki. Cebulkę jak najdrobniej siekamy i również przekładamy do salaterki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz po 2 łyżeczki soku z limonki i oliwy. Dokładnie mieszamy(...)podgrzewamy też kotlety z kalafiora.  Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy dip majonezowy. Na dolnej połówce bułki układamy ciepłego burgera, a na nim plaster pomidora. Na górnej połówce rozsmarowujemy pastę z awokado. Składamy i podajemy

cool and minty
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 119

ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz  Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie(...)Smażyć (mieszając) do momentu - aż się zeszkli. Następnie cebulę lekko posolić, podlać odrobiną wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości. Płyn musi całkowicie odparować. Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum. Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem). W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania. Po odcedzeniu i przelaniu zimną

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania