uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Śliwki kroimy na drobną kosteczkę. 6. Do fasoli dodajemy cebulkę (bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. 7. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym i kwaszonym ogórkiem. Pasta z fasoli jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy(...)śniadaniową i drobno rozbijamy. Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy sycylijskiej. Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas
Cooking MonsterRolada z żółtego sera zawinięta razem z filetem z kurczaka i pastą z ciecierzycy. Smaczny i niecodzienny pomysł na obiad albo na przystawkę, czy też jako alternatywa dla wędliny, bo idealnie pasuje na kanapki. 500 g sera żółtego 100 g sera żółtego wędzonego 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 filety z kurczaka 2 puszki ciecierzycy gotowanej 1/2 słoiczka suszonych pomidorów(...)ściągnąć papier. Filety z kurczaka rozbić jak na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na całej powierzchni upieczonego sera żółtego i oprószyć suszonymi pomidorami. Na kurczaku rozsmarować pomidorową pastę z ciecierzycy i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez około 40 min. Po upieczeniu chwilę
https:KKuchniaMniamszklanki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki wody wrzącej polewa czekoladowa Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę. Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Stale ucierając wbijać po kolei jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Na tym etapie masa może wydawać się na zważoną(...)masy dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę. Kiedy się połączy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać pastę kakaową i dokładnie połączyć. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Najpierw wyłożyłam 1/3 ciasta białego, połowę ciasta kakaowego, 2/3 ciasta białego
https:KKuchniaMniamnieco mniej czasu, to danie jest dla Was. Robi się je błyskawicznie, a do jego wykonania wystarczą jajka i dowolne, ulubione dodatki śniadaniowe (papryka, cebula, kiełbasa czy pomidor). 4. Pasta jajeczna Pasta jajeczna smakuje mi zawsze i wszędzie. Wspaniale nadaje się na kanapki. Oczywiście najlepiej będą smakować jeśli samodzielnie upieczecie bułeczki. Kilka przepisów na pyszne, domowe pieczywo możecie znaleźć
Bulliosmak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady puszka pasty z bakłażana (ze sklepu arabskiego) Jak przygotować mus z bakłażana i czekolady? Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż będzie płynna i mieszamy z pastą z bakłażana. Gotowe. Artykuł
Ugotowane pozamiataneusuwamy pestkę. Miąższ wybieramy za pomocą łyżeczki. Przekładamy do niewielkiej miseczki i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, chilli oraz kolendrę. Całość rozgniatamy widelcem do utworzenia się pasty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do pasty z awokado. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy. Na środek każdej tortilli nakładamy przygotowane guacamole
Smaki Na Talerzumasy krówkowej (ja użyłam gostyńskiej o wadze 510 g) 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki słodkiego kakao 2 łyżki wrzątku 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z połowy laski wanilii, ewentualnie 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii ( tu przepis ) Do garnka przekładamy masę kajmakową, wlewamy trochę śmietanki i podgrzewamy mieszając(...)studzimy. Kawę instant i słodkie kakao wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzątkiem mieszamy do połączenia. Do wystudzonej masy kajmakowej wlewamy resztę śmietanki, rozpuszczoną we wrzątku kawę wraz z kakaem, pastę waniliową i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy wlewamy whiskey i mieszamy do połączenia. Likier przelewamy do butelek i chłodzimy. Przechowujemy w lodówce. Gotowe
Rozpustne gotowanietargu pojawia się bób nie mogę się wprost powstrzymać od jego kupowania. Kilka lat temu bardzo przypadły mi do gustu te zielone fasolki i wciąż eksperymentuje z jego zastosowaniem. Pasta z bobu ( przepis ) to mój letni hit w smarowidłach, ubóstwiam jeszcze bób z pangratto, ale to w następnym wpisie, a o chodniku pomyślałam kiedy w lodówce czekała kolejna(...)następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku 5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem i maślanka, dodajemy 2 łyżki pesto, sól i pieprz i miksujemy
Słodki Kompromiskulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 min 2. W misce mieszamy twaróg, kozi ser, startą goudę 3. Odsączone pomidory rozcieramy w moździerzu lub malakserze na pastę 4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru i wykładamy nim formę do tarty z ruchomym dnem, dociskamy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i wstawiamy jeszcze raz do lodówki 5. Piekarnik(...)wykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ceramicznymi kulkami lub grochem, pieczemy ok 15 min, następnie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze 10 min, wyjmujemy tarte 7. Spód tarty smarujemy pastą z pomidorów, do masy serowej dodajemy jajko i przyprawy, wykładamy na spód tarty, na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory, mają na siebie zachodzić, posypujemy wierzch solą i pieprzem oraz
Słodki Kompromislubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej - wszystkie(...)startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki 5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji
Słodki KompromisCzas przygotowania: 25 min 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego sól, pieprz 2 łyżki przyprawy curry natka pietruszki Do podania 1 szkl kaszy jaglanej Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, obtaczamy w przyprawie(...)mieszając, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, obsmażamy na złoto 3. Do woka dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, mieszając smażymy chwilę, następnie dodajemy czerwoną pastę curry, mieszamy, zalewamy całość mlekiem kokosowym, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut 4. Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sicie, następnie prażymy na suchej patelni, zalewamy dwiema szkalnkami osolonej wody
Słodki Kompromiskuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata, rukola lub świeży szpinak sos jogurtowy tahini: 200 g naturalnego jogurtu greckiego, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego(...)patelnię z ognia. Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę z czosnkiem i przyprawami. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką pastę. Teraz dodaj pozostała ciecierzycę i marchewkę oraz orzechy i ponownie zmiksuj, ale tym razem niedbale, tak aby w masie pozostały ich kawałeczki. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw masę solą
Chilli Czosnek i OliwaNowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze
zadanie-gotowanie