wędzony łosoś twarożek szczypiorek czosnek sól himalajska różowa żurawina czarny sezam, opcjonalnie czarnuszka Kiedy mamy mało czasu, ta przekąska uratuje nam życie. Jest smaczna i estetyczna. Zdrowa! Najpierw przygotowujemy pasty. Mascarpone ucieramy z łososiem na krem,najlepiej w robocie. Twarożek ucieramy z pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pasty wkładamy do szpryc i dekorujemy nimi wytrawne ciastka. Posypujemy na koniec
Z Kuchni Do Kuchniduże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego imbiru. Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, osuszyć(...)razem podsmażać, aż warzywa staną się złociste. Dodać posiekany imbir i rozgniecione ząbki czosnku i przez krótką chwilę (około 1 minuty) wszystko razem podsmażać. Następnie dodać kurkumę, czerwoną pastę curry i bulion i gotując na średnim ogniu, doprowadzić zupę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować do czasu, aż kalafior będzie upieczony. Upieczone kawałki kalafiora wrzucić
Gospodyni Miejskadużych jabłek * 3 galaretki jabłkowo - miętowe ** 1,2 litra wody Masa śmietankowa 400 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie(...)kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła. Masa śmietankowa Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki
Wędrówki po kuchnizbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie(...)pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy
Wędrówki po kuchnimleka 6 żółtek 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 2 łyżeczki żelatyny ** Krem maślany 230 g masła 120 g cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Nasączenie 200 ml mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny Dekoracja 800 g masy cukrowej kremowej 200 g masy cukrowe różowe 200 g masy cukrowej fioletowej klej spożywczy(...)przekładamy mascarpone i ucieramy. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżka po łyżce budyń. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Krem maślany Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy. Nasączenie Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia. Przełożenie tortu Na paterze układamy pierwszy
Wędrówki po kuchniPapryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet
Biały fartuszekPIECZONA KOMOSA SERNIKOWA /1 porcja/ 50 g komosy ryżowej szczypta soli łyżeczka pasty waniliowej łyżka syropu z kwiatu kokosa łyżka kremu dulce de leche jajko 125 g twarogu mielonego (pół kostki) czekoladowe guziczki do dekoracji Kaszę przepłukać, ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc) zmiksować z twarogiem, jajkiem, solą, syropem i pastą
Poranek na słodkoMAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM /przepis własny/ 50 g makaronu żytniego razowego szczypta soli 200 g twarogu sernikowego łyżeczka pasty waniliowej jajko łyżka dżemu z guawy 25 g budyniu waniliowego (proszku) olej kokosowy do natłuszczenia naczynka + KitKat o smaku zielonej herbaty Matcha + pestki granatu + pestki dyni Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem(...)Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć. Twaróg zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, dżemem i budyniem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Masę twarogową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do natłuszczonego naczynia. Zapiekać około 20 minut lub do zarumienienia. Smacznego! *** Dżem z guawy i zestaw batoników KitKat dostaniecie
Poranek na słodkoCZEKOLADĄ /przepis własny/ 40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain) 15 g mąki z komosy ryżowej (j.w.) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny) łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki syropu klonowego jajko ok. 30 g wegańskiej czekolady 200 g twarogu sernikowego Komosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą(...)zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią. Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą. Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika, a następnie rozprowadzić
Poranek na słodkofrancuski producent żywności ekologicznej, istniejący na rynku od 1990 roku. W swojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy(...)strzał w dziesiątkę. * Miso białe - chyba najciekawszy produkt z całej gamy. Nigdy przedtem o nim nie słyszałam, także byłam najbardziej ciekawa jak smakuje. Czym w ogóle jest miso? To pasta z fermentowanej soi i ryżu (albo jęczmienia). Ma kremową konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze
Poranek na słodkoPIECZONA OWSIANKA /przepis własny/ 40 g płatków owsianych 15 g mąki migdałowej 10 g gorzkiego kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny kamień winny) łyżeczka pasty waniliowej pół Quest Bara, pokrojonego w kostkę łyżka syropu klonowego jajko 3 łyżki jogurtu greckiego Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Dodać trochę soli(...)wymieszać. Dodać jajko, syrop, pastę waniliową i jogurt. Połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, ułożyć kawałki batonika i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto") Smacznego! ENGLISH VERSION: DOUBLE CHOCOLATE BAKED OATMEAL 40 g oat flakes 15 g almond flour
Poranek na słodkoSERNIK Z BANANEM I PŁATKAMI QUINOA /przepis własny/ 30 g płatków quinoa (Quinola Mothergrain) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej 2 łyżki syropu daktylowego jajko 150 g twarogu sernikowego dojrzały banan dwie morele Płatki zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Następnie zmiksować z twarogiem, jajkiem, bananem, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać
Poranek na słodkowybrać odmiany z małą ilością pestek jak pomidory śliwkowe) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru opcjonalnie możesz dodać: płatki chilli, 1 łyżeczkę pasty harissa , 1 łyżkę octu balsamicznego, garść świeżych listków bazylii lub łyżeczkę suszonego oregano Przygotowanie: Jeżeli używasz całych pomidorów z puszki, rozgnieć je najpierw widelcem. Świeże pomidory pokrój na kawałki. Możesz(...)Alternatywy dla sosu pomidorowego do pizzy: sos z pieczonych pomidorów , lekko odparowany jeśli wyjdzie za rzadki domowa harissa wymieszana z koncentratem pomidorowym (sama będzie trochę za ostra) ajwar turecka pasta paprykowa domowe pesto bazyliowe lub z innej zieleniny, np. liści rzodkiewki lub pesto z suszonych pomidorów oliwa wymieszana z posiekanym czosnkiem i ziołami lub domowa oliwa aromatyzowana domowy labneh wymieszany
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam hummus! I mogłabym go jeść niemalże codziennie, gdyby nie to, że przygotowany jest z ciecierzycy, która jako strączek nie współgra z moim układem pokarmowym :( Poniższa pasta jest bajecznie pyszna! Niezwykle kremowa, puszysta, subtelnie słodka, dzięki dodatku dyni. Puree z dyni miałam jeszcze zapasteryzowane z poprzednich lat, ale jego przygotowanie jest w miarę szybkie i łatwe, także(...)problemu, gdybyście akurat go nie posiadali. Wystarczy upiec dynię, a następnie ją zmiksować. Wracając do hummusu - obłęd! Przepyszny! Dlatego gorąco go polecam :) A Wy jadacie takie pasty? Jakie jest Wasz najlepsze połączenie? :) Składniki: 200 g ciecierzycy (475 g po ugotowaniu) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g tahini (Primavika) 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka soku
Zdrowie na języku :Psałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem(...)każdemu, a jeśli komuś się nie zdarza... no to gratulacje. Ja jestem tylko człowiekiem i czasami nie odmawiam sobie takiego jedzenia. Mój ulubiony hamburger składa się z: podpieczona bułka pasta z suszonych pomidorów mix ulubionych sałat stek Sokołów z roztopionym na wierzchu serem cheddar lub mozzarella 2 plasterki boczku przesmażonego na suchej patelni na chrupko plasterek pomidora kawałek ogórka konserwowego
Cooking Monster