pasty - 13297 przepisów (strona:318/887)

Ciemne naleśniki z pastą tahini 163

Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie i mocno pachnące. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem syropu winogronowego, nasze naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy. Tahini jak i cudowne mini patelnie do serwowania możecie kupić w Tureckim Sklepie. Składniki: 250ml mleka 150g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżki tahini z winogronem(...)pasta chałwowa) + 1 łyżka do polania szczypta soli 100ml wody mineralnej gazowanej Mleko, mąkę, jajka, kakao, tahini i szczyptę soli miksujemy przez 3 minuty. Odstawiamy ciasto na godzinę. Wlewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników. Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu. Smażą się dłużej niż klasyczne naleśniki. Gotowe naleśniki podajemy zrolowane i polane dodatkową łyżką

Gotowanie i blogowanie
Kociołek węgierski 190

Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu(...)cebula się rozpadnie i zagęści całość. Po tym czasie dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa. Gotować ok. pół godziny, po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę, całą tubkę pasty węgierskiej oraz przyprawy, chwilę gotować.  Podawać z pieczywem

Dobra karma
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 255

kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę, wyjmujemy z kostkarki i przekładamy do woreczka z grubej folii – w przeciwieństwie do cienkiej folii torebek

Karo in the Kitchen
KANAPKA NA CIEPŁO Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI I SEREM 187

długie stanie w kuchni, na śniadanie, kolację lub dla niespodziewanych gości. Nie wymagają skomplikowanych składników, ani też doświadczenia w kuchni. Składają się z chrupiącej grzanki przykrytej ciepłą pastą z tuńczyka, kaparów, czerwonej cebuli i majonezowego-czosnkowego dipu. Całość  ukryta pod warstwą roztopionego sera i wykończona plastrem świeżego pomidora.  Ich sukces to udane połączenie składników. SKŁADNIKI(...)tuńczyka oraz kapary i posiekaną cebulę. Delikatnie mieszamy, aż składniki połaczą się z dipem. Kromki chleba (całe lub przekrojone na pół) układamy na papierze do pieczenia. Każdą smarujemy przygotowaną pastą. Na wierzchu kładziemy plasterek sera i po dwa plastry pomidora. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu, chili i oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Wyciągamy, gdy na powierzchni sera

cool and minty
CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM 205

całą resztą.   Ciasto najlepiej trzymać na blacie kuchennym w pojemniku lub pod przykryciem z folii aluminiowej. Jeśli chcecie, aby ciasto było intensywnie zielone, dodajcie odrobinę zielonego barwnika w paście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone  . SKŁADNIKI(...)cukru (1 szklanka) 4 jajka 200 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 50 g zmielonych migdałów ( 5 łyżek) 50 ml mleka DODATKOWO: odrobina zielonego barwnika w paście lub w żelu (polecam  taki  ) LUKIER 150 g cukru pudru około 5 łyżek soku z limonki 4 łyżki posiekanych pistacji WYKONANIE CIASTO : Keksówkę o długości

cool and minty
KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO 314

pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry MARYNATA 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1-2 łyżki pasty curry np.  TAKIEJ WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z bialych błon i kostek, kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, świeżym imbirem(...)Dodajemy olej i pastę curry, mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Mango obieramy, obkrajamy pestkę z miąższu. Miąższ kroimy w kostkę. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go równomiernie z każdej strony na dużym gazie. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty. Stopniowo wlewamy mleko kokosowe. Całość zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez

cool and minty
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 193

czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę. ŁOSOŚ :Filety z łososia myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy ewentualne ości. Posypujemy solą, pieprzem i chińską przyprawą pięć smaków. Nacieramy z obu stron oliwą  Do żaroodpornej formy(...)przekładamy przygotowaną pastę, układamy łososia i nacieramy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania. Piekarnik z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu rozgrzewamy do 200℃. Wkładamy formę z łososiem i pieczemy przez około 15-20 minut w zależności od grubości filetów. Serwujemy natychmiast z ulubionymi dodatkami np. z ugotowanymi na parze i następnie podsmażonymi

cool and minty
BURRITO Z CHILI CON CARNE 271

Pszenne tortille wypełnione mięsno-warzywnym sosem chili con carne, ugotowanym na sypko ryżem i tartym serem, a następnie podsmażone na chrupiąco na minimalnej ilości oleju. Podałam je z pastą z awokado i jogurtu naturalnego,  pikantną salsą z pomidorów oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia. Przygotowanie burrito najlepiej  rozłożyć w czasie i ugotować sos z jednodniowym wyprzedzeniem. W dniu podania(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Smażymy burrito z każdej strony na umiarkowanym gazie, aż się zrumieni.  Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową, pastą z awokado i cząstkami limonki do wyciśnięcia

cool and minty
ROLADA SZPINAKOWĄ Z PASTĄ JAJECZNĄ I TUŃCZYKIEM 337

PASTA :  6 jajek ugotowanych na twardo 100 g serka topoinego gołda lub tylżycki 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej papryka konserwowa pokrojona w paski(...)piekarniku przez 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 167

papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól i pieprz do smaku około(...)liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.  Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.  Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest

Kulinarne Fantazje Marioli
PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką 652

Składniki: Kruszonka: 100g masła 1 szklanka mąki + 1 łyżka 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru(...)prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 3/4 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu)     Kruszonka: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę ( patrz FILM ). Ciasto: 2. Mąkę przesiać, dodać proszek

Mała Cukierenka
Jak usunąć zapach cebuli z rąk. 161

ieprzyjemny zapach cebuli z rąk możemy usunąć nacierając dłonie pastą do zębów. Pozostawiamy pastę na chwilę na naszych dłoniach, a następnie zmywamy ją letnią wodą.                         Pozdrawiam serdecznie

Przepisy i porady kulinarne
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 287

mieć zapas na wszelki wypadek. 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam rozmrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cały cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać(...)zastąpić wodą lub herbatą cytrynową 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii 750 g białego lukru plastycznego 250 g czarnego lukru plastycznego 150 g zielonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona

moj przepis na
Łosoś pieczony z pastą z suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku 161

niego ochoty. W końcu przeszło. Dzisiaj prezentuję łososia pieczonego. Przepis łatwy a rybka smaczna. Często sukces tkwi w prostocie. Polecam. Składniki: Kawałki łososia ( ok. 200 gram na „głowę” ) Sól Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem Natka pietruszki Wykonanie: Łososia oczyszczamy. Warto wyjąć pęsetą ości, łatwo wychodzą. Rybę solimy z obu stron. Kładziemy w naczyniu do zapiekania skórą do dołu(...)łososia nakładamy pastę z suszonych pomidorów i pozostawiamy do zamarynowania. Pozostawiamy minimum na 30 minut. Następnie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną pietruszką. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem 174

jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem - Przepis Składniki / na 4 porcje: 1 kg bobu 1-1,2 kg młodych ziemniaków sól 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki pasty harissa domowej lub kupnej (ilość zależy od ostrości pasty i od preferencji) garść świeżej natki pietruszki oliwa lub olej 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok i skórka z 1/2 cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa