font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: arkusze Nori torebka ryżu ¼ ogórka zielonego 2-3 plastry łososia wędzonego ½ awokado pasta wasabi kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka) sos sojowy Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić(...)góry. Wykładamy połowę porcji delikatnie ciepłego ryżu, zostawiając u dołu i góry przynajmniej 1 cm wolnej powierzchni. Ryż smarujemy w miejscu, w którym będziemy układać dodatki, cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki. W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając
kulinarnyswiatdomipieprzu kilka plasterków mozzarelli kilka plastrów świeżego pomidora Sposób przyrządzenia: 1. Umyty szpinak, obrany ząbek czosnku i suszonego pomidora umieść w blenderze, zalej mlekiem i zblenduj na gęstą, gładką pastę. 2. W misce rozkłóć ze sobą jajka, dodaj szpinakową pastę, dopraw solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj. 3. Smaż omleta na małym ogniu z dwóch stron. 4. Omleta wypełnij mozzarellą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPomysł na zastosowanie resztek z produkcji mleka migdałowego widziałam u kogoś na blogu (przepraszam nie pamiętam u kogo). Sama wcześniej się zastanawiałam jak wykorzystać tą migdałową pastę – dodawałam ją do wypieków, jako farsz do mięs itp. Na pomysł przerobienia na pastę kanapkową niestety nie wpadłam. Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy: 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie
Szybko Tanio Smaczniekuminu, kolendry mielonej, curry, majeranku, papryki ostrej, pieprzu bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia burgerów Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli skórka otarta z połowy cytryny kilka łyżek wody(...)dłużej do miękkości. Odcedzam cieciorkę i przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Burgery
Mango Papajagram piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek po szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli skórka otarta z połowy cytryny kilka łyżek wody(...)dłużej do miękkości. Odcedzam cieciorkę i przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Domowa
Mango PapajaHumus pomidorowy – jedna z lepszych past na kanapki, tosty, pity. Na blogu można znaleźć podstawowy przepis na prawdziwy humus, bez dodatków. Jednak moim zdaniem humus pomidorowy z suszonym pomidorów jest o wiele lepszy w smaku, niż ten tradycyjny. Ale jest to moja opinia (osoby, która uwielbia suszone pomidory
KuchniaWeDwoje.plswawole ! Czas zabawy trwa w najlepsze ! Dlatego podrzucam Wam bardzo prosty przepis na fajną przekąskę: domowe krakersy z czarnuszką. Do tego jakiś prosty dip, sos, hummus czy pasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają serowe słone paluszki z kminkiem czy też serowe ciasteczka z pastą łososiową . Niedługo sobota, więc będzie
Kulinarne przygody Gatitybył trafnym wyborem. Wielu obawia się aromatu lawendy, kojarząc go z kosmetykami. Niepotrzebnie, bo zastosowany z umiarem działa wyłącznie na plus. Przyznam, że z drżeniem ręki odmierzałam ilość kwiatowej pasty, co w efekcie zakończyło się lekkim niedoborem ;) W przepisie uwzględniłam już tę zmianę. Ciasteczka przygotowywałam z córką, której zagniatanie ciasta sprawiło ogromną radość :) I tak sobie myślę, że to był(...)wywoła (niestety sprzątnie było głównie moim udziałem ;) ). Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 100 g masła 1 jajko 80 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pasty lawendowej (lub 1 łyżka suszonej lawendy) szczypta soli czekolada deserowa (na polewę) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma
zadanie-gotowanieMój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:) Pasta kanapkowa, która z pewnością wzbogaci i urozmaici codzienny jadłospis. Łatwa do przygotowania, pyszna. składniki: ok 300 g mięsa z rosołu 3 jaja na twardo garść czarnych oliwek cebula sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu greckiego duża łyżka majonezu Oddzielone od kości mięso drobniutko pokroić. Jaja zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Cebulę i oliwki pokroić w kosteczkę. Składniki pasty wymieszać, dodać jogurt i majonez, przyprawić do smaku. Odłożyć na ok 30 minut, żeby smaki się "przegryzły". Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem
6niebotemperaturze pokojowej, 2 jajka, w temperaturze pokojowej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 2 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, 700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych. Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić. Masło i mleko umieścić(...)garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach
Państwo Wojtczuk gotująwybiegowy) 2 gałązki świeżego rozmarynu + dodatkowa do pieczenia 1 cytryna + dodatkowa do przybrania 1 czerwona cebula 100 ml oliwy z oliwek sól morska sambal oelek - pikantna pasta chili - do posmarowania, opcjonalnie przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć piersiami do dołu. Przy pomocy nożyczek lub nożyc do drobiu, przeciąć kurczaka wzdłuż jednej strony kręgosłupa. Następnie tak samo przeciąć(...)najmniej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną z marynaty, dołożyć świeżą gałązkę rozmarynu. Piekarnik nagrzać do 210 st C. wstawić kurczaka i piec 45 minut. Po tym czasie kurczak powinien
Stare Garybardzo dojrzałe są gruszki. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz: Twaróg rozdrabniamy dodajemy łyżeczkę soku z cytryny szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany szczypiorek, Całość mieszamy na pastę. 3. Upieczone gruszki wyjmujemy dodajemy do środka pastę z serka na wierzch umytą i osuszoną rukolę oraz kiełki rzodkiewki. Posypujemy delikatnie ziarnami czarnuszki i granatem. Na talerz wykładamy
vaniliowoczekoladowaDoba za krótka. Kawa za słaba. Zima za długa. Pomysł na tę pastę zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego. Makrela w połączeniu z serkiem i chrzanem komponują się idealnie. Charakteru dodaje również świeża natka pietruszki. Szybko i pysznie :) Składniki: mała makrela wędzona opakowanie serka śmietankowego (150 g) 3 łyżeczki chrzanu natka pietruszki Makrelę obrać i pozbawić ości. Za pomocą widelca rozgnieść(...)Dodać serek i chrzan i całość mieszać tak długo, aż powstanie gęsta i gładka pasta. Posmarować pieczywo i udekorować świeżą natką pietruszki
My simple kitchenmakaronu Chow Mein 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 00 g pędów fasoli 500 ml mleka kokosowego 2 łyżki curry pasty Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę(...)oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam i pozostawiam pod przykryciem ok 5 min aż makaron z miękkie. Podaję od razu
Gotowanie Patkipuszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 100 g czerwonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki opcjonalnie kwaśna śmietana Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy(...)maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, pastę z suszonych pomidorów, sól i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę i dusimy 5-10 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy opłukaną soczewicę i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec, jeśli trzeba, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy łyżką śmietany.. Smacznego :) Artykuł Zupa z soczewicą
Mienta blog