osób) - 250 g krewetek black tiger - 200 ml mleka kokosowego - 100 g orzechów nerkowca - 1 papryczka chili - 1 cm czerwonej pasty curry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka soli - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 pęczka kolendry(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem
Gocha gotuje!kaszy jęczmiennej - 1 kabaczek - 1 duży pomidor - 0,5 pęczka kolendry - 0,5 pęczka natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 1 cm czerwonej pasty curry S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojonego w półtalarki(...)kabaczka i pomidora i dusimy z dodatkiem soli i pasty curry. gdy kabaczek jest już miękki dosypujemy kaszę i posiekaną kolendrę oraz natkę, mieszamy, konsumujemy
Gocha gotuje!rozdrabniamy widelcem. Paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawimy solą oraz pieprzem. Na każdy plasterek nakładamy ok. 1 łyżeczkę pasty, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, zwijamy i opcjonalnie dodatkowo związujemy rulonik szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzenianieprzyjemnościami. I żeby baby, mazurki i serniki smakowały Wam jak nigdy. Wesołych Świąt! Ja tymczasem przekazuję Wam przepis na zieloną paschę. Odkąd odkryłam, że w lokalnym markecie mają pastę pistacjową, kupuję namiętnie słoiczek za słoiczkiem i wtykam ją, gdzie tylko się da. A że paschę po raz ostatni robiłam trzy lata temu stwierdziłam, że będzie to doskonałe połączenie. Przepisu(...)zostawić na noc. Następnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć. Powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Dodać pastę krem pistacjowy, połączyć. Dodać odciśniętą żurawinę i posiekane pistacje, wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzezostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C. Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody na gęstą pastę. Używając dekoratora lub plastikowego woreczka z obciętym rogiem namaluj pastą krzyżyki w miejscy gdzie bułeczki były wcześniej przecięte. Piecz przez około 12-15 minut aż zbrązowieją. W małym garnuszku roztop
Gotowanie-ukpieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn kawałek świeżego imbiru cukier garść orzeszków nerkowca i płatków kokosowych(...)nasion, kroimy w paski i obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem. Smażymy je ok 5 minut a następnie dodajemy pastę curry, śmietankę oraz mleczko kokosowe. Pyrkoczemy wszystko ok 5 minut. Orzeszki nerkowca i płatki kokosowe podprażamy na suchej patelni by zaczęły ładnie pachnieć i stały się lekko rumiane. Curry podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórydekoracji. Do miski blendera wsypać pozostały groszek, dodać wyjęte z jajek ugotowane żółtka, miętę, sól i pieprz cayenne. Blendować dodając stopniowo po troszku majonezu, do uzyskania dość gęstej pasty. Pastę nałożyć na połówki jajek, ułożyć na niej odłożony groszek lekko dociskając. Jajka ułożyć na liściach sałaty, oprószyć pieprzem cayenne
Kuchenne zapiski Edytymleka 1 cytryna Masa serowa 250 g ricotty 3 łyżki cukru pudru 3 białka Dekoracja 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła czekoladowe jajeczka **** INGREDIENTI Pasta frolla 180 g di farina 70 g di burro 70 g di zucchero 2 tuorli 1 cucchiaio di latte 1 cucchiaino di lievito un pizzico di sale Crema pasticcera 2 tuorli(...)Dokładnie wylepiamy nim formę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. **** Pasta frolla Setacciate la farina con il lievito per dolci e un pizzico di sale. Aggiungete i tuorli, il burro sciolto a bagnomaria, lo zucchero e il latte. Lavorate il tutto
La grande e la piccola cuocamąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 75 g cukru białego, drobnego 100 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka pasty z wanilii 100 g pistacji łuskanych 100 g chocolate chips <----tu przepis jak je wykonać samodzielnie w domu; lub po prostu czekolady posiekanej, mlecznej lub gorzkiej lub jednej i drugiej Sposób przygotowania(...)Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Masło i sól zmiksowałam na jasną puszystą masę. Nadal miksując stopniowo dodawałam cukier. Następnie jajko, pastę waniliową i mąkę. Na końcu wsypałam grubo pokrojone pistacje i kropelki czekoladowe (można posiekaną czekoladę). Wymieszałam w taki sposób aby dodatki rozprowadzone były w całym cieście. Dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam niewielkie
Blondynka Gotujepół. Wydrążyć żółtka i przełożyć do miseczki. Makrelę obrać ze skory i ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do żółtek. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem na pastę. Do smaku doprawić pieprzem. Gotowa pasta napełnić połówki jajek. Udekorować drobno posiekaną cebulką i natka pietruszki
Monia miesza i gotujepracy osiągamy wiele zastosowań :) Składniki: 800g fileta z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ¼ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczka soli Dwie szczypty pieprzu 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów (lub suszone pomidory bardzo drobno pokrojone) – pasta jest dostępna w Biedronce Przygotowanie: Fileta rozciąć tak, aby utworzył szeroki płat. Nakryć go folią. Lekko rozbić tłuczkiem. Papryki, sól
Fabryka pomysłówMarynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Różowe jajka faszerowane Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 upieczony burak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej w kostkę
Kulinarne przygody Gatityszwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA
Karo in the Kitchendrugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę(...)ofercie tej wegetariańsko-wegańskiej restauracji znajdziecie ponad 30 dań wegańskich! Obsługa cierpliwie wyjaśnia, co kryje się pod egzotycznymi nazwami dań. Przytulny wystrój, lokalizacja blisko rynku. Pierogi (Polish pasta pockets) with lentil filling It’s the second time in my life that I’ve prepared pierogi J . It was quite labour-consuming but it was worth the effort
Qlinarnie i Qlinarniepuszka masy krówkowej (około 450g) Wierzch: 3-4 spore banany sok z 1/2 cytryny 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 100g płatków migdałowych 1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem(...)blaszce i wyrównać. 7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany ( patrz FILM ) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej
Mała Cukierenka