pasty - 13297 przepisów (strona:299/887)

Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym 150

Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki

Korniszonki
Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni! 165

Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne

Korniszonki
Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami 138

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Tahina 123

nabyć w księgarni internetowej   W TYM MIEJSCU! WARTO! Nigdy bym nie przypuszczała, że jest tak prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym(...)jego godność do leku i superfood. Składniki 500 g łuskanego sezamu (można użyć dowolnej ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty) Z tej porcji uzyskamy 1 słoiczek. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez

Z Kuchni Do Kuchni
Kompot truskawkowo-malinowy na 2 sposoby 147

świeżych i mrożonych. Kompot truskawkowo-malinowy ze świeżych owoców Składniki: 1 kg truskawek 500 g malin 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową 2 - 3 l wody - w zależności jaką intensywność smaku i koloru chcecie uzyskać Przygotowanie: Truskawki i maliny myjemy, osuszamy, z truskawek usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka i zalewamy(...)ogniu około 15 minut. Gotowe!   Kompot truskawkowo-malinowy z mrożonych owoców Składniki: 450 g mrożonych truskawek 300 g mrożonych malin 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pastą waniliową 2 łyżki cukru, miodu lub ksylitolu 2 l wody Przygotowanie: Doprowadzam wodę z cukrem do wrzenia. Wrzucam mrożone owoce, gotuję na lekkim ogniu przez kilka - kilkanaście minut

Zasmakuj Kuchni
Letnia sałatka z bobem i komosą ryżową! 174

wodzie i obranego z łupin bobu - 1 wieprzowy kabanos - kilka oliwek czarnych, greckich (są z pestką w środku) - świeże listki majeranku - świeże listki szczawiu czerwonego - 1 dymka - 1/3 łyżeczki pasty harissa - 3 łyżki oliwy z oliwek - sok z 1/2 cytryny - 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany - sól, pieprz świeżo zmielony (u mnie różowy) Komosę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)dodajemy 1 łyżkę oliwy i czosnek chwilę blanszujemy, dodajemy bób i przesmażamy przez chwilkę, dodajemy pokrojonego bardzo drobno kabanosa (możesz też użyć boczku lub chorizo). Ugotowaną komosę wymieszaj z pastą harissa, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj podsmażony bób, zioła: szczaw i majeranek. Posiekaj dymkę i posyp sałatkę Na wierzch dodaj oliwki. Oprósz pieprzem.  Gotowe! Przepyszny letni pomysł

SMYKWKUCHNI
Tort makowy z malinami 157

mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią

Anielskie wypieki
Tarta kremowa z truskawkami 128

mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią

Anielskie wypieki
TYDZIEŃ KUCHNI ORIENTALNEJ W LIDLU! MÓJ POMYSŁ NA PITĘ! 177

jeść non stop. Ale mam swój jeden ulubiony patent na chlebek pita, jaki? Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie chlebków pita dostępnych w sklepach LIDL - przyprawa kuchni orientalnej - tahini - pasta harissa - 2 garście szpianaku - 1/2 małej szalotki - 1/3 ząbka czosnku - olej z orzechów włoskich - czarnuszka - 1 pomidor mały - sól morska - świeże listki miętki Chlebek pita podsmaż na patelni, aby się zrumienił(...)zdejmij z patelni.  Podsmaż na oleju szalotkę, czosnek, szpinak i pomidory. Dodaj tahini i przyprawę, całość wymieszaj, nadziej chlebek pita, podaj z pastą harissa. Posyp miętą i czarnuszką! Idealne na lunch czy kolację! Gorąco polecam

SMYKWKUCHNI
ŁAGODNA ZUPA TAJSKA Z TOFU TOM YUED 167

pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić.  Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować jakieś 3 minuty.  Wyłączyć gaz, dodać pastę miso, szpinak

ClauditteMissCooking
Warzywa w mleku kokosowym z basmati, co wege w Biedronce + ceny 196

czarnym pieprzem, kuminem i mielonym kminkiem. Podgrzej. Natychmiast podawaj z ryżem.  Co wege w Biedronce ?  Moje hity:  - kiełki stir-fry  i  czasami dostępna  pasta z wędzonym tofu  (o których powiedziała mi Linda),  - kasza orkiszowa,  - paluszki chlebowe Grissini ,  -  czekolada Lindt Excellence , -  zupy-krem (mrożonki), - baton owocowy Vitanella (chyba jedyny(...)zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, konserwantów ani innych ulepszaczy). GOTOWE MIESZANKI LIŚCIASTYCH WARZYW I KIEŁKÓW (WEGAŃSKIE)     KASZE, RYŻ, MAKARONY, STRĄCZKOWE (WEGAŃSKIE) NA ŚNIADANIE NAPOJE (WEGAŃSKIE) PASTY DO PIECZYWA (WEGAŃSKIE) PESTKI I NASIONA (WEGAŃSKIE) PRZEKĄSKI I SŁODYCZE wegański, całkiem zdrowy skład nie są wegańskie wegańska, uwaga: zawiera kontrowersyjny polirycynooleinian poliglicerolu (zakazany w Japonii, Australii i USA) wegańska ZUPY

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 220

śmietany (możemy zamiast fixów dodać żelatynę, dodałam fixy, ponieważ tort podawałam na drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka(...)mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 15g żelatyny w proszku + 1/2 szklanki zimnej wody Sos karmelowy: 1/2 szklanki cukru 2 kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki

Mała Cukierenka
BUŁECZKI Z PASTĄ WARZYWNĄ 108

Dzisiaj pomysł na pieczone bułeczki zwinięte z pastą warzywną Rolnik. Bardzo smaczne, mięciutkie o lekkim posmaku grzybów. Polecam(...)mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 i 1/2  szklanka ciepłej wody  4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 190 g pasty warzywnej  Rolnik o smaku grzybów leśnych nasiona czarnuszki do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
OSTRO- KWAŚNA ZUPA Z KREWETEK TOM YUM GOONG 197

średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka grzybków straw, przepołowionych 4 lub 2 tajskie papryczki 16 nieobranych, średnich krewetek 2,5 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżeczki pasty chilli (Tajskiej) sok z całej limonki 6 łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion.  Dodaj do niego galangal(...)Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch.   Przypraw sosem rybnym i zdejmij zupkę z ognia, następnie dodawaj: sok z limonki, papryczki chilli, pastę chilli oraz mleko.  Spróbuj, czy nie potrzeba Ci więcej soku z limonki bądź słonego sosu rybnego.  Rozlej na talerze i posyp świeżą kolendrą

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 171

zupę pod przykryciem, do miękkości szparagów – 12-15 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zawartość rondla przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i pastę sezamową, blender zamykamy i całość miksujemy na gładko przy najwyższych obrotach blendera, około 1,5 minuty. Sprawdzamy, czy nie trzeba zupy lekko dosolić. Jeśli potrzeba – dodajemy jeszcze odrobinę tahiny albo(...)ekologicznych kostek 2-3 małe szalotki (80-100g) 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki wielkości kciuka skórki ściętej z cytryny 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy jajka przepiórcze skórka ścięta z cytryny wstążki ze szparagów liście selera jadalne kwiaty

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania