mąki pszennej + 2 łyżki 15 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 250 ml mleka + 4 łyżki 40 g masła Jajko do posmarowania 150 g pasty warzywnej z nutą czosnku niedźwiedziego Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże oraz cztery łyżki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Do osobnej(...)kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie stół oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy
VioletoweKucharzeniepomidorkami śliwkowymi to idealny dodatek do obiadu czy kolacji, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Świeży granat i kolorowe warzywa świetnie współgrają z sezamowo-cytrynowym sosem, który nadaje potrawie wyrazistości. Pastę sezamową dostaniecie bez problemu w większości większych marketów, a resztę składników z powodzeniem znajdziecie także w małych sklepach (za wyjątkiem syropu klonowego, który śmiało można zastąpić miodem). Myślę(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach) nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu) Przygotowanie Pomidorki
Powiedz dietom nieświeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić(...)razem smażyć. Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykry ć garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego
Wanilia i Kardamonciasta odstawiamy do ostudzenia. Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni raz krótko miksujemy. Całość przelewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, żeby
Relaxtimetulipany, ja kupuję jej białe piwonie. Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami. Częstujcie się! Składniki: 600g twarogu półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić(...)przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, przestudzić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej
Raj dla Podniebieniacoś słodkiego, to trzeba szybko coś upiec. Dziś sernik w letniej odsłonie. Z jagodami. Składniki: (na małą tortownicę) 600g sera twarogowego półtłustego 70g masła 4 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 150g świeżych jagód owoce do ozdoby Wykonanie: Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jajku, nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce(...)zmielonego twarogu. Ucierać na mniejszych obrotach miksera. Teraz czas na pastę waniliową i śmietanę. 3/4 masy serowej przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170C ok.20-25min. Do pozostałej masy dodać umyte i osuszone jagody. Zmiksować. Masę jagodową delikatnie wyłożyć na podpieczoną masę serową. Piec w takiej samej temperaturze jeszcze ok.20-25min. Sernik studzić w otwartym piekarniku. Przed podaniem udekorować
Raj dla PodniebieniaWystarczy naprawdę kilka dobrych składników, aby wyczarować coś dobrego. Dziś udało mi się to z pastą sałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich(...)dodać wraz z jajkiem i szparagami do kaszy. Całość lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dorzucić orzechy włoskie grubo posiekane. Podawać ze świeżym pieczywem. Artykuł Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaOstatnio w necie krąży cała masa przepisów na pasty z fasoli. Postanowiłam więc i ja zrobić swoja wersję z białej fasoli z cebulka prażoną. Taką pastę możecie podać z pieczywem i na przykład pomidorem lub ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię trudny a efektowny. Próba okazała się udana, powtórzę na pewno na zbliżające się imieniny męża :-) Jajka w tej wersji są pyszne i łatwe do przygotowania. Jajka z pastą z suszonych pomidorów, serem feta i wstążeczką z ogórka Jajka z pastą z suszonych pomidorów Składniki: 2łyżki majonezu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego 5 jajek 5-6 sztuk suszonych
Marta próbujekaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać(...)kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon Appetitjeśli jeszcze jest świeżutkie pieczywo ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3-4 łyżki pasty ajvar 3-4 ziemniaki , niezbyt dużych puszka fasolki – białej , drobnej 1 kg łopatki 4 cebule 2-3 kiełbaski śląskie 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 główka czosnku 2 łyżeczki(...)mocny ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także smażymy . Jak składniki podstawowe się przyrumienią , dodajemy pastę ajvar ,resztę przyprawy , pomidory z puszki , szklankę wody . Nakrywamy pokrywą i dusimy przez około 60 minut , już nad mniejszym płomieniem , pilnując żeby się nie przypaliło i mieszając czasami
Ogrodnik w podróżyugotowania makaronu. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. **** Cuocete la pasta in abbondante acqua salata. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini. W międzyczasie przygotowujemy krem(...)kremem z ricotty. Dodajemy pokrojonego w kawałki łososia, szparagi i pistacje. Całość oprószamy świeżo startym pieprzem, koperkiem i sk ó rk ą z cytryny. **** Scolate la pasta e versatela nella ciotola con la ricotta. Aggiungete il salmone, i pistacchi e gli asparagi tagliati a pezzettini. Spolverate con il pepe nero macinato al momento e con l'aneto tritato
La grande e la piccola cuocadobrej restauracji. Polecam Wam ten bardzo szybki pomysł na obiad! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - 2-3 ząbki czosnku - gwiazdka anyżu - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2-3 łyżki pasty pad thai - olej do smażenia - 100 ml wody - olej sezamowy do skropienia - świeży por - sałata mieszanka - biały sezam - łyżeczka mąki ryżowej Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy na oleju(...)posiekanym czosnkiem i gwiazdką anyżu. Dodajemy sos sojowy, pastę pad thai (możesz też użyć sosu pad thai ). Dodaj wodę przykryj i gotuj do miękkości kurczaka. Dodaj mąkę ryżową, wymieszaj. Wyłóż kurczaka na talerze, posyp posiekanym porem, polej sosem i posyp obficie sezamem. Sos z patelni przelej do czarek i posyp sezamem. Kurczaka podawaj z sałatą ;-) Gotowe smacznego
SMYKWKUCHNItahini, soku z cytryny, soli i czosnku. Zdradzę wam w sekrecie, że ten sos jest świetny jako dressing do sałatek. Zapytacie co to ta tahini? To pasta z sezamu. Można ją zrobić w domu, ale jest ryzyko zajechania blender. Ja tahini robię w Tefalu CC w kilka minut, w blenderze zwykłym też można, ale trzeba robić małymi partiami, długo(...)internecie. Kupujcie wersję jasną. Przed wami hummus idealny, w wersji jedynej i słusznej, czyli mojej hehe. Potrzebujemy: na sos 1 główka czosnku ¾ szklanki soku z cytryny ½ łyżeczki soli 230g pasty tahini ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Obieramy ząbki czosnku i miksujemy je razem z sokiem z cytryny i solą. Wyjdzie gęsty sos. Odstawiamy sos na 15 minut, to zapobiegnie fermentowaniu czosnku
ladykitchenśrednica tortownicy) Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką. Zestaw (czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK. Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka(...)schłodzonej śmietany kremówki 350 g mascarpone 1 małą puszkę słodzonego mleka skondensowanego ( możecie użyć więcej lub mniej w zależności jaki słodki krem lubicie ) Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 500g malin (na wierzch kremu) Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach dodawać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji (ma być stabilny krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk