szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:319/407)

Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 239

męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki(...)mrożonej żurawiny 1 czubata łyżka świeżej, zmielonej skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina

Jem więc Jestem
Polska specjalność- klopsiki z kaszą | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 161

Moje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014   --->  KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki

ClauditteMissCooking
Domowa wędlina ze słoika 241

zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna(...)jego wyjęciem. Zamknięty słoik włożyć do większego rondelka. Mięso powinno sięgać do około 3/4 wysokości słoika i do takiej wysokości powinniśmy nalać w rondelku zimnej wody. Od momentu wrzenia gotujemy mięso 2 godziny. Wyłączamy gaz i zostawiamy słoik z mięsem do wystygnięcia w wodzie. Najlepiej po całkowitym wystudzeniu włożyć słoik do lodówki na kilka godzin. Smacznego Post Domowa wędlina

UgotujmyTo.pl
Sałatka Caprese 209

Sałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane ziemniaki w boczku 210

Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Magia jakości i smaku 106

Miasto łączące wiele kultur Walencja – mały skrawek Hiszpanii, w którym zakochałem się od pierwszej chwili. Niezwykłe miasto łączące wiele kultur, smaków i krajobrazów. Jeżeli ktoś

Gotuj po hiszpańsku
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 83

sposobów rozwiązania tego problemu było wprowadzenie w lipcu 1959 r. poniedziałków bezmięsnych w placówkach gastronomicznych i sklepach. Powstały wtedy liczne publikacje na temat bezmięsnej, wysokobiałkowej diety oraz oszczędnego gotowania. Książki kucharskie z PRL Najważniejszą publikacją była,,Kuchnia polska” wydane w 1954 r. i wielokrotnie rozszerzana. Powstawały też programy kulinarne w telewizji. Wprowadzono całkiem absurdalne przepisy np. zakaz eksportu(...)sprzedawana pokątnie przez tzw. ,,baby”. W latach 70 XX w. powstały pracownicze ogródki działkowe. Wcześniej hodowano zwierzęta w piwnicach i na balkonach. Do połowy lat 60 XX w. polska szynka była towarem eksportowanym i bardzo cenionym w USA. Eksport zakończyła negatywna opinia inspektora z Departamentu Weterynarii USA na temat złych warunków produkcji. Afery żywieniowe w PRL Dochodziło też do licznych

ProstePesto.pl
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 222

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa domowa | Jak zrobić? 103

dużo czasu. W tym wpisie oprócz dokładnego przepisu na białą kiełbasę znajdziesz również wiele porad dotyczących jej przygotowania. Klasyczna biała kiełbasa surowa składa się zazwyczaj z mięsa z łopatki, szynki oraz boczku i/lub podgardla wieprzowego. Jest tradycyjnym dodatkiem do żurku wielkanocnego. Świetnie uzupełnia smaki innych zup, np. grochówki. My dodajemy ją bardzo często do kapuśniaku. Z białej kiełbasy surowej wychodzą(...)przygotować? Przede wszystkim zadbajmy o dobre jakościowo mięso. Nie może to być mięso mrożone! Przygotowujemy kiełbasę surową, więc musimy mieć produkt jak najświeższy. Jakie mięso? Sprawdzi się łopatka, szynka oraz mięso z większą ilością tłuszczu, np. boczek (oczywiście surowy) lub podgardle. Proporcje mięs należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Część z nas woli kiełbasę tłuściejszą, inni chudszą. Trzeba te proporcje

Kuchnia Na Wypasie
Gulasz mięsny z dzika 129

szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu 1 laska cynamonu 2 liście laurowe 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ l czerwonego wina, wytrawnego Gulasz 600 g zamarynowanej szynki z dzika 2 łyżki oleju 2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki(...)przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj

codojedzenia
Szybka szakszuka z kabanosem (shakshuka) 160

  Szybka szakszuka z kabanosem (shakshuka) Dziś mam dla Was pomysł na proste i bardzo sycące śniadanie. My je uwielbiamy. Taką szakszuke robię w najróżniejszych wersjach

Słodkie okruszki
Tortellini ze szparagami 59

polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką TORTELLINI ZE SZPARAGAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: –  300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 7-8 zielonych szparagów – 100 g wędzonego boczku – 50 g sera gorgonzola lub podobnego sera pleśniowego(...)rozpuści i stworzy się sos. Sos powinien być dość rzadki. Na patelnię dodaj gotowe tortellini, podgrzewaj je około minuty dłużej niż czas na opakowaniu, przekręcając w trakcie. Podczas tradycyjnego gotowania są zanurzone w wodzie i szybciej zrobią się miękkie, tu zaś dodatkowy czas pozwoli nam ugotować je w mniejszej ilości płynu. Na minutę przed końcem podgrzewania dodaj czubki szparagów, niech

nietylkopasta.pl
Bób z pieczarkami i chili 155

dzisiejszym daniu jest bez skórki - może dlatego, że w międzyczasie podjadałam całe ze skórką - skórka ma najwięcej witamin, więc trochę ich złapałam, choć bób gotowany w wodzie traci ich 40%, następnym razem przyrządzę je na parze. Dlatego oszczędziłam skórek już w tym daniu. Ale Moi Drodzy - do woli:) Bób ma bardzo dużo białka, kwasu foliowego, jest dobry dla kobiet(...)dodatkiem lubczyku nie może nas zawieść. Danie podaję same lub z makaronem ryżowym, ryżem, kaszą, bagietką. Jeśli chcecie, aby danie było mięsne dodajcie swoją miarkę boczku, kiełbasy, drobnych plasterków szynki. Składniki: 350 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku połowa papryczki chili szklanka ugotowanego bobu sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku łyżka oleju kokosowego - użyłam rafinowanego, niestety

Zasmakuj Kuchni
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 170

się z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać(...)garnka wyłożyć ściereczką, wlać ciepłą wodę i wstawić mocno zakręcone słoiki. Woda powinna sięgać prawie do końca słoika. Z podanych składników wyszło mi 5 małych słoiczków kąsków. 6. Gotować na małym ogniu 3 godziny. Zostawić w wodzie do przestygnięcia. 7. Słoiki wyjąć i zostawić na desce do czasu, aż będą chłodne, wówczas schować je do lodówki. Smacznego. Uwaga: Jeśli chcemy

W mojej kuchni