szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:314/407)

Sałatka warstwowa z kurczakiem curry 198

tłuszczu) smażymy piersi w papierze po około 5 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Zimne piersi kroimy w cienkie plastry. Kalafior dzielimy na drobne różyczki i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem po pół łyżeczki soli i curry. Odcedzamy i również odstawiamy do wystudzenia. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki albo kroimy za pomocą plastikowego noża (cięcie(...)najmniej pół godziny. [caption id="attachment_8444" align="aligncenter" width="685"] Sałatka warstwowa z kurczakiem curry[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatkę warstwową: Nietuzinkowa Sałatka Warstwowa Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym Artykuł Sałatka warstwowa z kurczakiem curry pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kluski ziemniaczane z pysznym farszem z mięsa i kapusty kiszonej 320

przez praskę ziemniaków -1,5 szkl mąki ziemniaczanej -0,5 szkl mąki pszennej  -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz  sól do smaku -majeranek-pół płaskiej łyżeczki(...)mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną to znak,że są gotowe. Kluski można

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Moja wersja pasztetu 134

przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe(...)ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Marchewki i pietruszkę obierz i wraz z porem umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, aby można było je wygodnie włożyć do garnka. Do mięsa gotującego w „ostatecznej” wodzie, włóż tak przygotowane warzywa. Wątrobę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niej żyły, ścięgna i krew. Wątrobę włóż do garnka z mięsem i warzywami

blog.moje-pasje.info
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 185

ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE Bardzo smaczne i rozpływające się w ustach roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki  2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol  pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób  przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy(...)Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien troszkę zgęstnieć dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak

Kulinarnie z Polką na Kresach
Polędwica z szynkowara 133

blogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u  Danusi . Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła(...)cukru pudru  3 łyżeczki peklosoli 4 łyżeczki żelatyny  250 ml wody Wykonanie: Wodę wlewamy do garnuszka i dodajemy do niej listek laurowy, ziele i kminek. Gotujemy około 15 minut, odcedzamy. Następnie dodajemy do niej cukier puder, żelatynę i peklosól, wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Woreczek

Kulinarne przygody Gatity
A'la Jackówka puszczańska po mojemu 179

schab 300 g łopatka 800 g podgardle 400 g słonina 300 gram Przyprawy: peklosól 10g sól  15 gram pieprz biały 1 g pieprz czarny 1

Gotowanie jest łatwe
Pizza na zakwasie 63

wyrasta w lodówce). W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos. Rozgrzej [piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura(...)pozostawiając dość gruby rant na około pizzy. Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając rant dookoła, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki. Niektóre dodatki takie jak rukola, szynka parmeńska, bazylia czasem pomidorki kładziesz na pizzy dopiero po upieczeniu. Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy

nietylkopasta.pl
Spaghetti zapiekane z klopsikami i mozzarellą 103

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 4-6 osób Klopsiki: 500g mielonej szynki wp. 2 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżego tymianku (listeczki) Kilka świeżych listków bazylii cytrynowej 1 kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz do smaku Mąka(...)kolor. Na łyżce oliwy podgrzewamy czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumienią dodajemy passatę pomidorową, zioła oraz pokrojone drobniej suszone pomidory. Podgrzewamy, by zredukować nadmiar wody. Makaron gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente. Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne

Kuchnia w czekoladzie
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 212

każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych. Pulpety w sosie pomidorowym Składniki na 4-5 porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki(...)formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy). Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego   Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa

Księga-Smaku
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 147

Puree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata: 1 batat sól pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni) Przygotowanie: Szynkę z dzika opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży płat. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, miód i olej. Dokładnie natrzeć mięso. Polać winem, przykryć i wstawić do lodówki(...)zmiksować z oliwą z oliwek na gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem. Puree z batata: Patata obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i nalać wodę. Lekko posolić. Gotować do miękkości, nastepnie odcedzić i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat

Oryginalny smak
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 153

niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g(...)mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe. PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Przygotowujemy kapustę: kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zdejmujemy po kolei odchodzące, miękkie liście. W każdym liściu, po jego ostygnięciu, delikatnie przycinamy twardszą część nerwu - dzięki temu łatwiej nam będzie zawijać gołąbki

Moja Książka Kucharska
Mielone kotlety z duszoną kapustką 259

wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie w takie dni z brzydką pogodą. Wyrzuty sumienia dopadają dopiero po zjedzeniu(...)mięsnej. Odstawiamy mięso na około godzinkę po czym  formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie, kminek

Kulinarne przemyslenia
Roladki z tortilli z serkiem mascarpone 937

czerwona cebula: 1 szt. kurczak gotowany: 200 – 300 g ser żółty najlepiej cheddar: 100 g posiekana natka pietruszki: 2 łyżki sól i pieprz do smaku   Roladki z tortilli z serkiem mascarpone Przygotowanie:   Do przepisu możesz z powodzeniem użyć mięsa z kurczaka z rosołu. Jeśli nie masz, możesz dodać pierś gotowaną lub jeśli wolisz usmażoną. Ugotowane lub usmażone(...)kilka godzin. Następnie pokrój w mini ( 3 cm) roladki. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Podobnie jak polecane przez nas roladki z serem i szynką . ŻYCZYMY SMACZNEGO!   Artykuł Roladki z tortilli z serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekane tortellini z prosciutto 186

Magda Gotowe tortellini, nadziewane aromatyczną szynką prosciutto, zapieczone ze startą cukinią, śmietanką i parmezanem to pomysł na bardzo proste danie, które po spróbowaniu może okazać Waszym ulubionym przepisem na szybki obiad. Tortellini kupiłam w znanej sieciówce, więc są łatwo dostępne. Oczywiście mogą być też z innym nadzieniem, ważne aby były to te świeże z paczki, a nie w formie suchego(...)opakowaniu.   Piekarnik nastawiamy na 180°. Foremki do zapiekania wysmarowujemy masłem.   Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno ścieramy.   Do gotującej się wody wrzucamy tortellini, mieszamy i niech się gotują, a w tym czasie rozpuszczamy na patelnie łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy jakieś 2-3 minuty

Smaczna Strona