szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:309/407)

Kuchnia na trudne czasy. Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego 190

porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy kotletów, krokietów i placków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych(...)Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety z jajek i warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii panierowane Kotlety z Cukinii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej 134

każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok 3 litrów wody 4 łyżki(...)momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone,  mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy  kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 121

woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.   Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Mięso mielone zwinięte w kurczaka na pesto z rukoli, z kuskusem, groszkiem i talarkami z buraka 151

pikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita. Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 2 buraki czerwone jak najmniejsze, 60 ml oleju rzepakowego, 6 szt. groszku cukrowego, 3 łyżki orzeszków piniowych(...)mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Moniki Smakołyki
Szałwia - zioło odstarszające złe moce 117

Nieprzypadkowo właśnie teraz powstał wpis o szałwi. W sezonie dyniowym jest to niezastąpione zioło przyprawowe do wszystkich potraw z "pomarańczowa gwiazdą"w roli głównej.Jest idealnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpeciki z podsmażaną cebulką wg Aleex 53

świat. W codziennym zabieganiu wystarczy wyjąć porcję pulpetów w sosie z zamrażarki i powoli ją rozmrozić. Pyszny obiad błyskawicznie będzie gotowy. Składniki:   • 70 dag mięsa mielonego z szynki  • 1 duża cebula  • 2 jajka  • 1 marchewka  • 1 mała cebulka  • 1 bułka kajzerka  • oliwa  • przyprawa uniwersalna  • pieprz  • 1 puszka pomidorów bez skórki(...)zyskały na puszystości. Uformować pulpety. Obtoczyć je w mące pszennej. 8. W garnku zagotować ok. 1 litra wody, dodać startą marchewkę i małą cebulkę pokrojoną na części. Doprawić i gotować około 15-20 minut. 9. W tym czasie na patelni, na której podsmażana była cebulka, rozgrzać olej. 10. Pulpeciki obtoczone w mące obsmażyć ze wszystkich stron do zrumienienia. Odłożyć

W mojej kuchni
Makaron z klopsikami w sosie szpinakowo – serowym 134

ręką Dodatek szpinaku wprowadza element zdrowia , a ser ..smaku Zło i dobro w jednym garze Składniki : 1 opakowanie makaronu penne klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżki wody sól , pieprz do smaku olej do smażenia mąka(...)małe porcje mięsa i obtaczając w mące , formujemy malutkie klopsiki . Najlepiej ,takie wielkości monety 1 zł . Smażymy na oleju , do momentu aż będą apetycznie złociste . Odkładamy na bok . Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu . Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podsmażamy na nim cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem. Jak zmięknie dodajemy pieczarki i smażymy aż się zrumienią . Następnie

Ogrodnik w podróży
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 92

czym Wam się kojarzy Wielkanoc? Prócz babki cytrynowej pewnie każdy odpowie jajkami. Na stole goszczą jajka pod różnymi postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone. Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć 1 tabletkę(...)łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko z 2 jajkami i solą. Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorki i obtaczamy

Kuchnia w oparach
Galareta wieprzowa z majerankiem 158

height: 1em;" /> Ta wersja zawiera żelatynę , gdyż jest zrobiona z łopatki i kawałka szynki , a one nie żelują rosołu . Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 duże marchewki lub 4 mniejsze 2 cebule 1 duży, korzeń pietruszki kawałek pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe czubata łyżeczka , grubo mielonego pieprzu(...)pietruszkę opalamy , tak jak i cebulę ( przypalamy nad ogniem , żeby wydobyć lepszy smak rosołu ) marchewki , selera , pora dodajemy bez opalania . Wsypujemy ziele angielskie , liście laurowe , sól do smaku i gotujemy na małym ogniu 2 godziny . Rosół ma delikatnie pykać , a nie wściekle bulgotać . Wyłączamy gaz , odławiamy mięso , odkładamy do wystygnięcia . Zlewamy 2,5 l wywaru z gotowania mięsa z wierzchu

Ogrodnik w podróży
Zupa gulaszowa na bogato z przyprawami Plenus. 107

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych  ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do  2 i 1/2  l wody 1 łyżka  przyprawy węgierskiej Plenus(...)jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę chili. i dodajemy resztę wody, wody ma być tyle żeby dobrze przykrywało zawartość garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu tak długo aż mięso i ziemniaki będą all dente. Pod koniec gotowania przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub chili.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć, ja akurat gotowałam

Sama słodycz i szczypta chili
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 153

termoobiegu. Filety z dorsza myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Na każdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej.  Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut(...)przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając  dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno to zająć około 15-20 minut. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia ( ryż powinien być al dente) i zostawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Dodajemy 1 łyżkę masła i 4 łyżki parmezanu. Mieszamy. Rybę kładziemy

cool and minty
Boeuf strogonow 157

Bożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki(...)samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie.  W tym czasie można pokroić na ćwiartki  ogórki kiszone. Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy ,wcześniej rozrobiony z 2-3 łyżkami wywaru

Bon appetit mon amie
Papryki nadziewane z ryżem basmati 205

dużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 7 papryk o równych spodach (różnokolorowe) 500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek 1 torebka ryżu basmati WYKONANIE: Papryki umyj(...)obsmaż je lekko. W międzyczasie wlej do garnka około 3-4 szklanek zimnej wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu). Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj.  Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybka pizza z domowym sosem pomidorowym 66

szklanki (175-200 ml) bardzo ciepłej wody Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. W głębokiej misie(...)Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, zagnieć kilka razy. Uformuj z ciasta

Niedzielny kucharz
Zupa zbójnicka 141

treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki(...)pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut *** *** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa

Blog z Apetytem
Gin Martini (Keto, Paleo, LowCarb) 77

jeszcze coś do jedzenia. Oto kilka moich propozycji, które powinny się świetnie sprawdzić: Wczorajsza rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Sushi z kalafiora, czyli… kalafioshi Keto krakersy Jajka w szynce Awokado nadziewane krewetkami Bondowski klasyk na sylwestrowy toast Oczywiście nieprzypadkowo dzisiaj pojawia się przepis na koktajl. Z okazji Sylwestra nawet ja pozwolę sobie na drinka, a może i nawet noworoczny(...)zapewniają orzeźwienie, a także pomogą uchronić od bólu głowy w dniu następnym. Dania Koktajle , Napoje Kuchnia Europejska Keyword gin martini Porcje 3 porcje Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 0 minut Czas oczekiwania 0 minut Składniki 3 miarki ginu schłodzonego 4 miarki wytrawnego vermouth'u schłodzonego pół cytryny 1 limonka 2 miarki wody gazowanej 3 oliwki do dekoracji Sposób przygotowania

Modern Cave Girl
Schab chrzanowy 151

Pyszne mięsko na kanapki. 1 kg schabu, szynki lub karkówki 5 jagód jałowca 4 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 5 - 10 g soli gruboziarnistej 3 goździki 2 liście laurowe, suszone 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku, suszonego 1 łyżeczka tymianku, suszonego 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego ½ łyżeczki cukru 1 ½ łyżeczki musztardy 1 ½ - 2 łyżeczki chrzanu, tartego(...)folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min lub na noc. Schab umieścić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 60 min/Varoma/obr. 2 . Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia. Schab kroić w 5 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do chleba

Moje domowe kucharzenie
Kociołek naturalnych rozmaitości - danie jednogarnkowe 723

ziemniaków (zależnie od wielkości) 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 cebula 1/2 papryki garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1/2 pęczka koperku 250 g łopatki lub szynki wieprzowej  1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe Vegeta Natur  0,7 l gorącej wody Przygotowanie: Mięso kroimy na małe plasterki(...)kapusty 2) ziemniaki obtoczone w przyprawie do ziemniaków 3) plasterki marchwi i pietruszki 4) przyprawione mięso 6) cebulę 7) czerwoną paprykę  8) fasolkę szparagową (jeśli jest mrożona nie gotujemy , dajemy zamrożoną) 9) posiekany koperek (może być mrożony) 10) pozostałą część poszatkowanej kapusty 11) pomidory z puszki wraz z zalewą Całość zalewamy do 1/3 - 1/2 wysokości naczynia bulionem z kostki

Bon appetit mon amie
ZUPA GULASZOWA 162

Gęsta,pożywana i rozgrzewająca zupka - w sam raz na jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy. Składniki:   1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej ok 800 g pieczarek 2 średnie cebule 2-3 papryki 3-4 liście laurowe kilka ziaren angielskich 3 łyżki majeranku sól,pieprz,kminek papryka ostra i słodka ( najlepiej(...)patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy. Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać passatę bądź pomidory z puszki,doprawić do smaku papryką,majerankiem - wg własnego uznania i gustu

Niespełnione zdolności kulinarne
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 153

uwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I tak w przypadku tej potrawy do groszku przeważnie dodaje się regionalną szynkę Prosciutto, dla wegan jednak w jej rolę doskonale wcieli się wędzone tofu nadając całości wspaniałego aromatu wędzonki. Zwróć uwagę na to, aby kupić naprawdę dobre tofu – ma być zwarte(...)łyżeczki sproszkowanych warzyw 4 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz  Tofu pokrój w wąskie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu przez około 2 minuty, aż się zezłoci. Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty

Roślinna - blog wegański