świeże kolby od sąsiada zmieniłam zdanie. Kukurydza jest bardzo słodka, chrupiąca, można ją jeść ze smakiem surową. Może wcześniej trafiłam na niezbyt świeżą, i dlatego się zniechęciłam. Dobra jest gotowana, pieczona, jak kto lubi. Ja swoją upiekłam przy okazji pieczenia buraków. Polecam w ten sposób wykorzystać moce przerobowe piekarnika. Jest to na pewno oszczędne.Świeża kukurydza jest o niebo lepsza(...)paski. Posypuje solą, pieprzem. Każdą kolbę zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce. Piekę 45 minut. Przed końce pieczenia około 10 minut delikatnie odwijam kolby z foli żeby szynka zrobiła się lekko chrupiąca. Podaję ciepłe
wesoła kuchniaSkładniki (na 1 porcję – 4 pulpety) - ok. 120 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - pół marchwi (ok. 52 g), - 1/8 papryki czerwonej (ok. 19 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - ząbek czosnku, - jajko (ok. 50 g), - 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - 100 g fasolki szparagowej zielonej(...)Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką i wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy w łyżce kaszy manny. 4. Pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. 5. Pulpeciki podajemy z ryżem, fasolką szparagową i szczypiorkiem. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i jaja) które pełni funkcje budulcową
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :) Składniki: cannelloni , pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki), 3 łyżki oleju , 150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK< ), 150 ml salsy pomidorowo - paprykowej , 400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego(...)średnim ogniu do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawić do przestudzenia. Połowę cannelloni napełnić mięsem, a połowę szpinakiem (Nie gotować wcześniej cannelloni. Muszą być surowe.) Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu beszamelowego. Na nim układać naprzemiennie cannelloni zielone (szpinakowe) i czerwone (z mięsem). Między rzędami
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże(...)kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebulka i czosnek zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.i posiekany świeży rozmaryn. Całość gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitego sosu. Ciasto kroimy na 2 części. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto
OstryKęsPrzepis na niskowęglowodanowy posiłek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na każdy inny posiłek w ciągu dnia. Frittata z pomidorami to świetna pozycja dla
DietologCzy wiedzieliście, że przeciętna rodzina wydaje aż jedną piątą swojego domowego budżetu na zakupy spożywcze? Jeśli to dobrze policzycie, to wyjdzie Wam naprawdę spora suma pieniędzy
Słodkie okruszkiWitajcie :) Dziś kolejny sprawdzony przepis na pizze. Z tego przepisu ciasto wychodzi delikatnie chrupiące. Jest pyszne :) Składniki: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (nie gorącej) 1/2
Gotuj z Mąkąhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne
Di gotujesera 4 plasterki szynki 2 jajka 2 łyżki masła sól,pieprz Na dwóch kromkach pieczywa położyć po plasterku sera – takiej wielkości,aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku(...)maśle Marzena z bloga Zacisze kuchenne Małgosia z bloga Smaki Alzacji Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku Ala z bloga Alka piecze i gotuje Dobrawa z bloga Bona Apetita! Monika z bloga Niezapomniane smaki Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik Kasia
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam Was na pyszną domową pizzę przygotowaną na suchych drożdżach. Dodatkowo ciasto zostało wzbogacone o cebulkę – wyszło naprawdę pysznie Farsz oczywiście możecie skomponować dowolnie
Słodkie okruszkiCepeliny z serem na słodko to świetna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z okrasą przygotowaną z boczku lub szynki z dodatkiem cebulki lub szczypiorku. Danie może jest nieco pracochłonne, ale opłaci się z pewnością. Zapraszam po sprawdzony przepis na cepeliny z serem na słodko. Cepeliny z serem SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 średnie jajko(...)dokładnie zostaną one odciśnięte. Ziemniaki ważone zostały przed obraniem. Z przepisu wychodzi 11 niedużych cepelinów o długości ok. 7-8 cm. PRZYGOTOWANIE: Odmierzam ½ kg ziemniaków, obieram i myję, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości. Dobrze odcedzam i przeciskam przez praskę lub tłukę na gładkie puree. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie resztę ziemniaków obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach
Zasmakuj Kuchnitrochę tłuszczu, wytopi się on w czasie pieczenia i nawilży mięso, sprawiając że będzie wyjątkowo soczyste. Z tego względu szykując szarpaną wieprzowinę warto wybrać łopatkę, karkówkę lub niezbyt chudą szynkę. Czym doprawić takie mięso? Sposobów przyprawiania wieprzowiny jest mnóstwo i niemal każdy, kto ją przygotowuje ma swoją własną mieszankę przypraw. Poniżej prezentuję wam mój ulubiony, lekko pikantny zestaw w połączeniu(...)script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=431890&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3059&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak długo powinna się gotować szarpana wieprzowina? Cierpliwość to klucz w przypadku szarpanej wieprzowiny. Jeśli chcesz, aby naprawdę rozpadała się przy dotknięciu palcem, musisz dać jej całkiem sporo czasu i pozwolić się piec przez kilka
okolicepalnika.plPizza z cukinii to kolejny przepis dla wielbicieli pizzy, którzy z różnych powodów muszą lub chcą zrezygnować z ciasta na bazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi
Ola la LCHFWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 80 dag szynki wieprzowej, duża papryka czerwona, 40 dag pieczarek, większa cebula, 500 ml przecieru pomidorowego, opakowanie pomidorów krojonych w puszce, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, cukier, zioła prowansalskie, odrobina pieprzu cayenne(...)wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne
JejKuchniadelikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej 400 g chudej wieprzowiny (np. szynki) 250 g salami w kawałku 350 g kiełbasy, np. głogowskiej garść grzybów suszonych ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego(...)szklanki wody. Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą. Kiełbasę i salami
Czerwień i błękitSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów pogotować 2 – 3 h. Dodać koncentrat pomidorowy, kechup, miód, cukier do smaku, vegetę i majeranek. Na koniec dodać wino.Zagotowa
kulinarnajamka.blogspot.com10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł(...)Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy
BaRepas