sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego(...)uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Następnie miękkie wyciągamy do miski
PatiGotujejestem kucharzem, ani cukiernikiem z zawodu. Ja też wciąż się uczę, niejednokrotnie na własnych błędach, nie wiem wszystkiego i na wszystkim się nie znam. Mimo to kocham gotować i nie wyobrażam już sobie życia bez fotografowania i spisywania tego co zrobiłam, dlatego możecie spodziewać się kolejnej porcji pyszności. A jakie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym roku? Zapraszam(...)chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych w zeszłym roku przepisów
Smaki Na Talerzuprzez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon(...)pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować sos. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze, a na wierzch zetrzeć oscypek
Czerwień i błękitmiałam wielką ochotę na zieloną soczewice i tak natrafiłam na przepis Pascala jako dodatek do szynki, Ale już coś czuje że wykombinuje z nich niebawem polskie sajgonki z mięsem mielonym i ową soczewicą. Oczywiście musiałam pozmieniać pod swój smak pewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej(...)ząbki czosnku 100 ml wina 1/2- 3/4 szklanki wody 1-2 łyzki masał pieprz do smaku Do garnka wrzucamy naszą soczewice i zalewamy wodą (proporcje 1:2). Gotujemy a od momentu gdy woda zacznie wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby
Piekielna Kuchnia PatiKolejny sprawdzony sposób na mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki 1,2-1,5 kg schaba wieprzowego 1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka(...)lodówki. Co dzień schaba przewracamy na druga stronę. Po tym czasie wyjmujemy schaba z zalewy do garnka wlewamy nową wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Piekielna Kuchnia Patizalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre(...)Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Odkładać na posypaną mąką powierzchnię. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto na maśle, posypane szczypiorkiem. Smacznego! Uwagi: "Perła" jest moim zdaniem
Stare GarySzukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy grill elektryczny to urządzenie, które powinno znaleźć się w naszej kuchni? Czy jest przydatny, czy dodatkowy gadżet? Właśnie na takie pytania chciałam odpowiedzieć. Na rynku
Blondynka Gotujejajka 3-4 świeże pieczarki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju, oliwy lub masła sól i pieprz opcjonalnie: łyżka oliwy lub majonezu Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut). Przestudź, obłup ze skorupki i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż do miękkości. Dopraw(...)możesz wzbogacić dodatkiem… koperku, natki pietruszki, szczypiorku. Jeśli potrzebujesz większej ilości faszerowanych jajek, proporcjonalnie zwiększ ilość składników. Polecam również… Domowe pieczywo czosnkowe Sałatkę z brokułami i szynką Jajka w sosie tatarskim Gniazdka z mięsa mielonego Rybę duszoną w sosie pomidorowym
Kulinarny S.O.S.jajka 3-4 świeże pieczarki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju, oliwy lub masła sól i pieprz opcjonalnie: łyżka oliwy lub majonezu Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut). Przestudź, obłup ze skorupki i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż do miękkości. Dopraw(...)możesz wzbogacić dodatkiem… koperku, natki pietruszki, szczypiorku. Jeśli potrzebujesz większej ilości faszerowanych jajek, proporcjonalnie zwiększ ilość składników. Polecam również… Domowe pieczywo czosnkowe Sałatkę z brokułami i szynką Jajka w sosie tatarskim Gniazdka z mięsa mielonego Rybę duszoną w sosie pomidorowym
Kulinarne S.O.S.serca. Serdecznie polecam :-) Danie jest również przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej . Filmik z przepisem - na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 1 kg mięsa (np. szynka bez kości) 3 cebule 2 papryki 2 puszki pomidorów 3 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona oliwa Wykonanie: 1. Cebule kroimy w kosteczkę. 2. Papryki kroimy w kosteczkę(...)papryki, mieszamy, chwilę dusimy. Potem wlewamy pomidory z puszki, mieszamy, znów chwilę dusimy. 8. Następnie dolewamy gorącą wodę, tyle, by przykryć wszystkie składniki. Mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 40 minut. 9. Dodajemy ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez 20 minut. Jeszcze można doprawić do smaku, pieprz, szczypta ostrej papryki i ewentualnie trochę soli
Kawa z mlekiemprzygotowaniu. Naprawdę warto przetestować. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)bazylii – sól, pieprz Do misy miksera wlej jogurt grecki, 90 ml oliwy, 100 g groszku. Zmiksuj na jednolity sos. Ugotuj makaronowe muszle według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj także patelnię. W;ej na nią pozostałą oliwę, dodaj na patelnię orzeszki piniowe i płatki chilli i smaż aż oliwa zrobi się dość mocno czerwona. W kolejnym garnku
nietylkopasta.plchyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego 100ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól pieprz majeranek 2 liście laurowe(...)Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Grzyby dodać do mięsa, dusić razem 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną oraz pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę
Obiad gotowyniezbędne przy nacinaniu kieszonek w mięsie). Na dodatek oddałem żonie samochód, a jak wiadomo, na pieszego w drodze do sklepu czyha wiele niebezpieczeństw. Nie spodziewałem się wiele po swoim gotowaniu tego dnia. Kiedy jednak w końcu zabrałem się do pracy, wszystko zaczęło iść niemal idealnie (i podejrzanie) bezproblemowo. Mimo wszystko dalej nie byłem przekonany, że efekt smakowy moich poczynań będzie(...)Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek 10 suszonych śliwek 8 połówek łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 1 łyżeczka rozmarynu 8 plastrów szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub podobnej musztarda dijon sól oliwa Wykonanie: Śliwki posiekać z grubsza, przenieść do miseczki i dodać do nich ocet, miód i rozmaryn. Wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny
zadanie-gotowanieTaka rolada idealnie pasuje na stół Wielkanocny. Składniki 1 kg szynki cielęcej 1 szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżeczka octu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie(...)mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie około godziny. Kiedy rolada była miękka, wyjąłem ją z garnka i obciążyłem. Podałem po wystygnięciu z dodatkiem świeżo startego chrzanu
R'n'G KitchenBRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam(...)mocno ciepła. Międzyczasie nastawiamy wodę na nasze kasze. Gdy oliwa osiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy mieszając. Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając
Z Kuchni Do KuchniNajlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną
Kuchcik gotujeKolejna wędlina z szynkowara. Tym razem postanowiłam przygotować mięso drobiowe i w większych kawałkach. Korzystałam z propozycji proporcji podanych w instrukcji do szynkowaru.
Sto kolorów kuchni