szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:292/407)

Zielone gnocchi 134

nich  pesto z rukoli , ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy(...)mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek  natki pietruszki szczypta sól Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby

Kulinarne przygody Gatity
Postne naleśniki razowe z jajkiem i mozzarellą 112

Dzisiaj Wielki Piątek. W tradycji chrześcijańskiej pościmy aż do Niedzieli Wielkanocnej. Jednak dzień należy zacząć od pełnowartościowego śniadania, które da nam energię na pierwszą część dnia

Ania i Marcin gotują
Wasabi Been Mix- Fasolki Wasabi z Najstarszego Targowiska w Europie pod Dachem w UK 123

Kolejnym rewelacyjnym produktem są Fasolki z Wasabi, jak możecie zauważyć są tu kolory zielonego ale również czarnego. Ostre ale bardzo delikatne fasolki Wasabi to idealna przekąska

Gotowanie Patki
Świąteczna sałatka jarzynowa 85

urodziny. Na tą sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie(...)jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić świąteczną sałatkę jarzynową: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Następnie jajka gotujemy

Dorota Smakuje
Food pairing – food & whisky 117

Podjęłam się tego. Absolutnie przerażona swoim „tak”, ogromnie zmotywowana wiarą Łukasza w moje możliwości i przy wsparciu Męża zaczęłam swoją przygodę. Tylko żebyście mieli jasność sytuacji: ja, gotująca dla siebie i rodziny, totalny amator kulinarny siadam do układania menu dla kilkunastu osób, opracowania receptury potrawy, która ma zagrać z whisky, której smak wyobrażam sobie na podstawie opisu(...)Sopocie. Przystawek próbowałam i popijałam mojito bez rumu (bo rumu też nie piję… i nie prowadzę po alkoholu!). Coż tam sobie wymyśliłam? Daktyle z masłem orzechowym i szynką parmeńską. Zdecydowany nr 1 dla wszystkich. Podano do Yamazakura Blended Whisky. Łosoś w białej czekoladzie z limonką. Z właściwą whisky: Kura Rum Cask Finish Blended Malt Whisky – dobrana para. Hummus

Kucharzyca
Szybka Pizza Z Patelni Z Warzywami Bonduelle 156

Tą pizze zrobimy ekspresowe, nie musi ona wyrastać, nie trzeba długo jej zagniatać, sosu nie musimy przygotowywać, wystarczy mieć naszykowane dodatki i ciepła kolacja lub obiad

Gotowanie...to proste !
Gulasz z cytrynową nutą i fasolką szparagową. 212

fasolką szparagową i delikatną cytrusową nutką - a to za sprawą aromatycznych liści limonki. Mimo iż użyłam suszonych aromat w daniu był wyczuwalny. Zapraszam! Składniki; 50 dag karkówki lub szynki 2 marchewki 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach  Skworcu 20 dag fasoli szparagowej 2 listki limonki Skworcu pieprz biały   Skworcu do smaku 3 łyżki oleju mąka(...)limonki i pokrojoną marchewkę a także płatki cebuli. Dusimy do miękkości. Kiedy wszystko jest już miękkie dorzucamy oczyszczoną fasolę szparagową (może być mrożona). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości fasoli.  Jeśli sos jest za rzadki możemy zagęścić go dodatkowo mąką.Możemy posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wesołe kanapki dla dzieci - z chlebem bezglutenowym 120

Nie wszystkie dzieci "rwą się" do jedzenia i czasami ciężko zachęcić je do zjedzenia czegokolwiek... Niektóre mają też ograniczenia zdrowotne i zjedliby wszystko, lecz niestety... nie

Di gotuje
Wieprzowina w sosie 165

porcje:    500 g szynki wieprzowej    2 łyżki mąki pszennej    2 szalotki    2 listki laurowe    3 ziarna ziela angielskiego    5 szt suszonych grzybów    1 gałązka rozmarynu    sól ziołowa    pieprz czarny    ognista mieszanka przypraw    zioła dalmatyńskie    olej(...)obsmażonego mięsa dodajemy obrane i posiekane szalotki - podsmażamy do zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką. Wieprzowina w sosie

peggiwkuchni
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 134

pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula(...)chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy

Moniki Smakołyki
Sajgonki 226

Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej . Ich podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według

Mania Gotowania
Sałatka z pora i groszku 285

Jeśli mają odwiedzić Was niezapowiadani goście, nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie przystawek to najszybszym daniem będzie sałatka z pora i groszku. Do przygotowania tej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ 143

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na sos: 40 dag szynki wieprzowej, 40 dag pieczarek, 300 ml bulionu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 liście laurowe,  3 ziarna ziela angielskiego, łyżka śmietany, łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju(...)całą noc). Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut. Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut. Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia

JejKuchnia
Zupa serowa z mięsem mielonym 1109

Pyszna i sycąca zupka-do tego przygotujesz ją w 30 min i naje się cała rodzina-polecam gorąco Składniki: 600g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 400 g serka topionego 20 dag żółtego sera 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora pół selera cebula 2 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 l bulionu lub 3 kostki rosołowe łyżka ziół prowansalskich łyżeczka(...)odrobinie oleju, podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z serowym bulionem, mięsko przesmażamy z ziołami i papryką  i również przekładamy do garnka,wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw -ok 20 min Na koniec wrzucamy jeszcze starty na tarce żółty ser,mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,polecam również na talerzu posypać posiekanym drobniutko lubczykiem

Swojskie jedzonko
BIGOS DOMOWY 109

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna(...)pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję

JejKuchnia