gustu. Cenię sobie nieskomplikowaną domową kuchnię, którą można się najeść. Wyszukane potrawy kuchni molekularnej nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Myśląc o Mercato, od razu przypomniałam sobie lekcję gotowania w Toskanii , która miała miejsce w małym sklepiku połączonym z restauracją. Byłam ciekawa, czy w Mercato również poczuję ten autentyczny włoski klimat. Mercato posiada dwa lokale położone w ścisłym centrum Warszawy(...)bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony
Chilli Czosnek i Oliwabarszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości(...)minut w temp. 200 st .). Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy sól, ziele, liść laurowy, pieprz oraz otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy mięso do miękkości. W międzyczasie szatkujemy kapustę i przesypujemy ją łyżeczką soli, aby puściła sok ( na kilka minut ). Ugotowane mięso wyjmujemy. Kapustę odciskamy. Przecedzonym wywarem zalewamy odciśniętą kapustę. Gotujemy około
Smaki EwyJestem miłośniczka wszelakich zapiekanek makaronowych. Więc wszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki
Mania GotowaniaWbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lazanii. Z aromatyczną bazylią i lekko zapieczonym serem. Pyszny i prosty obiad Co nam trzeba? opakowanie makaronu do lazanii-płaty sos mięsny: 500g mięsa mielonego np. z szynki, łopatki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii olej rzepakowy sól i pieprz czarny sos beszamelowy: 3 pełne łyżki masła 4 pełne łyżki mąki 2 szklanki mleka płaska(...)wkładam na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmuję i studzę. Sos beszamelowy: Do garnka wrzucam masło-roztapiam, wsypuje na to mąkę, mieszam (zrobią się grudki), zalewam to mlekiem i gotuję mieszając trzepaczką, aż zrobi się jednolity i gęsty sos. Doprawiamy do smaku gałką i solą. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i układamy płaty makaronu (2 lub 3 zależy jaka forma
Latosiowydomurodziny. Na tą sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie(...)jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę jarzynową tradycyjny przepis: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Następnie jajka gotujemy
Dorota Smakujemusztardowym, to jedna z moich ulubionych potraw z kategorii szybkich i bezproblemowych Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz(...)dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układaj na desce posypanej mąką pszenną. W garnku zagotuj wodę lub wywar. Pulpety gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie dodaj musztardę stołową, jeżeli smak będzie dla Ciebie za mało intensywny dodaj jeszcze jedną łyżkę musztardy. Wlej
kuron.com.pljajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki(...)Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez ok 2-2,5 h aż mięso zrobi się miękkie. Na ostatnie 15 min włóż umytą wątróbkę aby ugotowała się razem z pozostałymi składnikami. Mięso zmiel w maszynce
nietylkopasta.plmięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : około 300 g cannelloni 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku(...)wykładamy chili con carne z Bonduelle . Resztę mięsa które nam zostało przekładamy do garnka , dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilifasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka majeranek kminek (najlepiej mielony) czubryca 2 liście laurowe kilka kulek ziela(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko razem usmażyć, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Wlać 2/3 szklanki wrzątku, ziele, liście laurowe i gotować 5 minut. Po tym czasie wrzucić ugotowany bób, a po 2 wlać passatę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól, słodką paprykę, kminek, czubrycę i majeranek. Wszystko razem przez chwilę
Czerwień i błękitrzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym gotuje się kormę, a raczej piecze czy dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna(...)jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie! :) (Informacje o kormie dzięki uprzejmości Wikipedii) Składniki: 350-400 g schabu wieprzowego lub chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku
Kuchnia PrezydentowejSiedzenie w domu ma swoje zalety. Mogę trochę nadrobić zaległości w układaniu, porządkowaniu i gotowaniu. Oczywiście z przerwami na odpoczynek, bo przy siedzeniu w domu i intensywnej kuracji antybiotykowej kondycja leci na łeb, na szyję. Dzisiaj Dario, po powrocie z pracy stwierdził, że powinnam pójść na urlop zdrowotny. Podleczyłabym się porządnie i przy okazji zajęłabym się domem. No jasne(...)porcja wystarcza przynajmniej na dwa dni dla dużej rodziny. Spróbujcie. Składniki (na ok. 12 sztuk) Na gołąbki: • 400 g mięsa mielonego z łopatki lub pomieszanego łopatka +szynka (mięso nie może być zbyt chude) • 480 g kapusty białej • 1 duża cebula • olej • 1 duże jajko • 1 torebka ryżu • garść koperku
W mojej kuchniŁosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pizzy jakie udało mi się zjeść w Warszawie. Na pizzy nie jest przesadzona liczba dodatków, bo przecież nie o to chodzi w tym wszystkim. Jest ich tyle ile potrzeba. Szynka parmeńska bardzo dobrej jakości, mozzarella w smaku bardzo świeża. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że oprócz pizzy typowo włoskich, w menu znajdziemy pozycje z takimi dodatkami, aby zasmakowała ona również(...)Giovanni na Bemowie Powstańców Śląskich 106 Warszawa Godziny otwarcia: Poniedziałek – Niedziela: 12 – 22 www: https://pizzeriasangiovanni.pl Artykuł Najlepsza włoska pizza w Warszawie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!