szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:284/407)

Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 214

      Kupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym

Rozpustne gotowanie
Szparagi bolognese 191

Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo!   Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej(...)czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente

Pyry na Gaz
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 247

wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku(...)smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać

Kuchnia po mojemu
Bigos staropolski 176

aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną(...)kapusty. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne
Śląskie niebo 342

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
„Ta ostatnia niedziela…” 129

must have” dla każdego, nie tylko dla kucharzy czy pasjonatów kulinarnych. Mercat to taka „świątynia gastronomii” – różnorodność lokalnych produktów, świeżych owoców, warzyw, najlepszych rodzajów szynki iberyjskiej, serów, wypieków od regionalnych piekarzy, oliw od producentów z tutejszych gajów oliwnych, pysznych win, szafranu (luksusowej przyprawy wykorzystywanej do przygotowania Paelli Valenciany) pozwala na zanurzenie się w klimacie miasta, tutejszej(...)Walencja na zawsze pozostanie w naszych sercach, gdyż ugościła nas najlepiej jak tylko mogła! Artykuł „Ta ostatnia niedziela…” pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku

Gotuj po hiszpańsku
Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 130

bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki, ryżu, plus spory wybór makaronów (Psi patrol, Świnka Pepa, Minionki:) i dużo(...)klucza, który, jeśli należysz do Czytelników Niedzielnego Kucharza, dobrze znasz: w różnych przepisach muszą występować te same składniki. Dlaczego? Ponieważ w planowaniu szukamy wygodny, chcemy zminimalizować czas potrzebny na gotowanie posiłków. Przykład: jeśli robisz rosół to dobrze mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby

Niedzielny kucharz
Pyzy białe z mięsem 192

przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy – białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny: * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony Mięso umyłam(...)Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa gulaszowa 165

sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)  Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku(...)przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut.  2. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Mięso gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu. 3. Po godzinie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki kroiłam w dość dużą kostkę. Całość gotujemy

kruche babeczki
Jajka w sosie tatarskim 169

średnie ogórki konserwowe około 200 g grzybków leśnych marynowanych (mały słoiczek) 3 łyżki majonezu 3 śmietany 12% 3 łyżki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Grzyby i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Majonez, jogurt, śmietanę, musztardę i przyprawy przekładamy do jednej miski i łączymy(...)tatarskim[/caption] Zobacz inne przepisy na przystawki z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Chrzanowym Na Zimno Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Artykuł Jajka w sosie tatarskim pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pyzy białe z mięsem 225

niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są!   Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem.   Składniki:   Na farsz mięsny:   * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony   Mięso umyłam(...)Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz.   Na ciasto:   * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana   Okrasa:   * słoninka * 1 cebula     Nie podawałam konkretnej wagi mąki

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety schabowe duszone w sosie 251

wlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić(...)dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki i w takiej postaci najbardziej smakuje mojej rodzinie. Smak sosu można wzbogacić o słodką paprykę w proszku czy kminek

Gospodyni Miejska
"Przekąski sylwestrowe" - podsumowanie akcji 213

nawet przebierać :) Wszystkim bardzo dziękuję :) Zdaję sobie sprawę z tego, że okres poświąteczny był dla niektórych bardzo gorący w związku z różnymi przygotowaniami albo przeciwnie - pełen odpoczynku również od gotowania i udzielania się na blogach. Dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas na zgłoszenie swoich propozycji. Mnie najbardziej urzekły przepisy: Serowe kuleczki bankietowe - przepis nadesłany przez Mechanika (blog Mechanik(...)tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczek pieczony - domowa wędlina 136

przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej na patelni(...)rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku Dodatkowo: 1 duża główka czosnku 1/2 łyżeczki kminku pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum

Kolorowy Przepisownik
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 205

laurowe 3-4 ziela angielskie łyżeczka pieprzu szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej sól łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około(...)łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia.  Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut. Smacznego

na moim stole...