szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:283/407)

Żurek wielkanocny 79

jajka faszerowane mango –  farbowanie jajek barwnikami –  łosoś marynowany w whisky –  śledź w czosnku i majeranku –  łosoś marynowany w koprze i wódce  –  rolady z szynką i sałatką jarzynową –  sałatka jarzynowa –  jajka z awokado –  jaja z suszonymi pomidorami –  mazurek kajmakowy –  przepis na pasztet –  jajka faszerowane Przygotowanie(...)kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego surową białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy). Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej

nietylkopasta.pl
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 336

własnym czerwona cebula 5 średnich ogórków konserwowych 4 jajka puszka kukurydzy około 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy(...)inne przepisy na sałatkę z tuńczykiem: Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem Sałatka Z Tuńczykiem I Wędzonym Serem Lekka Sałatka Z Brokułem I Tuńczykiem Szybka Sałatka Z Tuńczykiem Sałatka Z Szynką I Tuńczykiem Sałatka Z Tuńczykiem I Serem Wędzonym   Artykuł Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Koszyczki z niespodziankami 158

Dziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce

Gotuję Testuję
Schab ze śliwką 2 226

Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny.  Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można

Eli Gotowanie
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 256

sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody   Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki(...)instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia

Moja Delicja
Szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków 390

Placki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku

Kto ugości moich gości?
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 457

jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba jak zdrowe są owoce(...)zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć! A jak często jem? Podstawą jest 5 posiłków

All My Fit Life
Brak tytułu 172

Wspomnienie wczorajszego wieczoru ... Wczorajszy dzień - dla jed nych wyjątkowy, dla innych zwyczajny - niczym nie różniący się od pozostałych dni roku. Ja mam w zwyczaju, w dniu

kolorowotorcikowo
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 99

Przepis autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień

Di gotuje
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 201

Nie uwierzycie, ale wbrew pozorom to danie jest idealne dla leniuchów! Przede wszystkim dla mnie. Osobiście wolę przygotować takie danie, niż smażyć schabowego, dlaczego? Szybka akcja

Blondynka Gotuje
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 632

Znowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma

Nerds Kitchen
Pasztet z gotowanych piersi kurczaka 50

pasztetów dodawałam bułkę, bułkę tartą lub kaszę manną, które zawsze dobrze go wiązały. Postanowiłam zaryzykować i do pasztetu dodałam otręby żytnie. Udało się. Można go nawet kroić jak normalną szynkę. Czasem gdzieś się ukruszy, ale nieznacznie. Przyprawy? Dodajcie co lubicie. Świetnie sprawdzi się suszony rozmaryn, majeranek. Mielona papryka. Dla mnie podstawowymi przyprawami, jakie zawsze dodaję do pasztetu są gałka muszkatołowa(...)Teraz dopiero przyszedł mi do głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać. I jeżeli macie możliwość, kupujcie

Kardamonovy
Fasola duszona z wieprzowiną 68

innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony… Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta(...)odpowiednią ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę

Kardamonovy
Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem 155

ustach. Masa ma delikatną konsystencję i przypomina puszystą galaretkę. Ja użyłam jako dodatków łososia, papryki i groszku, ale nie wahajcie się eksperymentować – świetnie sprawdzi się w niej także szynka, kiszone ogórki czy kukurydza. Ja uwielbiam łososia i w takiej wersji będzie u mnie gościć na Wielkanoc. Można ją przygotować wcześniej i, co ważne – mimo efektownego wyglądu wcale(...)warzywnego lub drobiowego ok. 60 ml zimnej wody 100 g wędzonego łososia sałatkowego ½ niedużej czerwonej papryki ¾ szklanki mrożonego, zielonego groszku sól morska świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Przelewamy obficie zimną wodą i obieramy. Obcinamy po 0,5 cm białka z obu końców. Krótką keksówkę (np. chlebową) wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Na dnie układamy

Poezja smaku
Fasola duszona z wieprzowiną 114

bretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i  również odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę

Kardamonovy
Wieprzowina curry z kokosem 149

Wyrazista pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla osób dbających o dietę.   Składniki: 1kg szynki wieprzowej 3 cebule 4 marchewki 500g batatów 2 papryki czerwone Kolendra lub natka pietruszki Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki Sos sojowy 2 łyżki Puszka mleka kokosowego Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania(...)plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z posiekana kolendra lub natka pietruszki

Pyry na Gaz
MIELONKA Z SZYNKOWARA 90

posiadaczką szynkowara , dzięki uprzejmości  Tradismak  . I wiecie co? Żałuję, że wcześniej nie miałam tego sprzętu w swojej kuchni :) Składniki: * około 1,2 kg mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) * 2 łyżeczki  żelatyny spożywczej * 3 łyżeczki  peklosmaczku * 2 łyżeczki przyprawy  Dobry Smak Szeherezada (można tu użyć dowolnych ulubionych przypraw) * 1/2 szklanki wody Wykonanie: Mięso zmielić(...)lodówki na około 24 godziny.  Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki i wstawić do wysokiego garnka. Zalać wodą ciut ponad wysokość mięsa.  Mielonkę wstawić do gotowania. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć mielonkę około 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki

Zrób to smacznie
FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 143

Bardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól(...)oczyszczoną włoszczyznę.Wsypać ziele angielskie , liść laurowy , 1/2 łyżeczki soli.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.1 godziny.Wyjąć kość , bulion przecedzić przez gęste sito.Do gorącego bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki bez zawijania 516

pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru   Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju

MojaQchnia.pl
Placek po węgiersku 133

patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gulasz: 500g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule 1 duża marchew 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka(...)talarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej , mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć

Obiad gotowy
Szparagi z sadzonym jajkiem 101

ciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże(...)środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. • Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć

To co kocham
Co Lila jadła w środę? 17 (na wakacjach) 127

Wakacyjny wpis "Co Lila jadła w środę"? W tej chwili jesteśmy nad morzem, dlatego mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o gotowanie, ale też nie chce nam się długo pichcić w pokoju. Staramy się żywić zgodnie z naszymi zasadami, stylem życia i mimo, że co chwile obijamy się o stoiska z frytkami i goframi to nie kuszą nas takie przekąski. Zobacz(...)młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie Śniadanie mamy wykupione w hotelu. Dzisiaj akurat nie było żadnych warzyw tylko parówy, kielbacha, pasztet, jakaś szynka mielonka, ser żółty i marmolada. Oprócz tego był jeszcze stolik z różnymi płatkami i mleko czyli większość dla mnie i Lili odpada. Akurat wczoraj kupiliśmy w Lidlu dżem 100 % owoców

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Maślany bigos z młodej kapusty 275

obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca