szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:283/407)

Szparagi z sadzonym jajkiem 114

ciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże(...)środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. • Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć

To co kocham
Co Lila jadła w środę? 17 (na wakacjach) 140

Wakacyjny wpis "Co Lila jadła w środę"? W tej chwili jesteśmy nad morzem, dlatego mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o gotowanie, ale też nie chce nam się długo pichcić w pokoju. Staramy się żywić zgodnie z naszymi zasadami, stylem życia i mimo, że co chwile obijamy się o stoiska z frytkami i goframi to nie kuszą nas takie przekąski. Zobacz(...)młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie Śniadanie mamy wykupione w hotelu. Dzisiaj akurat nie było żadnych warzyw tylko parówy, kielbacha, pasztet, jakaś szynka mielonka, ser żółty i marmolada. Oprócz tego był jeszcze stolik z różnymi płatkami i mleko czyli większość dla mnie i Lili odpada. Akurat wczoraj kupiliśmy w Lidlu dżem 100 % owoców

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Maślany bigos z młodej kapusty 284

obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Galaretki z szynką i oliwkami 90

Ponoć podano ją na uczcie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy w 1815 roku. Ponieważ w kuchni staropolskiej wieprzowina nie była zbyt cenionym mięsem, galarety przygotowywano z gotowanych w esencjonalnych wywarach pulard, kapłonów lub ryb. Po wlaniu do wymyślnej formy potrawa tężała i nadawała się do krojenia. Wynalezienie i upowszechnienie żelatyny spożywczej sprawiło, że przygotowanie galarety stało się(...)nich powinny z kolei osoby cierpiące na kamicę czy dnę moczanową ze względu na wysoką zawartość związków purynowych, które są metabolizowane w organizmie do kwasu moczowego. Galaretki z szynką i oliwkami - przepis na 6 porcji Do przygotowania galaretek będą Ci potrzebne: 150g szynki (wędlina), 7 zielonych oliwek, 7 czarnych oliwek, 7 pomidorków koktajlowych, jajko, 600ml bulionu warzywnego, 3 łyżeczki żelatyny

Z notatnika dietetyka
BITKI Z ŁOPATKI W SOSIE WĘGIERSKIM 129

kawałka łopatki wieprzowej, ale                       super sprawdzi się tutaj też  wieprzowa szynka . Składniki: ok 600 g łopatki/szynki sól pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa papryka(...)Solimy, pieprzymy, posypujemy paprykami. Obsmażamy na patelni, na oleju z obu stron. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą (lub bulionem) tak, aby przykryła mięso. Gotujemy ok 30 minut. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki. Warzywa posypujemy paprykami, solą i pieprzem i smażymy całość około

Walijskie Pichcenie
Zapiekane naleśniki z gotowanym mięsem i warzywami 135

Składniki: 1 kg szynki 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki oleju ziele angielskie sól, pieprz Naleśniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody (może być gazowana) 1 jajko 60 ml oleju sól 150 g żółtego startego sera 1/2 pęczka szczypioru ketchup masło do wysmarowania blachy Sposób wykonania: Mięso kroimy na mniejsze(...)wodą (około 2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z powierzchni wywaru szarą pianę. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Wrzucamy przyprawy: sól, pieprz oraz ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Warzywa i mięso odławiamy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wszystko oprócz pora mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę

Qchnia po prostu
Aromatyczne leczo z papryką i cukinią 164

Składniki: 500 g szynki wieprzowej przyprawa do wieprzowiny 6 kiełbasek śląskich 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone  6 średnich pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki lub lubczyk olej do smażenia sól(...)wieprzowiny, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę

Czerwień i błękit
Przepis na pasztet 243

Jeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się dobrej jakości pasztetu, smakującego jak ten domowy. Nie wiadomo co ktoś daje do takiego pasztetu, a piekąc pasztet domowy, sami decydujemy, co z nim się znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. W sumie(...)pasztety w wielu wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet

Mieszam w Garnku
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 161

smaku  1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki  bardzo zimnej wody      Wykonanie Mięso od szynki  i pierś  pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny(...)mięso jest dobrze przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły.  Smacznego

w mojej kuchni
Wielkanoc na luzie 253

Jeszcze 2 dni i Wielkanoc. Chciałam Wam z tej okazji życzyć zdrowych, wesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt. Jak już pewnie zauważyliście u mnie z gotowaniem ostatnio ( to jest ok. roku) pełny luz. Raz , że sił nie starcza- dwa , że ochoty na jedzenie nie ma. A robienie czegoś tylko dla tego, że wypada nie ma sensu. Ponieważ Święta spędzę tylko(...)odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów nie robię- podgrzejemy żurek albo białą kiełbasę * ciast trochę

Buniabaje w kuchni
Zupa meksykańska 164

Póki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską:  ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej(...)oddzielnej patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości

Humanistka w kuchni
Pizza 228

Do tej pory zbyt często w domu pizzy nie piekłam ale myślę, że od teraz to się zmieni. Mam teraz super zestaw do pizzy. W zestawie

Ala piecze i gotuje
Forszmak lubelski 209

Nazwa forszmak może brzmieć nieco egzotycznie, lecz wielu mieszkańców wschodniej Polski oblizuje się ze smakiem na wspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą(...)forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem) 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 duża czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych (nie używajcie

Poezja smaku
ZESTAW BREVILLE HIGH GLOSS- CZAJNIK ELEKTRYCZNY I OPIEKACZ DO KANAPEK- RECENZJA 70

mile zaskoczona. Płyty grzewcze można zdjąć i spokojnie umyć pod zlewem, a potem w prosty sposób ponownie zamontowac je do opiekacza. Moja córka teraz codziennie robi sobie tosty z szynką i serem :) Coż jeszcze mogę dodać? Ogólnie opiekacz jest bardzo dobrze i solidnie wykonany, boki zapiekanych kanapek idealnie się sklejają, a ser nie wypływa. Wreszcie znalazłam cos odpowiedniego, co spełnia(...)Breville High Gloss z wyjmowanymi płytami grzewczymi Instrukcja obsługi Karta gwarancyjna Czy jestem zadowolona? Jak najbardziej. Wszystko jest solidnie wykonane, estetycznie wygląda, idealnie pasuje do mojej kuchni. Czajnik szybko gotuje wodę, czyli ma to co chciałam, a opiekacz równomiernie się nagrzewa i doskonale radzi sobie z naszymi tostami. Wszystko według mnie jest na ogromny plus i jak najbardziej mogę

Zrób to smacznie