szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:280/407)

Maślany bigos z młodej kapusty 105

obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... 2 średniej wielkości główki młodej kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 1 cebula(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa grzybowa z soczewicą 115

jest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle  Kiełbasę(...)płuczemy i również dorzucamy do garnka. Przesmażamy ją z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty. Do rondelka wlewamy nasz bulion grzybowy. Doprawiamy papryką, liściem laurowym, solą i pieprzem i gotujemy do momentu aż soczewica stanie się miękka i zacznie się lekko rozpadać.  Na koniec doprawiamy naszą zupę odrobiną śmietanki 30% i podajemy z ugotowanym makaronem.  Pychotka! Smacznego! Wioleta

MamaOskarka
Sos mięsno-pomidorowy do makaronu 134

Zapraszam po przepis na smaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)patelni rozgrzewamy olej i na gorącym przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy ( ja zrobiłam

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką 103

Przepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem

Di gotuje
Lekka sałatka z pomidorem, rzodkiewką i chia 175

Uwielbiam sałatki. W sezonie letnim stanowią większą część moich posiłków. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim pomysłem na szybką, zdrową, a zarazem lekką sałatkę z

Słodkie okruszki
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 117

czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki.  Kotlety z łopatki wkładamy do miski(...)zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy

Miód i pieprz
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 107

zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze grzyby i nie mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się(...)łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek

Szybko Tanio Smacznie
Bulion mięsno-warzywny 180

różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion(...)kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu jest podobne do gotowania rosołu, choć jest procesem znacznie przyspieszonym i zwykle nie wymagamy też pełnej klarowności. Warto przy tym pamiętać, że bulion gotowany wolniej i z twardszego mięsa (szczególnie

Kulinarna Pokusa
Spätzle z zielonymi szparagami i boczkiem 138

Spätzle pelnoziarniste,dzieki sporej zawartosci weglowodanow to dobry pomysl zarowno na lekki obiad jak i sycaca kolacje.Tak skomponowana kolacja swietnie zaspokoi glod,uspokoi i pomoze Ci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolady ze śliwką 172

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w

Mania Gotowania
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 272

pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę. Zwijać w roladę. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską. Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze(...)cytryny 1 łyżka kaparów tymianek, rozmaryn KAMIS sól, pieprz Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym. Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym

kolorowotorcikowo
Ciasto na pizzę- najlepszy przepis 114

Składniki: 2 szkl mąki pół kostki drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oliwy 1 szkl ciepłej wody pół łyżeczki oregano Wykonanie: Drożdże rozpuścić

Olga Piecze i Gotuje
Gołąbki tradycyjne 188

mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki), 150 g ryżu, 2 cebule, 1 biała kapusta, 2 l bulionu, sól, pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz,  1 łyżeczka oregano,  1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się(...)opisu na opakowaniu (normalnie jak do jedzenia). Wystudzić. Kapustę opłukać. Pozbyć się wierzchnich, grubych liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętym otworem do dołu), gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i odłożyć do przestudzenia. Mięso mielone przełożyć

Świat Domowej Kuchni
Strogonow wg Elki 123

łyżki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz mielona słodka  papryka pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki masła  2-3 łyżki oleju 500 ml bulionu drobiowego (ew.wody) Szynkę pokroić w nieduże cienkie paski,oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka.  Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić(...)musztardę,zagotować. Do garnka z mięsem wlać zawartość patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w talarki ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą,pieprzem i mieloną papryką. Całość gotować na małym ogniu do chwili aż mięso i papryka będą miękkie. Na koniec wymieszać ze śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki.  Spożywać na ciepło z ulubionym pieczywem

Kolorowa kuchnia Elki
Makaron z pieczarkami 123

Efekt jest gwarantowany Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami(...)sera koziego miękkiego – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj posiekaj cebulę oraz czosnek, a pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i cebulę, podsmaż około 2 minut i dodaj pieczarki. Duś pieczarki około

nietylkopasta.pl
Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem 156

lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą. Czas odmienić oblicze brukselki Prezentujemy dzisiaj brukselkę w nowej odsłonie – zapiekaną. U nas w domu brukselkę nazywamy „bruksą”, bo kto by bawił się w wymawianie długaśnej nazwy bru-ksel-ka, co innego(...)brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem. Możecie na kilka minut przed końcem, posypać brukselkę parmezanem. Drukuj Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g brukselki

Mieszam w Garnku
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 133

przepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia(...)Solimy i pieprzymy i mieszamy z odrobiną startego czosnku. Obtaczamy w mące. Obsmażamy wraz z posiekaną cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane suszone grzyby, sos sojowy i koncentrat oraz ulubione przyprawy. Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając wodę (jeśli jest taka potrzeba

Kuchnia po mojemu