lubisz brukselki? No cóż, może jeśli przyrządzisz ją w ten sposób, zmienisz zdanie. W polskiej kuchni brukselkę zwykle przyrządzamy w postaci gotowanej z bułką tartą. Czas odmienić oblicze brukselki Prezentujemy dzisiaj brukselkę w nowej odsłonie – zapiekaną. U nas w domu brukselkę nazywamy „bruksą”, bo kto by bawił się w wymawianie długaśnej nazwy bru-ksel-ka, co innego(...)brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem. Możecie na kilka minut przed końcem, posypać brukselkę parmezanem. Drukuj Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g brukselki
Mieszam w Garnkuprzepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę u mojego Męża, a obecnie także u mięsożernego Syncia. Składniki (na dwa obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia(...)Solimy i pieprzymy i mieszamy z odrobiną startego czosnku. Obtaczamy w mące. Obsmażamy wraz z posiekaną cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane suszone grzyby, sos sojowy i koncentrat oraz ulubione przyprawy. Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając wodę (jeśli jest taka potrzeba
Kuchnia po mojemuTradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Korzystając z mojego ukochanego sezonu warzywno -owocowego chciałabym się podzielić przepisem na banalnie prostą sałatkę z kilku składników. Oscypek prosto z Zakopanego. Ahhh tylko 3
Gotuj z AgnesWiele z nas szuka różnych nowych smaków i inspiracji więc ja tym razem postawiłam na muffiny wytrawne. Musze przyznać że bardzo ciekawy smak, najlepiej smakują z
Dziś Ja gotujeJajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub
zadanie-gotowaniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na
Di gotujeKotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oryginalne nazwy wędlin jak S zynka wiejska wiązana radomyska . Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą. Co jeszcze wyróżnia(...)smażymy i dodajemy cebulę. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Słodkie okruszkimakaron z cukinią i kurkami – makaron z kurkami – makaron bolognese – Makaron z szynką parmeńską – Caccio e peppe – rzymski makaron – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron carbonara MAKARON(...)łyżki masła 2 garści świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku tarty parmezan lub grana padano do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu jeśli używasz wody zamiast wina. Przygotuj składniki. Kurki dokładnie umyj, większe grzyby przekrój na pół lub jeszcze bardziej, mniejsze zostaw
nietylkopasta.plsmaku ten lubelski, a przecież o to chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe(...)obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość
Kardamonovyprzekąska. Zrobisz je raz i będziesz do nich tęsknić. Skąd wziąć składniki, czyli przede wszystkim skórki? Kiedy będziesz przygotowywać na obiad pure, albo kluski śląskie, kopytka, gniocchi to nie gotuj ziemniaków tylko wstaw je do piekarnika. Dokładnie je wcześniej wyszoruj i ponakłuwaj skórkę widelcem. Czas pieczenia około godziny. Wyjmij ziemniaki, przestudź, przekrój na połowy i wyjmij miąższ, z którego zrobisz(...)przepisie nie podajemy ilości składników, bo od ciebie zależy ile czego dodasz. My na jakieś 10 ziemniaków zużyliśmy połowę opakowania sera pleśniowego, kilka łyżek tartego parmezanu, 4 plastry szynki prosciutto i kilka plastrów chorizo. Jeśli masz w piekarniku funkcję grill to ją włącz, żeby szybko zapiec ziemniaki. Jeśli nie masz, wstaw faszerowane skórki blisko grila. Składniki: Kilka małych ziemniaków
Niedzielny kucharztalerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować. Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem. Podawać z kiszoną kapustą ( mój dziadek Kaszub jadł grochówkę z kiszoną kapustą, jest pyszna ) i kiełbaskami - grochówka jest bardzo sycąca, rozgrzewająca(...)paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI w paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini, 4 x szynka Szwarcawaldzka, 4 x kiełbaski Norymberskie, 4 x ser Maasdamer, 4 x francuski ser miękki dojrzewający Le Coq De France, 3 x 400ml wkład chłodzący do lodówek turystycznych ICEBLOCK
W Mojej Kuchni Lubięsmaku ten lubelski, a przecież o to chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe(...)obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość
Kardamonovykoncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe Cykoria, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem(...)mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. *** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić
JejKuchnia