wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie
królestwo garówchili, 150 g sera camembert, 100 ml śmietanki 30%, 100 g mąki pszennej, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę(...)roladki. W garnku o dużym dnie zagotowujemy 0,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, 1 gałązki tymianku i chili. Wysmażone z każdej str. rolady przekładamy do gotującej wody. Wody powinno być tylko tyle, żeby rolady były przykryte, w razie potreby dolewamy wrzątku. Rolady gotujemy pod przykryciem ok. 30 -40 min. ziemniaki: Na dużej patelni rozgrzewamy
Moniki Smakołykiwszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła(...)pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne
Kuchnia BeatySałatka selerowa od dawna była serwowana w Moim domu. W pierwotnej wersji zawierała szynkę, lecz ja od pewnego czasu wyeliminowałam mięso z Mojej diety, tak też szynka zniknęła z sałatki :P. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI SAŁATKA Mały słoik selera konserwowego Puszka kukurydzy(...)Pieprz czarny Szczypta soli Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Jajka gotuję w osolonej wodzie ok. 10 min. Drugim etapem pracy nad sałatką, jest przygotowanie sosu czosnkowego, który potrzebuje czasu, żeby się ,,przegrysc
Zdrowo i kolorowoSurowa cukinia marynowana w cytrynowym winegrecie jest nie tylko super szybka,ale rowniez super smaczna.Jesli nie jedliscie jeszcze surowej cukini musicie koniecznie wyprobowac ten przepis.To najzdrowsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mówiłam już, że kocham makaron? Na bank! A gnocchi to moja totalna słabość, a zarazem pięta achillesowa! Nieważne czy we włoskiej wersji, czy polskiej jako kopytka
Cooking MonsterJesien selerami sie zaczyna...Selery najdluzej "dyzuruja" u mnie w ogrodzie,ale i na nie przyszedl czas.Dzis przynioslam kolejne sztuki.Zielone listki juz pokrojone i zapakowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można go przygotować dzień wcześniej i szybko odgrzać po powrocie z pracy. Dodatek wina i suszonych grzybów sprawia, że jest naprawdę aromatyczny i smaczny :) 1 kg mięsa z szynki 2 cebule 2 garści suszonych grzybów 1l bulionu ew. wody 2 ząbki czosnku 1 szkl czerwonego wytrawnego wina 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz(...)rondlu rozgrzać olej, przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać bulionem i winem. Wsypać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać pod koniec gotowania. W razie konieczności można dodać więcej wody, gdyby sos był zbyt
Smakołyki Asiinne przepisy: – makaron bolognese – Makaron z szynką parmeńską – Caccio e peppe – rzymski makaron – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami(...)oczkach 2 łyżki świeżych listków tymianku 10 suszonych pomidorów oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku opcjonalne dodatki: pikantne chorizo PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu. Posypka (pangrattato): na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj na patelnię bułkę tartą, drobno starty chrzan, płatki
nietylkopasta.pldużego 250 g pomidorów koktajlowych pół główki sałaty lodowej 2 łyżki słonecznika Dressing: łyżeczka miodu łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatę, kurczaka, pomidory koktajlowe(...)caption id="attachment_7789" align="aligncenter" width="685"] Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki z makaronem: Sałatka Imprezowa Z Tortellini Sałatka Makaronowa Z Szynką Błyskawiczna Sałatka Z Makaronem Sałatka Z Makaronem I Rukolą Kolorowa Sałatka Z Makaronem, Szynką I Ogórkiem Artykuł Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnestrony, nacieramy startym czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W poprzek plasterka mięsa, tuż przy jego końcu układamy kawałek sera camembert lub gorgonzola. Zwijamy w roladkę. Owijamy w plaster szynki parmeńskiej (lub pół plastra, jeśli roladki są małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami, wkładamy roladki i smażymy przez około 4-5 minut z jednej(...)drugim palniku stawiamy średni rondel. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu zmniejszamy płomień do małego. Wkładamy obsmażone roladki i pokrojone suszone pomidorki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 5 minut, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy gorącym bulionem, wodą lub dodajemy więcej śmietanki. Na talerzach kładziemy roladki, polewamy
cool and mintybłyskawicznie się ją przygotowuje. Wystarczy mrożony groszek, trochę włoszczyzny, a pozostałe składniki, myślę, że każdy ma w domu: woda, sól, pieprz, cebula, czosnek, kilka plastrów wędzonego boczku lub ogonówki, szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę. Przepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody(...)wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu - pokrojony szczypiorek (nie trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy groszek i włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut (do miękkości). Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam schab na łyżce oleju kokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy
Smaczne Zdrowescenie niezłe show. Zadawał też publiczności pytania. Za które nagradzał książkami. Najpierw ja wygrałam, następnie Kasia została obdarowana. Dodatkowo miała przyjemność kroić cebulę z samym szefem. burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy(...)udało się nam dorwać szefa i poprosić o pamiątkowe zdjęcie i podpisanie książek. Pozdrawiam Cię Kasiu! Jak i wszystkich czytelników. Karmel-itka. pyra z sosem czosnkowym, serem żółtym i szynką, czyli "pyra po lubońsku" , PS: Zdjęcia z pozostałych części imprezy będą dodawane w późniejszym czasie, na przemian z przepisami
W kuchni Karmel-itki