szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:271/407)

Przekąski imprezowe - zestawienie 281

table.GeneratedTable { width: 100%; background-color: #ffffff; border-collapse: collapse; border-width: 2px; border-color: #ffffff; border-style: solid; color: #000000; font-size: small; font-weight: bold

Gotowanie i blogowanie
Jajecznica z wędzonym łososiem 137

Weekendowe śniadanie. Zaniesione na eleganckiej tacy do łóżka, razem z filiżanką dobrej kawy i chrupiącym tostem. Pachnące, ciepłe… I szybkie. Bo jajecznica to zdecydowanie jeden z

Karo in the Kitchen
Rolada z indyka faszerowana szpinakiem 173

Wiele Świątecznych przepisów czeka jeszcze na publikację, ale jak ogólnie wiadomo, zdjęcia robi się szybciej niz pisze posty. Dzisiejszy przepis nie jest jakąś nowością, bo rolada

Gosia gotuje
Błyskawiczna sałatka jarzynowa 170

Gotując bulion, albo rosół warto ugotować na odrobinie większej liczbie warzyw. Dajmy kilka marchewek, pietruszek ziemniaków więcej dzięki temu ugotujemy warzywa na sałatkę jarzynową. Jest wiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos tatarski II 76

bazie majonezu z gotowanych żółtek. 4 jajka, 1 łyżka musztardy, sok 1/2 z cytryny, sól, cukier, 200 – 250 ml oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy), 1 łyżeczka chrzanu, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 ogórki konserwowe, 60 g grzybków marynowanych, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut(...)smaku). Dalej ucierając wlewać powoli małym strumieniem olej. Sos wymieszać z chrzanem, posiekanymi grzybkami, drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Podałam z szynką konserwową, rarytasem w czasach PRL-u. talerz

królestwo garów
Tradycyjne gołąbki z mięsem 108

właśnie taki przepis. Wykonanie jest nieco czasochłonne, więc na szybki obiad po pracy się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :)   Składniki: 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu) 100 g ryżu 2 cebule ząbek czosnku 1 biała kapusta (lub młoda) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti(...)odcedzić i ostudzić. Mięso mielone wymieszać z ryżem oraz przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną cynamonu. Ostrym, wąskim nożem wyciąć w kształt stożka głąb kapusty. Gotować około 15 minut w osolonym wrzątku. Kapustę odcedzić i przestudzić. Obierać pojedynczo liście. Jeśli mają zgrubienia nerwu należy je delikatnie odciąć. Na środek liścia nakładamy około łyżki ( w zależności

Pyry na Gaz
Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami 86

przekrawamy na pół. Pieczarki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż odparuje z nich nadmiar płynu. Przekładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, pora i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy(...)Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami[/caption]   Zobacz inne sałatki z pieczarkami: Sałatka Z Wędzonym Kurczakiem I Pieczarkami Sałatka Warstwowa Z Kurczakiem Curry Prosta Sałatka Pieczarkowa Sałatka Makaronowa Z Szynką Sałatka Z Ryżem I Łososiem Szybka Sałatka Ziemniaczana Z Parówką Artykuł Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Austriacka sałatka z mortadeli 142

żółtego sera 2 łyżki,oleju 3 łyżki octu 150 ml wody niegazowanej sól pieprz PRZYGOTOWANIE: mortadelę kroimy w jak najcieńsze paseczki,ser ścieramy na tarce,jajka gotujmy na twardo i kroimy w ósemki,cebulkę kroimy w cieniutkie półplasterki mieszamy ze sobą wodę,ocet,olej ,sól, pieprz,  i wlewamy do sałatki,jak chwilę się przegryzie to można dodać jeszcze octu(...)tuńczykiem ,pieczarkami i krakersami Sałatka z ryżem i paluszkami krabowymi Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i sosem ziołowym Surówki do obiadu na 4 sposoby Lekka sałatka z szynką i ogórkiem

Swojskie jedzonko
Zdrowa konfitura z derenia. 106

zagotowania, pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła. Do gotującej masy wsyp stopniowo pektynę wymieszaną z 0,15 kg cukru, cały czas energicznie mieszając. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 3-5 minut. Gorącą konfiturę rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 - 10 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu(...)Można zrobić konfiturę bez pektyny, wtedy będzie mieć rzadszą konsystencję. Aby konfitura była zdrowsza można zamiast cukru dodać miód np. połowę cukru połowę miodu.  Domowy chlebuś, domowa szynka i domowa konfitura z derenia. mniam, mniam

Przepisy i porady kulinarne
Pomysły na szparagi 143

Sezon na szparagi w pełni i pewnie wielu z Was poszukuje ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Postanowiłam przygotować wpis zbiorczy, aby zebrać w jednym

Codzienne Gotowanie
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 261

Pyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny  pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody(...)drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz

Swojskie jedzonko
Pasztet domowy 177

sól, świeżo zmielony pieprz  cząber świeże zioła oregano majeranek  tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek  Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs.  Pasztet z pieczarkami Wykonanie:  Warzywa obrać i pokroić. Mięso(...)liście laurowe, ziarenka pieprzu , gorczycy i jałowca.   Do garnka z wodą włożyć mięso, obrane cebule oraz marchew, pietruszkę, selera. Zagotować wszystko na dużym ogniu, później go zmniejszyć i gotować wszystko ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.  Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu.  Po wystudzeniu mięso, zmielić  dwukrotnie na gładką masę wraz

Aromatyczne Podróże
Łopatka w kawałkach z szynkowara 245

Łopatka z szynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów. Do wykonania szynki użyłam zestawu ,,Singiel'' od firmy Tradismak . Składniki: 900 gram łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku  2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej  0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone(...)wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez

Bajeczna Kuchnia
Hasło tygodnia - żółty ser. 124

"Niech mi każdy powie szczerze, skąd się wzięły dziury w serze?" - zastanawiał się w jednym ze swoich wierszy Jan Brzechwa. Czymże byłaby pizza bez sera? Albo

zadanie-gotowanie
Pasztet wieprzowy z grzybami 110

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie

królestwo garów