łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli dodatki: 1 gruszka, raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów) 3-4 dojrzałe figi 2 garści rukoli kilka orzechów włoskich ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie) Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodać śmietanę nie przestając mieszać. Dodać sól, pieprz, tymianek i gotować jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nie wyrabiać już go. Można je rozwałkować w całości (Wszystko zależy od wielkości Waszego piekarnika i blachy
Pociąg Do Kuchniprzygotowanie przełożyłam na dzisiaj. Wszystko za sprawą konkursu z marką Duda, dlatego też na zdjęciach zobaczycie lokowanie ich produktu- kiełbasy krakowskiej, którą szczerze powiedziawszy lubimy tak bardzo jak i szynkę konserwową. Pierożki najlepiej podać na ciepło, z sosem chrzanowym smakują naprawdę zacnie, ale jeśli chcecie, to śmiało możecie podać z kubkiem gorącego barszczu lub zjeść na zimno. Jako drugie śniadanie(...)mleka 25g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko 40g masła 500g mąki typ. 550 ½ łyżeczki soli Farsz: 1 duża cebula 200g kiełbasy krakowskiej Duda 250g pieczarek 200g gotowanego mięsa (np z rosołu) 100g sera wędzonego (u mnie oscypek) 100g masła do smażenia sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko + 1 łyżka mleka do smarowania pierożków sezam Sos: 2 łyżki
Kuchnia w czekoladzieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone mięso było idealne? To jest jeden z tych trików jaki przyda się tobie przez cały rok. Aby twoja pieczeń, albo domowej produkcji szynka była idealnie krucha oraz delikatna należy dzień przed pieczeniem należy włożyć mięso do szklanego pojemnika i zalać piwem. Następnie górę pojemnika zakryj folią spożywczą albo aluminiową i włóż do lodówki(...)pieczenia mięsa często sprawdzaj stan jego przygotowania możesz nakłuwać mięso specjalnym szpikulcem albo możesz użyć do tego kuchennego widelca. Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie wysusza mięso. Jak sprawić żeby gotowane warzywa były idealne? Kolejne świąteczne triki kuchenne to sposób na gotowanie warzyw. Jeżeli gotujesz marchew, buraki czy jakiekolwiek inne warzywa pamiętaj zawsze wrzucaj je gotującej się wody. Ten prosty trik
To Musisz WiedziećZimową porą sięgamy po potrawy,które nas rozgrzeją i dostarczą energii. Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia. 500 g chudej szynki wieprzowej 1 cebula 1 papryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 800 ml bulionu 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne(...)zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na plasterki ogórki i,doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki i kromką ulubionego pieczywa
Kolorowa kuchnia ElkiWielkanoc na talerzach u Nas zawsze pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka , żółty ser , wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy(...)majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany! 12 jajek przepiórczych 2 parzone domowe białe kiełbasy rzeżucha 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy na 12 części o grubości ok. 2 cm. Na wykałaczkę nabijamy kawałek białej kiełbasy, smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)wodą i czekamy aż się zagotuje. Na wierzchu pływają szumowiny - należy je usunąć z wody. Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około
Kuchnia BeatyKlopsiki z makaronem porem i pomidorami Pierś w marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki
Ala piecze i gotujeangażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek(...)oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano. Keksówkę smakujemy tłuszczem
Pyry na GazPrzepis sprawdzony niejednokrotnie i moim zdaniem zupka znajdzie wielu chętnych... Składniki : 50-60 dag mięsa od szynki 2 pory 1 łyżeczka tymianku 1 serek topiony Hochland - ziołowy sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać około(...)wody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone mięso Z porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min. Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się
Proste PotrawySos Romesco to sos prosto z Katalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do
Mania GotowaniaPrzepis na bigos Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 300 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), 300 gramów boczku wędzonego, 3 garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych (nie kalifornijskich), dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz(...)podlej wodą, dopraw solą i pieprzem i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Na koniec do mięsa dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Kapustę kiszoną pokrój i raz przepłucz. Gotuj z niewielką ilością wody (około szklanki, jeśli odparuje, uzupełnij) razem z grzybami i resztą przypraw aż zrobi się miękka. Zajmie to około godziny. Następnie do garnka dodaj zawartość patelni, wymieszaj
Kulinarna PolskaTaką właśnie pizzę przygotowuje najczęściej, taka nam najbardziej smakuje. Ciasto jest dość cienkie, lekko chrupiące, możemy z niego oczywiście przygotować jedną dużą pizzę lub na przykład
Gotowanie...to proste !Długo mnie nie było, różne tego były powody, ale już wróciłam :) Bardzo chciałam się z Wami podzielić najpyszniejszymi placuszkami z cukinii na świecie ! Jak je spróbowałam
Justa próbuje gotowaćSzpinak nie każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to
Mania Gotowaniafasoli... Po prostu w dniu gotowania zupy, przelewam tylko fasolę na sicie pod bieżącą wodą i od razu do gara. Fakt taka fasola gotuje się dłużej, ja w szybkowarze gotuję zupę ponad 3h, ale w smaku jest nieporównywalna i co bardzo istotne, potwierdza się fakt, o którym wspominała owa starsza już (a więc doświadczona) pani, taka fasola nie ma właściwości(...)rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie ok. 1 kilograma (ale wystarczy niewiele, tyle, by dało smak) - 2-3 liście laurowe - 6-8 kulek ziela angielskiego - 5-6 kopiastych
Smaczne Zdrowe