szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:259/407)

Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 138

panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie, czy nowotwory. Nawet dzieci, które(...)słyszeliście, że ryby ryby mogą być zatrute niebezpiecznymi związkami chemicznymi i tym samym szkodzą kobietom w ciąży, uszkadzają układ odpornościowy, czy też wywołują choroby nowotworowe. Pocieszę Was, że podczas gotowania, a nawet odgrzewania ryby w kuchence mikrofalowej - ilość tych negatywnych substancji zmniejsza się o 30%, a w czasie smażenia w głębokim tłuszczu nawet o ponad 70. Co z tego wnika

Di gotuje
Kiełbasa drobiowo-wieprzowa 61

Delikatna i krucha kiełbaska drobiowo-wieprzowa, krótko wędzona a następnie parzona. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj

Kocham..lubię..gotuję..
Wianek z dodatkami 144

Witam w pierwszym dniu wiosny. Dziś piękne słoneczko otula nas swoim ciepełkiem. Oby tak już zostało do lata, a później, niech będzie cieplej. Dziś polecam pyszny

Gotuję Testuję
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie 135

W ciągu tygodnia nie mam czasu na ciekawe, wymyślne śniadanie. Jest czas tylko na szybką kanapkę i kawę. Poza tym ja wychodzę do pracy wcześniej, a

Pyza i Surówka
Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę 144

płaska łyżeczka soli   Pasta: 5 jajek 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz   Dodatkowo: 50 g kiełek rzodkiewki, można też dodać rukolę, szynkę, ogórka itd.   Przygotowanie Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią(...)Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem. Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie, ale zazwyczaj nie mają one dobrego składu. Przygotowujemy pastę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka przekładamy do miski, dodajemy ser, musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą

e-PrzepisyKulinarne
Wieprzowina z warzywami z chrzanem 104

Danie to dostałam o koleżanki z Baligrodu, jest kaloryczne i dające siłę dla drwali z Bieszczad. Składniki: Szynka wieprzowa 60 dag Ziemniaki ½ kg Marchewka 1 szt. Pietruszka 1 szt. Seler ½ szt. Cebula biała 1 szt. Listek laurowy 2 szt. Pieprz ziarnisty 5 szt. Sól do smaku Kminek mielony do smaku 2 łyżki startego chrzanu Natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, zalać(...)posoloną wodą, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłożyć na półmisek, posypać startym chrzanem, zalać bulionem z gotowania, posypać natką pietruszki i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 110

czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz(...)małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą

VioletoweKucharzenie
Szynka z rękawa delikatna rozpływająca się w ustach 152

zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut. Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka. Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło. Na chlebek też jest super. Na zimno można z sosu zrobić galaretkę i rozłożyć obok pokrojonego mięsa. Galaretka z sosu – sos przelać przez(...)jest sosu i wtedy dodać odpowiednią ilość żelatyny. Jeśli chcecie na obiad to sos trzeba zgęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie dolać mączkę powoli do gotującego się sosu. Kontrolować gęstość sosu, żeby nie zrobił się kisiel

Kuchnia Pokoleń
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 198

Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na drugiej stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki. 2. W wysokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron(...)patelnię wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem. 3. Roladki wyławiamy z sosu

My Culinary Art
Akademia CookUp - Jagnięcina i cielęcina 229

jagnięciny, jakie są najlepsze te klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej. Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia! Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia! Łukasz Konik przygotował(...)Przygotowaliśmy pieczony udziec jagnięcy w sosie figowo-miętowym, który każdy własnoręcznie uczył się wiązać!, comber jagnięcy z kostką, tradycyjne ossobuco cielęce z warzywami, saltimbocca alla romana z szałwią i szynką parmeńską, a na deser zostawiliśmy sobie jagnięce kiełbaski, a do nich przygotowaliśmy pyszny musztardowy sos! Kiełbaski był świetnym doświadczeniem i choć my już nie raz robiliśmy domowe kiełbaski w domu

Plate of Joy
Maltagliati w sałatce 136

który w tamtych czasach był zbożem podstawowym. Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem. Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku(...)selerem naciowym,  gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu  BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI  bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny

Z Kuchni Do Kuchni
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 382

zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne.  Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe) 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia(...)przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy  mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę

Walijskie Pichcenie
Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie 106

klonowym Składniki fasolka w sosie pomidorowym (w puszce) 4-5 plasterków wędzonego boczku pieczywo tostowe łyżka masła jajka sól pieprz natka pietruszki Przeczytaj przepis na: Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą Fasolka, jajko na twardo, tost – przepis W rondelku podgrzewamy fasolkę. Doprawiamy ją solą, pieprzem, szczypta majeranku albo oregano też nie zaszkodzi. Na patelni grillujemy plastry boczku(...)czarnym pieprzem. Zobacz także: Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi Smacznego! Artykuł Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos mojego Taty 510

Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu(...)odstawiłam talerz…   Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same

Karo in the Kitchen
Pizza na chlebie z patelni 120

Szybka domowa pizza na chlebie z patelni jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy z ciasta … Przygotowanie pizzy jest banalnie proste, możemy do niej użyć różnych

karolgotuje
Omlet z szynką i nowalijkami 239

Taki wypasiony omlet z pewnością sprawdzi się na śniadanie. Dostarczymy do organizmu sporej dawki odżywczej, którą spożytkujemy w ciągu dnia. By zrobić omlet potrzebna też jest

Ala piecze i gotuje