makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka bułki(...)Korzeń pietruszki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone
Ugotowaćjednak bardzo je lubię i od czasu do czasu zjadam ze smakiem. Zwracam natomiast dużą uwagę na skład. Ostatnio udało mi się dostać parówki z zawartością 90% mięsa! Niejedna „szynka” mogłaby pozazdrościć składu tym parówkom. Nie kupuję natomiast takich, gdzie zawartość mięsa jest niższa niż 70%. Dlatego nie dajmy się zwariować. Ja z parówek nie zamierzam rezygnować. Nasze hot-dogi(...)parówek 5 naleśników ( tutaj znajdziecie przykładowy przepis) sos czosnkowy keczup pikantny żółty ser w plasterkach (opcjonalnie) Z ulubionego przepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek żółtego sera, a na nim gorącą parówkę. Polewamy ulubionymi sosami, ale tak by z jednego brzegu zostawić trochę miejsca
Ratunku obiadPasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji
IzaGotujetakże przyspiesza gotowanie 2-6 razy i oszczędza do 70% energii zużywanej w tradycyjnych metodach gotowania. Dostępny w 3 wygodnych rozmiarach: 5,7 l i 8 l Jakie urządzenia zastępuje INSTANT POT DUO EVO PLUS? Zastępuje m.in szybkowar, garnek do gotowania ryżu , wolnowar, jogurtownicaę, parowar, podgrzewacz do smażenia, tradycyjny garnek, garnek do przygotowywania ciast, urządzenie do gotowania jajek, sterylizator(...)inteligentnym programie i dostosowywać ustawienia gotowania. Wgrane programy pozwalają „ustawić go i zapomnieć”, uwalniając nas od „stania przy garach” . Przykłady czasów gotowania: Kurczak: Gotowanie ciśnieniowe 6-8 minut Żeberka: 15-25 minut gotowania ciśnieniowego Filet rybny: Gotowanie ciśnieniowe 2-3 minuty Ryż: 4 minuty gotowania ciśnieniowego Buraki czerwone: Gotowanie ciśnieniowe 30 minut Model Duo Evo Plus
Ostra na SłodkoKalarepa to warzywo kapustowate o miękkim środku, idealne do spożycia na surowo w formie surówki lub gotowane w formie potrawki warzywnej bądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż(...)jogurtem greckim z odrobiną chrzanu, który dodał jej nieco intensywniejszego smaku. Surówkę z kalarepy podawać można jako dodatek do mielonych, roladek z kurczaka, udek z kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy. 30 dkg jabłka (2 duże) 25 dkg kalarepy
MeCooksWiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne. 50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)winnego 2 łyżki wody sól,czosnek granulowany 1/2 łyżeczki musztardy szczypta bazylii, koperku suszonego Składanki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję
wesoła kuchniaSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób(...)wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę i gotujemy od przykryciem przez ok. 16 minut ( kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie studzimy. W tym czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę
Qchnia po prostuPrzedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 bakłażany 150g kaparów w zalewie octowej 2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, bakłażany i cebulę(...)zarumienienia. Dodajemy cebulę i bakłażana, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory, 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę
Szefowa kuchnisznycle; u mnie wyszło 10 sznycli o wadze ok. 50 gram Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Ser żółty kroimy w słupki. Na sznyclach rozkładamy plastry szynki, listki szałwii i ser żółty w słupkach. Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Roladki przekładamy(...)przykrywamy. Na patelnię wlewamy białe wino, bulion, dodajemy szafran; całość zagotowujemy. W międzyczasie w miseczce mieszamy 1/2 łyżki miękkiego masła z 1/2 łyżki mąki, dodajemy do sosu i gotujemy ok. 5 minut. Gdy sos zgęstnieje dodajemy roladki i podgotowujemy 2-3 minuty. Roladki podajemy od razu po przygotowaniu z sosem szafranowym z dodatkiem kopytek, klusek śląskich lub ziemniaków. **** PREPARAZIONE Battete
La grande e la piccola cuocaRewelacyjny Gulasz Lubimy dania, które robi się szybko i zarazem są smaczne. Składniki: · ½ kg szynki wieprzowej · Olej do smażenia · Sól · 30 dag pieczarek · 2 papryki czerwone(...)Ogórki kroimy drobno, przekładamy do mięsa. 5. Doprawiamy chili. 6. Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i łączymy z mięsem. 7. Chwilę gotujemy. 8. Danie gotowe, można podawać z kluskami śląskim. 9. Smacznego
Kulinarna ChwilaUwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką
VioletoweKucharzeniesycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki(...)łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy
Kulinarna Pokusaspróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej(...)wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru, do wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy al dente (5-7 minut). Por przedzielamy na wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w plasterki. Por przekładamy do miseczki, zmorzyć solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta
Pudełko rozmaitości