szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:251/407)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami 119

brzegi aromatycznym farszem i ciągnącym się serem. Potrawa idealnie sprawdzi się na obiad oraz przekąskę na imprezę. Składniki: 3 młode cukinie 350 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 g ryżu (waga przed ugotowaniem, a po ugotowaniu około 140g) łyżka koncentratu pomidorowego olej około 4 łyżki pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki świeżo(...)przygotowanie farszu. Z wyjętego wcześniej środka cukinii wyjmuję i wyrzucam miękkie części i pestki. Twardsze kawałki kroję oczywiście w bardzo drobną kosteczkę i dodaje później do farszu. Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, aż będzie all Dante. Przecedzam go oczywiście na sitku. Mięso mielone oczywiście dobrej jakości. Najlepiej przede wszystkim kupić kawałek mięsa i zmielić samemu lub zrobić

Ania gotuje
Gulasz wieprzowy z mix warzywami 106

Kiedy gulasz przygotowujemy, to często długo go gotujemy, czekamy, czekamy i na dodatek mąką zagęszczamy. Ja mąki nie użyłam, dużą ilość warzyw podsmażyłam, mięso na cienkie plasterki pokroiłam,   jedno z drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce  zostały  schowane: cebulka(...)sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń   (150 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny

Moniki Smakołyki
Gulasz po węgiersku 128

Dziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na

Karola gotuje
Placuszki z serka wiejskiego na słono (z cebulą i szynką) 118

Przepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem.  Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno

Di gotuje
Pikantne tartletki 122

Ponieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 338

Zapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od

Mania Gotowania
Pasztet wielkanocny 428

smaku... idealny. Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny.   Składniki: (na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony   Sposób(...)wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki

Pyry na Gaz
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 195

zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji, a pozostałą zupę blendujemy. Ale z powodzeniem można ją zostawić w takiej formie, w jakiej zakończyła gotowanie. Podajemy z czosnkową grzanką. Z tej ilości składników otrzymacie 6 średnich porcji. Jedna porcja zupy, bez grzanki, przy użyciu masła 82% tłuszczu i 2% mleka to około 170 kalorii(...)odgrzaniu wraca do płynnej formy, ale można ją też odrobinę rozcieńczyć rosołem. SKŁADNIKI 450-500g brokułu 150g pora, tylko biała i jasnozielona część 100g chudej wędzonki (szynka, łopatka, boczek) 250ml mleka 800ml domowego rosołu lub bulionu z kostki o obniżonej zawartości sodu 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 2 średnie ząbki czosnku 35g masła sól (sól czosnkowa

Karo in the Kitchen
Sałatka z gęsią, malinami, ogórkiem i nutą mięty 193

Każdy wie, że w upalny dzień stanie przy garach to mordęga. Unikam więc gotowania na tyle na ile mogę. Część posiłków obiadowych można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego(...)kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś wędliną, jakąś dobrą szynką i też będzie smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z warzywami 170

zarumienienia w temp. 180 *C Umyte warzywa kroimy w cienkie plastry ( u mnie za grube ), parzymy kolejno w posolonym wrzątku, osączamy  i układamy na podpieczonym blacie, jeśli mamy szynkę to wkładamy ją między warzywa Zalewamy śmietaną z jajkiem i pokrojoną drobno bazylią Pieczemy do ścięcia śmietany Składniki na ciasto: jajko 20 dag mąki 8 dag zimnego masła  sól(...)wody Z podanych składników zagnieść ciasto na tartę, włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Taka tarta może być daniem obiadowym dla wielu osób. Przepis podpatrzyłam w "Moje Gotowanie ekstra" 1/2015

Proste Potrawy
Pasztet staropolski 221

przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania(...)wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz

Pyry na Gaz
Pieczeń rzymska 481

ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso do formy należy je dobrze docisnąć, aby podczas pieczenia nie zrobiły się dziury. Piekłam(...)pieczeń w żaroodpornej formie do keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w rozmarynie, pancetta i pieczone ziemniaki 74

Inspiracją do dzisiejszego obiadu był Jamie, który ostatnio gdzieś gotował po włosku…Tak mi się wydaje, bo jeśli w przepisie jest kurczak w rozmarynie, podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie. Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami(...)ulubione warzywa o tej porze, w tym daniu połączone ze szpinakiem i rzodkiewkami. Do kurczaka w rozmarynie polecam sos z ciemnego octu balsamicznego. Jest najprostszy sos do kurczaka czy szynki parmeńskiej . Jak zauważyliście uwielbiam dania na jednym półmisku… Mniej zmywania, prawda…Nie, żartuję! Często podaję tak jedzenie, bo tak mi się podoba! Sos zazwyczaj stawiam w sosjerce obok

codojedzenia