pizze) Ciasto : - 300 g mąki typ 00 (przy tak cienkim cieście typ mąki jest bardzo ważny) - +/- 200 ml letniej wody - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - szczypta cukru Dodatki: - szynka parmeńska - pomidorki koktajlowe - rukola - kulka mozzarelli Sos bazowy: - puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej - cukier - sól - oregano Mąkę przesiewamy do miski, drożdze rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem(...)spowrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej. W tym czasie robimy sos: passatę/ pomidory przelewamy do rondla, dodajemy cukier, oragano i sól do smaku, gotujemy na wolnym ogniu. Jeżeli używamy passaty gotujemy sos ok 10 minut, jeżeli pomidorów z puszki nawet 30 minut, aż cząstki pomidorów się rozpadną i powstanie w miarę gładki sos. Piekarnik
Cook&LoveZarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania i zachowuje lepszy aromat, a także smak. Można oczywiście przygotować te zupy w naturalny sposób, wówczas czas gotowania wydłuży nam się do ok.3h. Tę wersję wzbogaciłam dodatkowo o kurkumę*, dodałam także pieprz i czosnek, by kurkumina była w pełni przyswajalna. Pominęłam cebulę i skróciłam czas przygotowywania (nie podsmażałam(...)sicie pod bieżącą wodą, następnie przekładam ją do garnka, zalewam dużą ilością wody i odstawiam na conajmniej 12h. Część wody, jaką dodaję do zupy lubię zastąpić wywarem od parzenia szynki , wówczas zupka ma jeszcze bardziej wędzonkowy smaczek... :-) * Kurkuma jest m.in. idealnym dodatkiem do dań mięsnych, bowiem sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu toksyn w organiźmie . Dobrze działa na wzdęcia
Smaczne ZdroweSzynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru(...)wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas całkowity 1 hr 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas całkowity 1 hr 50 min Składniki 800 g filetów z kurczaka 300 g mięsa indyczego mielonego 2 ząbki czosnku 100 ml wody
Wędrówki po kuchniMoje dzisiejsze śniadanko. Oczywiście zrobione zaraz po tym jak wymyśliłam co na obiad ;) Nazwałam jajecznicę amore, ponieważ jest ona specjalnością mojego narzeczonego. Tak, więc kiedy zostaję
Karola gotujeWitam i zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Poprzedni tydzien zszedl mi na wracaniu do rzeczywistosci po wizycie siostry i jakos nie moglam sie ogarnac
Codzienne Gotowaniedoskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę. Bardzo przypadł nam do gustu(...)może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej
MyCookBook.pltylko o to, aby mięso z się zamknęło i podczas pieczenia zachowało wszystkie aromaty i soki. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę aby ostygło. Na cieście francuskim po środku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy tworząc roladę. W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolady i następnie nacinamy ciasto aby para wodna podczas pieczenia miała, którędy się wydostać(...)wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło. Smacznego! Post Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso w kuchni polskiej, stąd wiele potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Przeciętny Polak podobno zjada ok. 70 kg mięsa wieprzowego rocznie! Świeża, z dobrego źródła wieprzowina: boczek, karkówka, schab, szynka, żeberka – są doskonałym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza. Mięso to cenione jest najbardziej za swoje walory smakowe, każdy kawałek mięsa wieprzowego smakuje inaczej, dlatego potrawy z tego mięsa(...)idealnego dla siebie! Po kliknięciu w link wyświetli się strona z przepisem. Do mięsa wieprzowego można przygotować domowy sos pieczeniowy , podać np. pieczone z rozmarynem i tymiankiem ziemniaki . lub gotowane ziemniaki z koperkiem, czy kluski śląskie. Zapraszamy! A jeśli nie jadacie wieprzowiny to polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia(...)przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – sól, pieprz GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Do większej miski wkładamy mięso, ostudzony ryż, startą na tarce cebulę, marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszamy
Be Fit Be Strongszynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części *** *** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąka. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz bulion warzywny. Mieszamy i gotujemy
Blog z Apetytemoliwy z oliwek Wykonanie: 1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. 2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut. 3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek(...)taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować. 6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym
Szalona Kuchnia EwelinyGotowane na twardo, na miękko, sadzone, w formie pasty czy muffinek zawsze znajdą swoje miejsce w moim menu. Mamy koniec sierpnia a to czas na najlepsze papryki – słodkie, jędrne i smaczne. Dlaczego by nie połączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką
Życie ze smakiemposzatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz(...)puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i przeciąć na pół. Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy
Ugotowaćwędlin odważanych bezpośrednio przed zakupem, mają do wyboru niewielkie porcje zapakowane fabrycznie. Dzisiaj chciałabym Wam bliżej przedstawić jeden z produktów, który nie jest znany tak powszechnie jak kiełbasy czy szynki. Kiszka ziemniaczana, bo o niej mowa, to jeden ze sztandarowych produktów firmy Gzella. Co o niej pisze producent? Kiszka ziemniaczana to regionalny produkt, dobrze znany tak mieszkańcom Borów Tucholskich(...)miłośnikom tradycyjnej kuchni borowiackiej. Dzięki firmie Gzella jej niepowtarzalny smak mogą również poznać koneserzy smaków z innych regionów Polski. Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego i gotowanych ziemniaków stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, ale idealnie sprawdzi się także jako odrębna potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może królować na rusztach, będąc idealną
Codzienna kuchnia niecodziennagotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie studzimy. Przygotowanie pizzy: Ciasto na pizzę rozwałkować (osoby z większą wprawą mogą zrobić to ręcznie) i posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano. Piec siedem i pół minuty. W przypadku pizzy z szynką
Kuchnia Bon Appetitgotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką
Moja smaczna kuchniagotuje Cezary . To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka
Stare Gary