Gulasz Paprykowy Tak niewiele nam potrzeba na pyszny obiadek. Składniki: · 1 kg szynki wieprzowej · Pomysł na gulasz paprykowy · 4 papryki czerwone · Sól · Pieprz · Olej(...)Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pokrojone papryki. 4. Na koniec rozgrabimy sos w ½ szk. wody. 5. Hartując wlewamy do mięsa, chwilę gotujemy. 6. Danie gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilaszynka 0,5 kg, groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt., 2 cebule, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, smalec. Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz. Marchew z groszkiem, kostką, zielem, liściem i szczyptą soli zalewamy 2 l wody i gotujemy. -- Następnie
chleba naszegoOstatnio gotuję ziemniaki w mundurkach i takich użyłam do tarty. Tarta ziemniaczana przypomina nieco tort ziemniaczany . Tarta ziemniaczana to danie dla smakoszy ziemniaków. Tania potrawa, którą można przyrządzić wcześniej, np. upiec spód do tarty jednego dnia, a na drugi dzień zapiec z ziemniakami. Polecam spróbować, idealna do śłedzika jeśli ktoś nie lubi łososia. Podaję tartę z parmeńską szynką i grillowaną
codojedzeniaowiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut. Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze
Mango Papajakapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy 500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego 2 duże cebule jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu pieprz sypki 10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki(...)Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna. Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą. W tym czasie kolejno podsmażamy
Klaudynkowa kuchniaszynki makaron u mnie penne pomidorki koktajlowe papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 marchewki kolendra suszone pomidory z bazylia i czosnkiem papryka wędzona starta mozzarella masło klarowne puszka pomidorów Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam
kruche babeczkizłoto - szynkę zmielić i dobrze wymieszać z podanymi składnikami /bez przecieru i wody/ na każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut
W Mojej Kuchni Lubięplasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy
Mia Cucina Sofietajuż drugi wpis z tej serii! A o co w niej chodzi? JAK GOTOWAĆ TANIO I ZDROWO? TANIE DANIA NA STUDENCKĄ KIESZEŃ Czy da się gotować tanio, zdrowo i szybko? Tak! Na dodatek jest pysznie. I nie, nie jest to sam ryż, parówki czy zupka chińska. W tym zestawieniu znajdziecie i przepisy mięsne i wege. Są ziemniaki, kasza, owoce, warzywa(...)porcje Całość 12 zł Porcja 3 zł PIZZA Z PATELNI Przepis na 1 porcję Podstawa ok. 2,50 Dodatki to Wasz wybór, najtaniej wyjdzie wege lub z szynką. SCHAB W KAPUŚCIE KISZONEJ Przepis na 2 porcje (lub 4 + ziemniaki) Całość 8 zł Porcja 4 zł WEGAŃSKI BIGOS Przepis na 4 porcje Całość ok. 12 zł Porcja
CzarnawisienkaKolorowa i pyszna sałatka łącząca składniki, które bardzo lubie czyli brokuły, tortellini, fetę i pomidorki. Aby była lżejsza zamiast majonezu użyłam delikatnego sosu czosnkowego. Sałatkę można
Monia miesza i gotujeNa prawdę nie wiem dlaczego czas tak szybko leci. Człowiek organizuje sobie jakoś to wszystko, tak aby każdy członek rodziny był zadowolony. Najtrudniej zaspokoić potrzeby najmniejszych
Gotowanie z pasjąCo prawda Wielkanoc już za nami, ale czemu nie przygotować pysznej przystawki w dowolny weekend roku. Pyszne i szybkie. Na pewno zasmakuje każdemu. Pyszne jajka faszerowane
Gotuję Testujęhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Super szybki pomysł na smaczną przekąskę i wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Dodatki, które znajdą się na pizzy to rzecz indywidualna
Di gotujeTaka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam na obiadek miłośników wszelakich placków ziemniaczanych. Można je robić na wiele sposobów, co pokazuję poniżej. Takich placków jak te dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale
Gosia gotujeKiełbasa domowa wędzona warto spróbować zrobić samemu nie jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego
kgwjanczewobardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy, że zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować zielone warzywa, takie jak szparagi albo brokuły. Kiełbasę w ciekawy i prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu(...)swojego menu ziemniaczaną zapiekankę i przyrządzaj ją na różne sposoby – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Post Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowania tego makaronu potrzebujecie tylko większej, wyższej patelni. Makaron gotuje się tu razem z pozostałymi składnikami, co jest oszczędnością czasu oraz ma wpływ na smak samego makaronu. Przeczytaj poniższy przepis i zobacz jakie to proste! Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj(...)makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON Z CHORISO I KURCZAKIEM Przygotowanie : 20 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu penne lub innego – 2 szalotki lub 1 mała cebula – 100 g pikantnej kiełbasy
nietylkopasta.plZagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać orzeszkami, solą i pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu(...)dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić i podawać do pizzy. Smacznego
Gosia gotujeszynki parmeńskiej – pieczonego buraka. Tak też zrobiłam i nie żałuję! Szukając informacji na temat buraków na pizzy odkryłam, że ten sposób jej przyrządzania jest już praktykowany przez innych i taką pizzę można spotkać w menu niektórych pizzerii. Pizza z burakiem i kozim serem Ser kozi bardzo pasuje do buraków. Często pojawia się w przepisach na sałatki z gotowanym
WiszniówkaProste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do
Słodkie okruszkiszynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około
PatiGotujemnie gotować nie nauczył. Mam mściwą satysfakcję, bo koniec końców, okazało się, że robię to lepiej niż on. Ave Ja! Zostawmy durnych byłych i zajmijmy się czymś przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można
ladykitchenNa 9 porcji potrzebujemy: 6 dużych jaj 1 dużą pszenną bułkę 10 dkg dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 10 dkg startego żółtego sera garść posiekanego
Kolejny blog o gotowaniupaprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je do parzenia W dużym(...)garnku zagotowujemy wodę i wówczas wkładamy mięso żeby przez 10-15 min pogotować na małym ogniu, potem wyłączamy palnik i zostawiamy do wystygnięcia minimum 6 h Po wystygnięciu gotujemy jeszcze raz (od zagotowania 10-15 min) i zostawiamy... Potem wyjmujemy i osuszamy... Można wstawić na kratkę w piekarniku, nastawić 50 st. C i termoobieg / 30 min Po wysuszeniu pakujemy
chleba naszegoboczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę (sporo, ok. 5 cm nad powierzchnię fasoli) i gotujemy
Czary - gary w kuchnikońcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zielone szparagi w szynce parmeńskiej
Pociąg Do Kuchnigotowaniu, w końcu święta idą. W tym tygodniu przetestowałam wiele nowych produktów, które ostatnio dostałam. Jednym z nich był Makaron konjak/shirataki typu spaghetti . Wymyśliłam sobie lekką wersję carbonara POLECI MI KTOŚ W POZNANIU SALON TATUAŻU GDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgotować 1-2 minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane. Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą
SzczyptaSmaQnajłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka(...)majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć. Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty. Ryż
Codzienna kuchnia niecodzienna