utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy, że zmieszczenie się z obiadem w 10 zł to nie jest wielki wyczyn. My gotujemy dla dwójki dorosłych – syna stołuje się w przedszkolu. Gdybyśmy musieli wykarmić 4-5 osób, no to dzienny rachunek zamknąłby się w 50 zł, razy 20 dni roboczych plus(...)osób, zwykłych, bez żadnych tam kawiorów zeżarło stówę. No, ale tak jest. Może Pan prezydent ma patent jak taniej gotować? No dobra, ale dość polityki i narzekania. Parę słów, dlaczego jest taki a nie inny zestaw obiadów. Jak zawsze gotowaliśmy według klucza: używaj tych samych składników w różnych daniach. Tym razem wygląda to tak. W poniedziałek były Pieczone steki
Niedzielny kucharzzebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z szynką i pieczarkami – makaron z szynką makaron z wędzonym łososiem Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki(...)łyżki kaparów lub zamiennie10 pomidorków koktajlowych – 150 g wędzonego łososia – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu, przyda się do sosu. Na patelni przygotuj sos. Dodaj śmietanę, wodę z gotującego się makaronu (dodaj mniej więcej 1/3 szklanki, w razie potrzeby dodasz
nietylkopasta.plmięsa mielonego z szynki wieprzowej 100g sera żółtego Naczynie żaroodporne (u mnie 18x30cm) Sos pomidorowy: 500g przecieru pomidorowego passaty 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 2 łyżki oleju ½ łyżeczki papryki ostrej Sos beszamelowy: 25g masła 1½ łyżki mąki 250ml mleka (1 szklanka) Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Księga-Smakupotrafią tam gotować. Tylko mam nadzieję, że kucharze, zamiast wędrować palcem po mapie, skupią się na tym w czym są naprawdę dobrzy. * Wnętrze restauracji Korba. Wnętrze restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki
Food Squarebądź szynki 1 duża cebula 4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę i przesmażamy do zarumienienia. Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki) 4 świeże pomidory (opcjonalnie) 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano pieprz i sól do smaku olej(...)wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić. Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę
Kuchcik gotujeoczywiście ona sięga tematów o wiele poważniejszych. Szczerze mówiąc często nie zgadzam się z jej postrzeganiem życia, ale i tak bardzo cenię jej kreatywność. Dlatego zachęcam wszystkich do praktykowania gotowania opartego o wybrane przepisy, ale również o swobodne podchodzenie do ich modyfikowania. Niech będzie tak, że sami prowadzimy się kulinarnie, jak chcemy, gdzie chcemy. Najważniejsze będzie, żeby finalnie nakarmić swoja(...)gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól
I tu będę miała takie teJajecznica męża i domowe a la ciabatty Witajcie moi drodzy. Co u Was pojawia się najczęściej na śniadanie? U nas różnie – od placuszków, desek z
Słodkie okruszkiProste danie jednogarnkowe składające się z kaszy jęczmiennej, mięsa wieprzowego i warzyw. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę a później możemy cieszyć się smacznym daniem. Czas przygotowania:
karolgotujeKto powiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko ? W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda? Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na
Di gotujePizza zrobiona przez mojego męża. Pyszna, aromatyczna w wersji niskokalorycznej. Widać różnorodność składników, ale bez ich przesytu ilościowego. Średniej wielkości pizza na cienkim cieście wystarczyła dla
Karola gotujeChoć robiłam już wiele roladek z różnym nadzieniem to ze szparagami jeszcze u nas nie gościły. Ale wreszcie są roladki szparagowe. Są bardzo smaczne i
Monia miesza i gotujeU mnie takie sałatki mają duże wzięcie, dlatego też staram się je dosyć często robić i dodatkowo urozmaicać dodawane składniki. Przy robieniu sałatek mam okazję dodać
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami
Gosia gotujeSuper propozycja zarówno na obiad, lunch jak i przyjęcie. Tortille możemy przygotować naprawdę na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i ciepło. Oto kilka moich propozycji
Mania GotowaniaBeef Stroganoff, ale czy napiszemy tak czy inaczej to wszystkie wersje będa poprawne a danie przepyszne! Super w tym daniu jest to, że jest to klasyczny jednogarnkowiec, czyli makaron gotujecie razem z resztą na patelni. Do sosu dodajemy sporo bulionu, dlatego wszystko idealnie się przygotuje w pysznym i naturalnym sosie. Gorąco Was zachęcam do wykonania tego dania! Jeśli lubicie makarony(...)makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON BOEUF STROGONOW Przygotowanie : 60 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron jajeczny) – 300 g wołowiny – możesz użyć kawałków
nietylkopasta.plzaczęła być uważna za danie chłopstwa i biedoty. Soljanka występuje w trzech wersjach: mięsnej, rybnej i grzybowej. Wszystkie łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna(...)szklanki pokrojonych oliwek 3 łyżki siekanych kaparów 1/2 szklanki wody z ogórków lub kaparów 1/2 kg kiełbasy 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka lub szklanka pokrojonej w kostkę szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 szklanka wytrawnego wina 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Papryczka chili 1 łyżka oleju Natka pietruszki Natka kopru Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w garnku
Niedzielny kucharznacinamy wzdłuż ale uważając aby nie przeciąć do końca. Pomidory i ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę. Przecięte filety nadziewamy pomidorkami i serem pleśniowym , a następnie zawijamy w szynkę parmeńską. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Sałatka – przepis Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Oliwki, cebulę, ser sałatkowy kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z oliwą(...)filety podajemy razem z sałatką i sosem chrzanowym . Smacznego! Post Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie ich gotowania pokroić pozostałe składniki. Całość można przygotować w kilka chwil, a następnie cieszyć się cudownym smakiem tej sałatki. Jeśli macie ochotę na coś pysznego, zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną sałatkę warstwową ze świeżym ogórkiem. Na pewno Wam posmakuje. PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 250 g szynki konserwowej 5 jajek
Przepiski.plSałatka z tortellini sprawdza się na każdych przyjęciach, jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 250 g makaronu tortellini z serem 200 g szynki wędzonej 100 g sera żółtego 2 ogórki pokrojone w kostkę, wyciśnięte z nadmiaru płynów 1 pęczek rzodkiewki 1 brokuł, ugotowany na parze szczypiorek sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy na parze, studzimy i dzielimy na różyczki. Wszystki składniki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i sos, mieszamy. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje MarioliCzy też w waszym jadłospisie dominują teraz warzywa sezonowe? Ja żywię się pomidorami, cukinią i fasolką szparagową teraz:) Chociaż przyznać muszę, że to cukinia z tych
Smaczny zeszytSzynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy *** *** Całość doprawiamy majerankiem (+- 1 łyżka) oraz solą i pieprzem – do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około
Blog z ApetytemPizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są
Słodkie okruszkitwardo, szynką pokrojoną w cienkie paski lub cząstkami upieczonego łososia, połową startego sera oraz natką pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można zastąpić koperkiem). Przekładamy do kokilek do 2/3 wysokości. Całość zalewamy sosem. Sos: W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę, a potem wlewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć
Bon appetit mon amiemielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso
R'n'G Kitchenużyłam z szynki wieprzowej) * 100 g kaszy jaglanej * 250 g pieczarek * cebula * czosnek 2 ząbki * papryka czerwona 4 * sól 1/2 łyżeczki * pieprz 1/2 łyżeczki * słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki * koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki * natka pietruszki garść * ser żółty 100 g * pomidor * olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Gotować 5 minut krócej
Kulinarne przygodyPizza ze szparagami na francuskim cieście Sezon na szparagi w pełni a u mnie dzisiaj pizza ze szparagami. Przygotowałam ją w
Gotuj Się Kto Możeogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany
Gospodyni Miejskawodę po gotowaniu. Do jeszcze mokrej cieciorki dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy równomiernie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez 20 minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy
Dieta bez mlekaBardzo szybka i smaczna przekąska. Dobra alternatywa na kolację (oczywiście raz na jakiś czas). Składniki na parówki zapiekane z serem żółtym i prosciutto (5 sztuk): 5
Karola gotujeszynki wieprzowej * sól, pieprz * łyżeczka cynamonu * cebula, czosnek * łyżka bułki tartej * jajko * tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso dobrze wymieszać z przyprawami. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, dodać do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Wyrobić masę, formować klopsy i obsmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podlać szklanką wody lub bulionu. Gotować około
Magiczne Życie MartyPrzepis na te wspaniałe naleśniki dostałam od mojej siostry ... Monia, dziękuję Ci ;) Jeżeli nie macie ochoty na słodką wersję przedstawiam naleśniki na ostro! Składniki
Alutka-GotujePozostało mi pół woreczka kaszy jaglanej z dania które przygotowywałam parę dni wcześniej. Oczywiście nie chciałam aby taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją
Gotowanie...to proste !karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości
e-PrzepisyKulinarnePyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek
Rozpustne gotowaniegotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać. Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi
Jemy Pijemyszynka jest słona nie solimy potrawy no chyba że ktoś lubi bardzo słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi dużo sosu można użyć więcej śmietanki. W między czasie gotujemy makaron pamiętając żeby posolić wodę
Kuchenne Wariacjeszynka, łopatka) – 0,7 kg słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę
Ugotuj to sam ...mięsa z szynki * 2 marchewki * 1 mała pietruszka * 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled * 5 łyżek płatków ryżowych * 1 jajko * 1 kostka bulionowa * koncentrat pomidorowy lub przecier * suszona natka pietruszki i lubczyk * bazylia * kminek mielony * sól, pieprz * papryka mielona słodka * pieprz cayenne * 2-3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Saszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się wodą, gotować
Mix smakusokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy. I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki
Walijskie Pichcenie