szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:230/407)

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 121

pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną. Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola

Cztery Fajery
Pulpety wieprzowe w koperkowym sosie 187

Składniki 500 g mielonej szynki cebula sól, pieprz 3-4 ząbki czosnku jajko 2,5 łyżki bułki tartej 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 500 ml bulionu Przygotowanie Mięso przełożyć do miski wbić do niego jajko, dodać startą cebulę, bułkę tartą - przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok 25 min (obracając

Gaździnka warzy
Smaki Pszczyny 105

kuchni jest Marek Furczyk,  który gotuje według motta wypisanego na tablicy przed wejściem. Restauracja znajduje się przy małej, zamkniętej dla ruchu samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik

królestwo garów
Kolorowe naleśniki 140

smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim

Kulinarne przemyslenia
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 255

Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem bądź specjalnym wykrawaczem wycinamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane

Ostra na Słodko
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 132

Składniki: 500 gram mięsa mielonego z szynki ( można zastąpić innym ) 2 jajka 100 ml mleka Ok. ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 marchewki Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie

Smaki Ewy
Farma Dyń w Powsinie. Warsztaty z Kikkoman & Tabasco 151

okiem Kuby Mikołajczaka. Do gotowania używaliśmy produktów firmy Kikkoman i Tabasco. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nimi naprawdę wiele zdziałać W menu znalazły się: – sałatka z pieczonej dyni – rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy – wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki – ryba w kruszonce

Moja pasja smaku
Piersi kurze nadziewane w sosie pomidorowym 188

oliwek i obsmażyć piersi kurze, aż szynka lekko się przypiecze. Zdjąć mięso z patelni, a na patelnię wrzucić pomidory, smażyć aż pomidory się rozgotują. Następnie przetrzeć pomidory przez sitko, czystą masę z pomidorów położyć znowu na patelnię, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i poszarpne zioła zioła suszone. Dodać mięso i na małym ogniu gotować około 10-15 minut. Mięso odwrócić

Kuchnia Pokoleń
Bogracz 883

wkładam do lodówki na noc. 2. Szynkę obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie

Kuchnia domowa Ani
Ravioli z sosem grzybowym 171

popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia. Ravioli Ciasto na makaron pokroić w kwadraty o boku 7cm. Na każdym kwadracie ułożyć po łyżeczce farszu. Skleić w trójkąty. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut. Podawać

W kuchni wieczorem
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować), odstawić na 30 minut. Połowę puree rozlać do kokilek na zieloną warstwę ze szpinaku i krwawnika, na wierzchu rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem.  W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu

SzczyptaSmaQ
Zapiekane cebule 122

cebule ok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi) garść ciemnych oliwek mała bułka namoczona w mleku zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ok. 30 g parmezanu 2 łyżki serka kremowego 3-5 łyżek startego sera żółtego 1 jajko rozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży   Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 min. Wyjmuję

UgotujmyTo.pl
Jasny sos wieprzowy 114

zarumienienia się. W tym czasie szynkę płuczemy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1cm x 1cm. Tak pokrojone mięso dodajemy do cebuli, podsmażamy przez 5 minut ciągle mieszając i następnie zalewamy ok. 500 ml zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-30 minut, co jakiś

Emcia Pichci
Szybki ryż z kurczakiem i papryką 152

Szybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 146

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Gotujemy i jemy
Calzone 121

Gdy mam tak zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu

Na moim talerzu
Kanapki z awokado, figą i polędwicą łososiową 106

S k ł a d n i k i:   - 3 kromki pieczywa - 3 łyżeczki masła (opcjonalnie) - 3 plasterki polędwicy łososiowej - 0,5 awokado - 1 figa

Gocha gotuje!
Bułkowe beczułki 123

Dziś mam dwie sprawy do załatwienia :D Pierwszą z nich, jest przepis na pyszne śniadanie, a mianowicie bułkowe beczułki. Śniadanie można zrobić inaczej niż tylko kanapki

Gotuję Testuję
Pizza z patelni 149

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego

Di gotuje
Calzone 145

Gdy mam tak zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu

NA MOIM TALERZU
Rolady po grecku 170

Jeśli lubicie rolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do

Mania Gotowania
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 103

stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. Cała konstrukcja sprawia, że garnek jest odporny na zarysowania, korozję, przetarcia i jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu w czystości. Podsumowując, gotowanie gulaszu w tym garnku było przyjemnością. Jest estetyczny, solidnie wykonany i wart jest swojej ceny. Dzięki temu, że garnek jest hermetyczny mięso było kruche i mięciutkie wcześniej niż w tradycyjnym(...)dosłownie chwilę. Uważam, że będzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych lub… dla siebie Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl Szegediner (gulasz segedyński) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki) 800 g kapusty kiszonej 100 g boczku parzonego 2,5 – 3 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej

Oryginalny smak
Pizza z kalafiora 237

cukru    sól i pieprz do smaku     łyżka oliwy z oliwek do smażenia   Dodatki do pizzy:    czerwona cebula  camembert   parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.    Doprawić i wymieszać całość(...)drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu.      W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.  Po tym czasie odcedzić na durszlaku wyłożyć gazę i wsypać na nią kalafior, nadmiar wody odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę

Cukier&Puder
Co by było gdybym został w wojsku dłużej, czyli wojskowy wikt 144

codziennie był kotlet mielony, zwany kurczakiem po sapersku (saper jak zabija kurczaka, to wysadza kurnik, dlatego w tym kotlecie są również części kurnika) lub tzw. sztuka mięsa, czyli gotowany plaster schabu, jak i od kolegów, którzy w wojsku byli kucharzami, z czego jeden był nawet puzonistą, w orkiestrze MW, nie umiejąc grać na puzonie (miał tylko machać do rytmu). Aaaa(...)Ostatnio odkryłem bardzo dużo portali opisujących jedzenie wojskowe, gdzie podpatrzyłem sporo patentów, przy okazji ucząc się nazewnictwa. Moje ulubione. kula mocy - kotlet mielony kawior, żużel - kaszanka ropa - kawa szynka z przeszkodami, lastryko - salceson Dla odmiany jak coś już jest nazwane jak jedzenie np. żółty ser , to będzie dalekie od jedzenia, w tym wypadku trotyl, którym podobno bardzo dobrze rozpala się

Kryzysowa Książka Kucharska
Mini calzone z pieczarkami i wędzoną mozarellą 61

kokarde i żadne nieprzyjemne dźwięki z tego pyska się nie mogły wydostać. 1:0 dla mnie. Ilość porcji / Servings – 16 Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr Czas gotowania / Cook time: 30 mins 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time: 3 hrs Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na ciasto 4 szklanki mąki chlebowej 1,5 szklanki wody(...)grubsza kostkę 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę sól (pieprz, zioła prowansalskie) 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę 2 łyzki masła dodatkowo 6 plastrów szynki parmeńskiej porwanej na mniejsze kawałki 2 kulki wędzonej mozarelli (możecie uzyć innego sera) Sposób wykonania / Instructions: Na ciasto Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski

Spice things up