szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:223/407)

Sałatka z rzodkiewką i jajkiem – pyszna i prosta 179

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z rzodkiewką. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasteczka Pizzowe 150

Pyszne, na jeden kęs, na imprezę, dla dzieciaczków, na przekąskę po prostu idealne : > Składniki na około 20 malutkich ciastek pizzowych: Ciasto: 1 i 1/3 szkl

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka ziemniaczana z parówkami. 1026

"Mniam, mniam, mniam..." - powiedziała żona po pierwszym kęsie. I powtórzyła to jeszcze kilka razy, aż talerz został wyczyszczony do ostatniego okruszka. Co by tu więcej napisać

zadanie-gotowanie
Imprezowe tortillki 171

Kolejna imprezowa przekąska podpatrzona u znajomych. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a przy tym smaczna i zdrowa. Składniki na imprezowe tortilki (3 placki): 2 pomidory kilka

Karola gotuje
Jajeczne Muffiny Pauli 122

Dziś zaprezentuje Wam przepis mojej Siostry Pauli na wspaniałe Muffiny Jajeczne. Nie dość,że są smaczne to i bardzo szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują od razu

Gotowanie Patki
Szynka Pieczona na Kanapki i Nie Tylko! 575

Łatwo i prosto, czyli tak jak lubimy. Mięso nacieramy przyprawami i zostawiamy w lodówce na dzień, albo trzy. Jak długo marynujemy to wszystko zależy od nas

Blondynka Gotuje
Muffiny Nadziewane Mięsem 163

muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin. Składniki na farsz: 25 dkg karczku 60 dkg szynki wieprzowej 1 marchewka 3 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka sproszkowanego chili 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki 2 łyżeczki słodkiej(...)wina wlać na patelnię na której było smażone mięso, delikatnie przepłukać i dolać do mięsa z cebulą. Dzięki temu smaki które zostały na patelni trafią do naszego dania.   Gotować na małym ogniu do momentu aż płyn odparuje i mięso będzie miękkie. Doprawić solą i jeśli potrzeba pieprzem.   Ostudzić farsz. 2. Przygotować ciasto:   Mąkę przesiać przez sito, dodać

Mama Gotuje
Polentowa przekąska 110

masz sporo siły w ręce oto przepis dla Ciebie: Składniki: 1 kg mąki kukurydzianej 2 litry wody 3 łyżeczki soli Pasta pomidorowa do posmarowania Kilka plasterków podprażonego boczku lub szynki Kozi serek dojrzewający (np. roladka z koziego sera Chavroux) Pieczarki pokrojone na cienkie plasterki Tymianek lub rozmaryn do posypania Opcjonalnie: siekane świeże zioła (bazylia, tymianek ,oregano) czarnuszka, sezam, kminek, sól(...)odrobinę gorącej wody z rondelka tak, aby nie zrobiła się zbyt twarda. Po ok. 15 minutach dosypujemy pozostałe 40 dag mąki nadal mieszając i w razie konieczności dolewając wrzątku. Gotujemy kolejne 15 minut. Gdy polenta w charakterystyczny sposób zacznie odchodzić od ścianek garnka znaczy, że jest gotowa. Dobrze ukręcona polenta powinna być gładka, aksamitna i pozbawiona goryczkowego posmaku

Kate's Kitchen
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 202

szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje(...)mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię

karmelowy
5 obiadów za 14 zł i mniej 100

przy okazji. Natomiast jemy tak każdego dnia. Lubimy rosół, pomidorową, sadzone z buraczkami, od czasu do czasu schabowego, Agnieszka jest wielką miłośniczką spaghetti al ragu, jednak takie dania gotujemy tylko kiedy nie mamy już żadnego pomysłu na obiad. Zazwyczaj szukamy jakichś inspiracji na nowe przepisy. Ja uwielbiam doradę pieczoną po grecku, ale jeśli tylko kupimy ryby szukamy nowych sposobów(...)słów jak zrobiliśmy 5 obiadów, do których przepisy zamieszczamy poniżej. Metoda była taka jak zawsze: tak gotować, żeby jak najmniej się narobić, czyli wykorzystywać te same składniki w różnych daniach. W poniedziałek zrobiliśmy Spaghetti al ragu na szybko Klasyczny sos al ragu gotuje się długo: 1,5 godziny i więcej. U nas całość gotowa była w 30 minut – dzięki

Niedzielny kucharz
Bigos 157

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę(...)Dusić na małym ogniu. Wędliny pokroić- szynka w paski, kiełbasa, boczek w kostkę. Łopatkę w kostkę 1×1 cm- przyprawić. Podsmażyć łopatkę na smalcu (50g) do zrumienienie, odłożyć i smażyć wędliny oraz cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do kapusty, przyprawić, dodać koncentrat, 50g masła i smalcu i na małym ogniu gotować 2h. Wystudzić przez noc i na drugi dzień

serzmiesem
Domowa pizza 151

składniki. W moim przypadku są to plastry szynki oraz salami, oliwki, kukurydza, prażona cebulka. Praktycznie na pizze można położyć to co się lubi Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 250 stopni. Pizze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (250 stopni) i pieczemy przez około 10-15 minut Smacznego! Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 15 min Łącznie: 30 min Danie

Blog kulinarny S9.PL
Gofry z kaszy jaglanej z ajvarem i awokado. 191

lubią dania mięsne proponuję dołożyć kilka plastrów szynki dojrzewającej. Przepis na gofry z kaszy jaglanej: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 jajka ekologiczne - 3/4 szklanki mleka - sól, pieprz -100 g sera żółtego startego na tarce W/w składniki umieść w misie i zblenduj bardzo dokładnie na gładką masę.  Wskazówki: Kaszę jaglaną przed gotowaniem wypucz w misce trzy razy, dzięki czemu

SMYKWKUCHNI
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 169

gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 154

gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem

Ostra na Słodko
Rolada z indyka z mielonym i grzybami 194

filetu z indyka 500 g mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku przyprawa do indyka 1 garść suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz masło klarowane 1/2 pęczka koperku Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam razem w wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę i odsączam z wody

wesoła kuchnia
Dieta CTZO, dzień piąty 141

nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych 40 g rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz

Kucharzyca
Pałki kurze nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami 158

pomidorek. Zawinąć w rulonik i obwinąć kawałkiem szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać olej i położyć roladki, lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone na cztery części pieczarki i chwilkę smażyć. Wlać pomidory z puszki dodać suszoną bazylię. Dodać tyle wody, żeby roladki były przykryte do 3/4 wysokości. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Sprawdzić

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki meksykańskie - bez zawijania! :) 374

gołąbki: -0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g.   Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy

Magia jedzenia.
Sałatka z tortellini 415

imprezach.  Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką 1 mały słoik papryki konserwowej 7 jajek 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek konserwowy majonez (ewentualnie śmietana 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą, pozostawić na chwilę do ostudzenia. Jajka również gotujemy na twardo (ok 13 minut) po czym przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto (w 15 minut!) 147

minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i łamiemy na mniejsze kawałki.  3. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy chipsami z szynki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekaną miętą

My Culinary Art
Bigos po mysliwsku 170

różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania