szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:227/407)

Imprezowe krokiety z chleba tostowego 696

Imprezowe krokiety z chleba tostowego Szukacie szybkich przepisów na sylwestra lub inną imprezę? Ja polecam Wam proste w przygotowaniu imprezowe krokiety z chleba tostowego. U mnie

Słodkie okruszki
Jajko zapiekane w bekonie 65

01.04.2019 Dzisiaj na powitanie pierwszego kwietnia, w wiosennej stylizacji jajka zapiekane w bekonie. Szybkie, bardzo eleganckie danie a do tego ekonomiczne. Może być świetną propozycją na

gotuj ze mną
Saltimbocca alla romana z indyka 160

Saltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca - skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów - ich smakowitości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizzerinki 121

Hej Tak jak wspomniałam we wcześniejszym poście. Kolejna przekąska z mojego sylwestrowego stołu... mam tępo do dodawania postów.. nie powiem :) Dzisiaj na tapecie moja propozycja

Justa próbuje gotować
Piersi kurczaka z włoską nutą 112

Przeglądając ostatnio babską prasę trafiłam na przepis na piersi z kurczaka we włoskim stylu. Zainspirował mnie do kulinarnej podróży i tak powstała moja wariacja. Jak zawsze

Kuchnia Beaty
Roladki z szynki marynowanej w mleku - z serkiem, salami i zieloną papryką 95

Przepis autorski (mój). Często robię kotlety marynowane w mleku ( klik ).  Wychodzą niezwykle miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Tym razem z tak przygotowanego

Di gotuje
Śniadaniowe muffinki 204

Czasem warto wstać w weekend wcześniej i zafundować drugiej połówce śniadanie do łóżka. I nie koniecznie muszą być to kanapki. Mogą być na przykład śniadaniowe babeczki

Gotuj z Rumcajsem
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 170

     Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na

Rozpustne gotowanie
Zrazy po meksykańsku. 156

Na moim stole goszczą co jakiś czas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może

Kuchnia Beaty
MENU WIELKANOCNE 185

Wielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem(...)brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Jajka na twardo w majonezie 82

talerz jajeczko, obok sałatki i plasterka szynki. Z własnego doświadczenia wiem, że większość gości preferuje takie przekąskowe klasyki, zamiast wydziwianych i wykwintnych przystawek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka na twardo w sosie majonezowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 5 porcji Przygotowanie 10 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 250 kcal Imprezowe jajka

ProstePesto.pl
Zupa gulaszowa z szynką i kluseczkami 83

Pyszna pożywna zupa na wzór strogonova, bograczu i tego typu dań ;-)  Składniki: 800 g szynki bez kości 1 duża cebula 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 mała czerwona papryka sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie majeranek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka i ostra mielona papryka 1 łyżka adżiki  kluseczki: 10 łyżek mąki 6 łyżek wody(...)patelnię z niewielką ilością oleju. Szynkę odsmażyć, a po czasie dodać posiekaną cebulę i dowolnie pokrojoną marchewkę. Dusić jeszcze chwilę. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, adżikę, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotować na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełnić

Kuchnia domowa Ani
Roladki Barbecue 113

Składniki: ·        1 kg schabu wieprzowego ·        480 g sosu barbecue ·        10 dag szynki ·        10 dag sera żółtego ·        1 papryka czerwona ·        Sól(...)Smarujemy cienko sosem barbecue. 3.                    Szynkę, ser oraz paprykę kroimy w podłużne słupki i układamy na mięsie. 4.                    Mięso zwijamy ciasno w roladki

Kulinarna Chwila
Risotto pomidorowe 108

masło i parmezan... Składniki na 3-4 porcje: 3 piękne, duże, pyszne pomidory - gdy trafiły nam się mało intensywne w smaku pomidory dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego na koniec gotowania 250 gramów ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli) 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 1 łyżki(...)czosnek i ryż. Podsmażamy przez ok. 4 minuty. Zalewamy ryż bulionem lekko ponad jego stan. Wrzucamy 3/4 pomidorów. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy. Gdy bulion się wchłonie dodajemy kolejną jego porcję. Część bulionu można zastąpić białym winem (ok. 200 ml). Gotujemy tak całość przez ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy 1/4 pomidorów i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą

Czarnawisienka
Kurczak z fetą i szparagami 111

prostotę jeśli chodzi o ich gotowanie bądź pieczenie. Wydawać by się mogło, iż szparagi nie mają bardzo charakterystycznego smaku jednak połączone z odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam

mecooks
Domowy pasztet, wykonanie w thermomix i nie tylko 188

zdjęłam powstały tłuszcz na górze wywaru. Szynkę pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z boczkiem. Boczek być dosyć tłusty. Gdyby pasztet był bez tłuszczu to nie będzie nadawał się do smarowania a przecież nie o to chodzi w pasztecie. Do garnka włożyć kawałki mięsa, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól. Gotować 1 godzinę i 15 minut. Gotować

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z PESTO Z BOBU I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 129

rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według

Kuchnia MagdaLeny
Pasta jajeczna 117

Kolejna propozycja pasty,którą można owinąć w szynkę lub (zdrowiej) w liść sałaty. SKŁADNIKI:(2 porcje) 4 duże jajka 5-6 cm białej części pora Mały ząbek czosnku Łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu (lub więcej-jak kto woli) Łyżka posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka) Sól Pieprz Czubrica zielona Curry PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, dodajemy drobno

Kopystką po garach
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 194

mieszając jego zawartość. Chwilkę jeszcze razem gotujemy. Podajemy zupę gorącą, w głębokich miseczkach, dzięki czemu będzie długo trzymać temperaturę. Najlepiej smakuje z pieczywem na zakwasie, które jeszcze lepiej podkreśla jej charakterystyczny i zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g

Karo in the Kitchen
Leczo z kurczakiem i ananasem 191

resztkowe, eksperymentalne gotowanie :) Leczo wyszło deliketniejsze niż zwykle w smaku za sprawą dodatku drobiu, ze słodkim posmakiem owocowym, ale przełamane pikanterią przypraw. Tradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze:  Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie

Grunt to przepis!
Peklowanie mięsa do wędzenia 271

jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa do wędzenia Składniki: - mięso - 2 l wody - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 6 ząbków czosnku - 0,5 łyżeczki soli - 4 łyżki soli do peklowania Przygotowanie: Wodę gotujemy i studzimy. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy

Kulinarne życie
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 182

delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość

Poezja smaku
Zupa Serowa z Szynką i Makaronem 165

dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę szynkę, zaklepujemy śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również pokrojony w kostkę por do smaku i do dekoracji. Ja uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy

W Moim Magicznym Domu
Czosnkowa szynka wieprzowa z szynkowaru 568

Składniki: - około 750 gram mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki) - 3-4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, razem z solą. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze

Życie zamknięte w smaku
Odmienione zrazy z szynki 186

przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki aby nie było niespodzianek

Smaki Ewy
Pizza nr 2 137

piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki  15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie

The Sweet Damsel