szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:226/407)

Zapiekanka „Gołąbkowa” z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym 347

300g ryżu 500g mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa) 500g przecieru pomidorowego passaty ½ puszki groszku konserwowego 80ml słodkiej śmietanki 30% 100g sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu

Księga-Smaku
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 92

Kuchnia Słowacka Czas przygotowania 1 hour Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki Haluszki ½ kg ziemniaków 250 g gładkiej mąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od gatunku ziemniaków) 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki

smakowitehistorie.com
Bitki z dzika w sosie własnym 189

Składniki: ok 500 g mięsa (szynka) z dzika cebula mąka, sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Umyte mięso pokroić cienko, rozbić lekko Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron Pokrojoną cebulę przesmażyć również  Przełożyć do wrzątku do którego dokładamy kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, gotujemy do miękkości mięsa Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Proste Potrawy
Gryczane kotlety z łososiem 125

zdrowszy niż standardowa kanapka z serem, szynką i sałatą.😋 T Takie kotleciki można zarówno usmażyć lub upiec. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: -160 g kaszy gryczanej -120 g łososia wędzonego -1 jajo -koperek, sól, pieprz  -2 łyżki tłuszczu do smażenia/można również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem 237

smakowych, np. zamiast łososia można dodać szynkę, lub ogórka, a zamiast kiełków – rzeżuchę. Co kto lubi Do wszelkich nadziewanych jajek, past jajecznych czy kanapek polecam szczególnie majonezy trochę pikantniejsze, jak np. Majonez Kętrzyński Stołowy – dzięki temu potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Przepis na jajeczka przepiórcze z łososiem Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 20 minut Składniki 6 jajeczek przepiórczych

Kuchnia Bazylii
Babka na słono 223

mięsa mielonego (u nas z szynki) 2 woreczki ryżu pół cukinii pół średniej cebuli 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa Wykonanie: 1. Kapustę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, podlewamy odrobinę wodą, solimy i dusimy jakieś 15-20 min. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al’dente

Mama z miasta
Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 179

fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie jak pierożki się gotują, pokroić cebulę w piórka, wrzucić do garnka

Posadzone i zjedzone
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 188

Szybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje

Karo in the Kitchen
Puszyste omlety z dodatkami 165

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie nadaję się

Di gotuje
Parówki zapiekane w masie jajecznej w kokilkach. 136

Na śniadanie miło zjeść coś ciepłego, odkurzyłam, więc moje kokilki i dziś będzie coś ciepłego i pysznego! W zasadzie wszystko co tylko lubicie możecie zapiekać w

Kuchnia Beaty
Mięso na kanapki 101

szynkowaru, a wieczorem już było gotowane...a jak dodajemy przyprawy to jednak mięso musi poleżeć w tych przyprawach ciut dłużej, aby przeszły smakiem. Ilość i rodzaj mięsa i przypraw wedle pojemności szynkowaru  i gustu..u mnie jak już nie raz o tym pisałam .."na oko i wyczucie".. kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp dowolne przyprawy Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Mielone z płatkami owsianymi 148

kotlecików: 25dkg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki granulatu sojowego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku (po ok. 1/2 łyżeczki) bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Granulat sojowy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń z warzywami. 155

     Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik

Rozpustne gotowanie
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 222

tych zielonych liści i tartę z szynka prosciutto . Dziś zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii 169

dodać 2-3 łyzki wody, w której gotujemy makaron. Sos, który powstanie będzie miał bardziej gładką konsystencję. To danie świetnie smakuje również na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym i sycącym lunchem. Jest miłą alternatywą dla popularnych kanapek z serem i szynką, dlatego zgłaszam je do akcji "Zabierz ze sobą

Zawsze głodna!
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowa wędlina z szynkowaru 268

godziny w lodówce.  Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czeski knedlik z gulaszem 433

Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki(...)ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam po 2 w jednym garnku. Po ugotowaniu knedle pokroić na plastry, ułożyć na talerzach i podawać

Smakołyki Asi
Bigos z sherry luksusowy 205

kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej(...)zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej więcej bulionu. Gotuj bigos przez godzinę. Podstaw w zimne miejsce np. na balkonie. Na drugi dzień zagotuj bigos. Gorącym bigosem napełnij słoiki, postaw do góry nogami do ostygnięcia. Przechowuj bigos w lodówce

codojedzenia
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 222

szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto(...)powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać. Jeśli soczewica "wypije" całą wodę, a wciąż będzie twarda należy dolac trochę wody. Ugotowaną soczewicę zdjąć z ognia i przestudzić. Szalotki

DefinicjaSmaku
Sos pomidorowy do makaronu 115

garach. Warto mieć w repertuarze kilka przepisów na sosy do makaronu, smaczne, tanie, do zrobienia w kilka chwil. Zapraszam do wypróbowania sosu pomidorowego do makaronu, z kiełbasą (możecie zastąpić szynką czy tofu), warzywami, czosnkiem. PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY DO MAKARONU Składniki na sos pomidorowy do makaronu: 500ml przecieru pomidorowego 250-300g kiełbasy wędzonej 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki(...)kroimy w plasterki, cebule z kostkę, marchew w zapałkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy wszystko ok 5 min, doprawiamy do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z sosem. Artykuł Sos pomidorowy do makaronu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Placek po węgiersku 94

składniki: Placek ziemniaczany – Składniki: około 2 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól Gulasz – Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. szynka wieprzowa ) 1 średnia cebula 150 g boczku parzonego 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej ząbek czosnku odrobina papryki ostrej 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała marchew 1 średnia czerwona papryka słodka(...)wody. Wszystko dusimy na mniejszym płomieniu około60 minut. Na koniec w 80 ml wody rozprowadzić mąkę pszenną i dodać do gulaszu. Cały czas mieszać, aby nie było grudek. Gotować ,do zgęstnienia sosu. Placek ziemniaczany – sposób wykonania: Ziemniaki ścieramy tarką o małych oczkach. na około 10 minut pozostawiamy. Po tym czasie odciskamy, uważając aby nie wylać skrobi. Następnie dodajemy mąkę

Olcia gotuje!