szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:225/407)

Pizza nr 2 185

piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki  15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie

The Sweet Damsel
Rillettes wieprzowe 285

litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz koperku główka czosnku 200 gram smalcu kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy Do garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy

NaKońcuJęzyka
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 281

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. 193

apetytu i ilości osób. Proponuję użyć 2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy 5 niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego(...)części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę. Następnie wrzuciłam marchew i gotowałam do chwili aż była prawie miękka, ale jędrna. Do miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem doprawiłam solą, pieprzem, wrzuciłam pokrojony czosnek w plasterki, pokrojoną gałązkę rozmarynu

Leśny Zakątek
Sałatka z selera i jajek 263

Zbliżają się święta i czas pomyśleć o tym co podać na świąteczne stoły. Ponieważ wtedy królują jajka to proponuje zrobić sałatkę z selerem konserwowym i jajkami

Ala piecze i gotuje
Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami 140

  Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę pysznie smakuje. Poza tym może okazać się inspiracją do wykorzystania kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mnóstwo

Di gotuje
Zapiekanka Makaronowa z Szynką i Serem 157

Czasem są takie dni kiedy chcemy zrobić coś szybkiego na obiad... albo po prostu lubimy zapiekanki makaronowe :) Ja uwielbiam różne wersje takich dań... choć nie zawsze

Dziś Ja gotuje
Krokiety z chleba 12911

Pomysł na krokiety z chleba tostowego znalazłam na stronie kobiece inspiracje. Zrobienie krokietów jest bardzo proste. Ale powiem Wam, że w smaku są pyszne. Tymi krokietami

Ala piecze i gotuje
Jak właściwie używać przypraw? 145

pełni możliwości przypraw. Idąc po omacku możemy trafić na połączenie idealne, ale także na totalną porażkę. Dlatego przygotowałam małe zestawienie zestawów idealnych. Mam nadzieję, że pomoże Wam w codziennym gotowaniu Co do czego pasuje? Pizza Bazylia – przyprawa, która jest najczęściej dodawana do pizzy. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarelą, Bazylię wykorzystuje się nie tylko jako przyprawę do ciasta(...)trawienia. Tymianek: jego silny aromat powoduje, że smak ciasta jest niezwykle wyrazisty. Ostry i nieco korzenny posmak bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami mięsnymi typu kiełbasa, czy szynka. Tymianek, podobnie jak bazylia, pomaga w procesie trawienia. Dzięki zawartości garbników poprawia np. trawienie białek. A poza tym: oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny Wieprzowina Szałwia – Lekko

365 dni dookoła kuchni
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 170

pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną. Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola

Cztery Fajery
Pulpety wieprzowe w koperkowym sosie 229

Składniki 500 g mielonej szynki cebula sól, pieprz 3-4 ząbki czosnku jajko 2,5 łyżki bułki tartej 2 pęczki koperku 3 łyżki śmietany 500 ml bulionu Przygotowanie Mięso przełożyć do miski wbić do niego jajko, dodać startą cebulę, bułkę tartą - przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok 25 min (obracając

Gaździnka warzy
Smaki Pszczyny 149

kuchni jest Marek Furczyk,  który gotuje według motta wypisanego na tablicy przed wejściem. Restauracja znajduje się przy małej, zamkniętej dla ruchu samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik

królestwo garów
Kolorowe naleśniki 189

smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić masło, dokładnie zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i dodać przyprawy. Zagotować. Żółtka roztrzepać, wlewać do nich stopniowo sos, cały czas mieszając. Podgrzewać, nie gotować, uważając, aby się nie zważył. Takim

Kulinarne przemyslenia
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 306

Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem bądź specjalnym wykrawaczem wycinamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane

Ostra na Słodko
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 179

Składniki: 500 gram mięsa mielonego z szynki ( można zastąpić innym ) 2 jajka 100 ml mleka Ok. ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 marchewki Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie

Smaki Ewy