kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy
Atlas Smakówkiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką. Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy szumowinę, po czym dorzucamy do garnka ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liście laurowe i półtorej łyżki stołowej soli. Gotujemy wywar pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie
Kuchenna Kontrrewolucyachrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMUFFINY Z JAJEK Coś dla znudzonych jajecznicą. Lekkie urozmaicenie. Przepis na jedną porcję. 2 jajka (jedno jajko na jedną foremkę) ulubione dodatki - u mnie były to --papryka, szynka, szczypiorek przyprawy - sól, pieprz Dodatki drobno kroimy, przyprawiamy. Mieszamy na gładką masę, przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni. W tym czasie możemy(...)KURCZAK Z KASZĄ GRYCZANĄ 120 g piersi z kurczaka pół woreczka kaszy gryczanej 3 pieczarki 1/3 średniej cukinii przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka oliwa do smażenia Kaszę gryczaną gotujemy. Pierś z kurczaka doprawiamy i grillujemy lub smażymy na łyżce oliwy. Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i dusimy ok 10 minut pod przykryciem. Ugotowaną kaszę mieszamy
BezglutenowaIzabelajajko gotuj 45 sekund. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj że żółtko powinno pozostać płynne! 1. Pieczemy gofry. 2. Smarujemy serkiem Pomidory i Bazylia- Apetina 3. Układamy liście szałwii. 4. Świeże plastry pomidora i gorące plastry grillowanej gruszki w miodzie. 5. Przykrywamy drugim gofrem posmarowanym serkiem, wykładamy jajko "w koszulce". 6. Na sam wierzch plaster szynki parmeńskiej
SMYKWKUCHNIszynką. Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około 12-15 minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy
Mania Gotowaniafrancuskiego, z czym poradzi sobie nawet kuchenny nowicjusz. Moją dzisiejszą tartę przygotowałam na bazie dość popularnych produktów, które wiele osób ma na stałe w swoim domu. Wypełniłam ją szpinakiem, szynką, żółtym serem, zalanym śmietaną i jajkiem, a na końcu zwieńczyłam pesto bazyliowym dla podkręcenia smaku. Jak mawia mój Mąż - nie chcemy, aby tarta była mdła :) Tym razem sięgnęłam po nowość(...)Vegan, czyli bez składników odzwierzęcych. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, który okazał się fantastyczny, mocno bazyliowy. Wysokiej jakości sosy pesto ze słoiczka od Monini od dawna towarzyszą mi w gotowaniu. Produkowane są we Włoszech i mają świetny skład. Wykonane są w całości na bazie oliwy z oliwek Monini, bez dodatków innych olejów. Ciasto francuskie i pesto w słoiku
Chilli Czosnek i OliwaBardzo szybka i dobra przekąska w sam raz na imprezę. Środek może być modyfikowany wedle życzenia. Moja wersja imprezowych ślimaczków była bezmięsna, ale następnym razem zastanawiam
Karola gotujeDość często ostatnio można kupić polską kaczkę za umiarkowaną cenę. Warto taką promocję wykorzystać i upiec kaczkę nadziewając ją mięsem z dodatkiem jabłek i cebuli. Na
Gotuj Sam!Na ogół rolady robię z wieprzowiny, ale na świąteczny obiad postanowiłam przygotować tradycyjne rolady wołowe. Możemy użyć np. wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to
Kuchnia BeatyKlopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie
Eli GotowanieBób nigdy nie gościł na moim stole.W tym roku po raz pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy
Ala piecze i gotujepaprykowej odsłonie. W gotowaniu liczy się przecież różnorodność: smaków kolorów, inspiracji. Agata odkrywa mięso z dziczyzny na nowo, łącząc powrót do klasyki ze zdrowym stylem życia. Jak podawać dziczyznę Agata proponuje kolejny przepis na dziczyznę, czyli paprykowy gulasz. Doskonały na wystawny obiad. Zaznacza, że to przepis uniwersalny, bo mięso z dziczyzny możemy zastąpić szynką wieprzową lub wołowiną. Dodaje, że przepis(...)przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, ale już bez przykrycia, do momentu, aż gulasz osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (czas gotowania uzależniony jest od indywidualnych preferencji, wydłużmy go jeśli preferujemy gulasze mniej płynne lub skróćmy
KulinarneImpresje.plprzybliżeniu, bowiem każdy może dobrać sobie ilości oraz przyprawy wg własnego gustu. W mojej sałatce dominuje korzeń pietruszki, czym go więcej, tym jest bardziej słodka, nie odpowiada mi smak gotowanego selera dlatego jest go minimalnie ( można nawet pominąć), jest tylko kilka ziemniaków- jako dodatek a nie główny składnik, uwielbiane przez nas ogóry kiszone i dużo jajek(...)idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-) Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości... Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę- tak dla odmiany. Składniki na 4 miseczki: - 7 b.dużych pietruszek( korzeni) - ok.1kg marchwi - 1 litrowy słoik ogórków kiszonych - kawałek białej części pora - 3 ziemniaki - 10 jajek - maleńki kawałek
Smaczne Zdrowetarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku 4 jajka Szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g sera camembert Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła Olej do posmarowania(...)pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końce. W szerokim naczyniu zagotuj wodę (tyle żeby przykryła szparagi), posól. Wstaw do wrzątku szparagi. Gotuj około minuty. Odcedź. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Krok 2 W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać. Ciasto rozwałkuj
Niedzielny kucharz