szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:213/407)

Zupa gulaszowa z kurkami 289

łyżki mąki  3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Szynkę, paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem

Szefowa kuchni
Langosz 161

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocna pasta jajeczna. 154

szczypiorkiem. Często ze śniadania wielkanocnego zostaje mi dość sporo gotowanych na twardo jajek, więc zazwyczaj przygotowuję z nich tę oto pastę, a że na Wielkanoc zawsze sieję rzeżuchę, wykorzystuję ją do nadania paście wyrazistości i ostrości. Pastę taką można używać tradycyjnie do smarowania pieczywa, lub smarować nią plasterki szynki i rolować w rożki. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie, więc serdecznie

Rozpustne gotowanie
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 224

solą i pieprzem. Obsypujemy młodym jęczmieniem. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty

MarcinChef
Szynka pieczona w słodkiej papryce 168

rybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa. Tata przyprawia karpia...w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością. Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie:) W ten weekend mamy rodzinną biesiadę, na której pojawi się pieczona szynka, którą uwielbia mój Tata. Postanowiłam podzielić się tym przepisem, jakże

Zasmakuj Kuchni
Roladki ze szparagami marynowanymi - z sera i szynki 115

Roladki te to idealna przekąska, która nadaje się nie tylko na mniejsze, czy większe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują

Di gotuje
Ragout z dziczyzną, czosnkiem niedźwiedzim i boczniakami 162

Easy z Jaśkiem Kuroniem, o których pisałam Wam TUTAJ. Gotowałam w parze z Elwirą z bloga Malinowe pocałunki. I jak na pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie.   Składniki: olej do smażenia Czytaj

Pasja Smaku
Mielone z kaszą jęczmienną 159

Wszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 146

Mielone mięso - dla mnie to wspaniały materiał dla wielu różnorakich potraw. Jest plastyczne ,idealne do modelowania . Przy tym samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko

Eli Gotowanie
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 139

Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają.  Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła

Moniki Smakołyki
Tagliatelle z szynką w pomidorach 138

patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w   kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy

R'n'G Kitchen
Hotel Mercure Gdynia Centrum nie tylko na lato 132

Novotel Warszawa Airport Piotra Laseckiego, z którym miałam przyjemność już gotować . Przygotował on wspaniałą wołowinę Wellington. Można też było spróbować świeżo wędzonych ryb: halibuta i łososia. Wybór dań, przekąsek, deserów... był nie do ogarnięcia, a jednak wszystko znikało :) Zaprezentował się również Winestone – nowy koncept restauracyjny w hotelach Mercure. Serwowano szynkę parmeńską, toskańską finocchionę, oliwki, oliwy i wiele rodzajów serów

królestwo garów
Spaghetti z „pesto” z roszponki 98

lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ). Ułożyć jajka na makaronie

królestwo garów
Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem 221

Zdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami

Moja Delicja
Włoski groch -cieciorka 79

smażenia 2 duże cebule kawałek selera 30 deko szynki  1-2 ząbki czosnku, zgniecione sól, pieprz do smaku 1-2 marchewki 1pietruszka kiełbasa chorizo - 150 gramów Sposób przygotowania   Groch wloski-cieciorke  zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano wodę  odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok.30- 45 minut

w mojej kuchni