Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu
NA MOIM TALERZUSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu
Na moim talerzuZwyczajowo w niedzielę zasiadamy razem do śniadania, w dni powszednie praca nie pozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam
Kuchnia Beatyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W sumie ten post jest przepisem, jak i po części taką małą recenzją. Cieszę się, że mogłam użyć gotowej marynaty
Di gotujeSzybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1
Ania i Marcin gotująNie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam
Ala piecze i gotujeW duchu trwających świąt Wielkanocnych, chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane, jakie zawsze z tej okazji przygotowuję. Składniki: 10 jajek ugotowanych na
Taste Of My DayJuż dawno nie jadłam melona i już zapomniałam jego smak a przecież jest taki smaczny. Ostatnio więc kupiłam. Zjedliśmy ze smakiem a kawałek wykorzystałam do tej
Monia miesza i gotujecodziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia. Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się(...)cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy
AZgotuj!Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wołowego 700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki 1 cebulka 1 nieduża kapusta pekińska 1 ugotowany woreczek ryżu przyprawy do smaku: sól, pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso(...)smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy dodać pomidory z puszki i zredukować) Smacznego
Gotowanie z pasjążydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko i są brane(...)jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek - trzeba lubić marchewkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2 kg marchewki 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka) mała cebula garść posiekanej natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła lub oleju (opcjonalnie) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z żyłek
Kuchcik gotujenatłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło(...)krawędziach. Wtedy dolewamy odrobinę wody, mieszamy i czekamy aż wyparuje. Robimy tak kilkakrotnie, aż grzyby będą miały oczekiwaną konsystencję. Nie dodajemy dużo wody na raz, bo nie chcemy gotowanej grzybowej zupy. Chcemy miękkie, ale nie rozciapane, intensywne w smaku grzyby. I przy odrobinie cierpliwości właśnie takie będą. W dniach, kiedy tęsknimy za dekadencją, pozwalamy sobie zastąpić wodę białym winem
les mirabellespraktycznie wszędzie,na wycieczkę,piknik,do pracy,świetne na kanapkę czy obiad.. Z 1 kg mięsa wychodzi mi 4-5 słoiczków 0,5 litrowych. Składniki: mięso z szynki ,biodrówki lub łopatka sól ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liść laurowy żelatyna Mięso myjemy,kroimy w większą kostkę ok.3 cm.Solimy z każdej strony. Odkładamy do lodówki nawet na dobę(...)rozpuszczenia się żelatyny. Pół szklanki gotowej wymieszanej żelatyny wystarcza na 6 słoiczków. Do każdego słoiczka o pojemnośći 350 ml wlewamy po 2 łyżki rozpuszczonej już żelatyny.Słoiki zakręcamy i gotujemy przez ok.45minut.Zostawiamy do ostygnięcia i na drugi dzień gotujemy drugi raz ok.30 minut. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Przepisy mojej mamypieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do worka do pieczenia. Worek szczelnie zamykamy (można użyć gumki recepturki) usuwając powietrze. Na zamknięty(...)nakładamy kilka recepturek. Zapobiegnie to ewentualnemu jego napowietrzeniu. Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień gotujemy - 25 minut od chwili zawrzenia wody. Ugotowaną, pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Gdy ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą
mojewypiekiinietylkoCoś w rodzaju włoskiego leczo, ale delikatniejsze i prostsze do zrobienia Piątek: Zupa parmentier Najprostsza zupa świata, składająca się dwóch składników, a mimo to niesłychanie aromatyczna i smaczna. Całe gotowanie w ostatnią niedzielę było dość szalone, bo w sobotę nie udało nam się zrobić zakupów. Byliśmy u znajomych na obiedzie (Ania i Wojtek, pozdrawiamy!), który przeciągnął się do późna(...)wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo
Niedzielny kucharzgram Cukier brązowy – 3 łyżeczki Mleko – szklanka Woda – szklanka Sól – 1 łyżeczka Suche drożdże – 1-2 łyżeczki Dodatki ⤵️ Jajka – 3 sztuki Szynka – 3 plasterki Ser żółty – 3 plasterki Pomidor – 3 plasterki Szczypiorek – 3 łodygi Sól – 3 zakręcenia młynkiem Pieprz świeżo zmielony – 3 zakrecenia młynkiem Oliwa z oliwek najwyższej(...)złóż RalfKanapkę. Rozkrój bagietkę, połóż plasterki sera, jajecznicę, plasterki szynki, pomidory i przykryj drugą częścią bułki 😉 Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście przepisy. ⤵️ Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem Artykuł RalfKanapka pochodzi z serwisu Możesz nie mieć
RafalCook/polskiemlyny www.polskiemlyny.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 400 g szynki dobrej jakości ▪ 300 g sera żółtego ▪ 100 g ryżu (ja użyłam brązowy POLSKIE MŁYNY) ▪ 1 puszka kukurydzy ▪ 1 puszka groszku ▪ 1 słoik papryki konserwowej ▪ 2 łyżki majonezu ▪ 1 mały jogurt naturalny ▪ sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy i studzimy. Kukurydzę, groszek i paprykę odcedzamy z wody
Zdrowie i pysznie na talerzu/polskiemlyny www.polskiemlyny.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 400 g szynki dobrej jakości ▪ 300 g sera żółtego ▪ 100 g ryżu (ja użyłam brązowy POLSKIE MŁYNY) ▪ 1 puszka kukurydzy ▪ 1 puszka groszku ▪ 1 słoik papryki konserwowej ▪ 2 łyżki majonezu ▪ 1 mały jogurt naturalny ▪ sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy i studzimy. Kukurydzę, groszek i paprykę odcedzamy z wody
zdrowo i aktywniePierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek i od razu odcedź. Dodaj masło, sól, mleko
Mango Papajamasa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli - 1 marchew - łyżka masła - sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek Ziemniaczki kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odcedzamy dodajemy odrobinkę masła i ugniatamy
Smacznie Pysznie Kalorycznieminut. Dodaj komosę i przyprawy podlej bulionem i gotuj przez 5 -10 minut. Całość oprósz listkami bazylii. Gotowe! PS. Jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać 4 łyżki śmietanki i 2-3 łyżki startego parmezanu. Jeśli danie nie miałby być postne dodaj np. plaster pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
SMYKWKUCHNIMieso mielone z dodatkiem orzechów z szpinakowym oczkiem w oprawie z sera żółtego można podać na ciepło lub zimno. Pieczeń z szpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku
Gotuj Sam!łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1. Szynkę, paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plastry. Kurki rozmrażamy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy mięso, bardzo mocno, do zarumienienia. Dodajemy paprykę, cebulę i kurki, smażymy chwilę, po czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem
Szefowa kuchniLangosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczypiorkiem. Często ze śniadania wielkanocnego zostaje mi dość sporo gotowanych na twardo jajek, więc zazwyczaj przygotowuję z nich tę oto pastę, a że na Wielkanoc zawsze sieję rzeżuchę, wykorzystuję ją do nadania paście wyrazistości i ostrości. Pastę taką można używać tradycyjnie do smarowania pieczywa, lub smarować nią plasterki szynki i rolować w rożki. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie, więc serdecznie
Rozpustne gotowaniesolą i pieprzem. Obsypujemy młodym jęczmieniem. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty
MarcinChefrybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa. Tata przyprawia karpia...w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością. Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie:) W ten weekend mamy rodzinną biesiadę, na której pojawi się pieczona szynka, którą uwielbia mój Tata. Postanowiłam podzielić się tym przepisem, jakże
Zasmakuj KuchniRoladki te to idealna przekąska, która nadaje się nie tylko na mniejsze, czy większe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują
Di gotujeEasy z Jaśkiem Kuroniem, o których pisałam Wam TUTAJ. Gotowałam w parze z Elwirą z bloga Malinowe pocałunki. I jak na pierwszy raz z dziczyzną (zarówno mój, jak i Elwiry) poszło nam całkiem nieźle. Ragout to nic innego jak gulasz, tylko dużo ładniej nazwany. W tym daniu wykorzystałyśmy szynkę z dzika – było pysznie. Składniki: olej do smażenia Czytaj
Pasja SmakuWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMielone mięso - dla mnie to wspaniały materiał dla wielu różnorakich potraw. Jest plastyczne ,idealne do modelowania . Przy tym samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko
Eli GotowanieKasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła
Moniki Smakołykipatelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz szynkę ,lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dusimy na mały ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy
R'n'G KitchenNovotel Warszawa Airport Piotra Laseckiego, z którym miałam przyjemność już gotować . Przygotował on wspaniałą wołowinę Wellington. Można też było spróbować świeżo wędzonych ryb: halibuta i łososia. Wybór dań, przekąsek, deserów... był nie do ogarnięcia, a jednak wszystko znikało :) Zaprezentował się również Winestone – nowy koncept restauracyjny w hotelach Mercure. Serwowano szynkę parmeńską, toskańską finocchionę, oliwki, oliwy i wiele rodzajów serów
królestwo garówlekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ). Ułożyć jajka na makaronie
królestwo garówZdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami
Moja Delicjasmażenia 2 duże cebule kawałek selera 30 deko szynki 1-2 ząbki czosnku, zgniecione sól, pieprz do smaku 1-2 marchewki 1pietruszka kiełbasa chorizo - 150 gramów Sposób przygotowania Groch wloski-cieciorke zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano wodę odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok.30- 45 minut
w mojej kuchnimnie idealnym śniadaniem. Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko
Walijskie Pichceniesię delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę. Ja podałam je z pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną szynką
Walijskie Pichcenie