szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:214/407)

A NA ŚNIADANIE - OMLET! 164

mnie idealnym śniadaniem.  Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej  na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła  dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko

Walijskie Pichcenie
JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE 139

się delikatnie zagarniać białko, aby nasze jajko nabrało ładnego kształtu. Gotujemy od 2,5 do 3 minut - w zależności czy lubimy żółtko bardziej ścięte czy mniej. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk, solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy na ciepłą grzankę. Ja podałam je z pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną szynką

Walijskie Pichcenie
Spaghetti al ragu na szybko 103

pewno nie osiągniesz pożądanego efektu kupując gotowy, słoikowy „sos boloński”. Można jednak pójść na pewne kompromisy i nieco przyspieszyć gotowanie spaghetti al ragu. Nasz patent polega na tym, że w czasie kiedy smażą się warzywa, a potem mięso, gotujemy na wolnym ogniu sos pomidorowy, który ładnie redukuje się w tym czasie, nabiera gęstości i słodyczy. Potem łączymy go z mięsno(...)mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki wina ½ opakowania spaghetti Tarty parmezan 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Pizza z sosem pomidorowym, bakłażanem, szynką dojrzewającą i oliwkami 183

chili, świeża bazylia, świeży tymianek, świeże oregano, cukier, sól, pieprz dodatkowo: oliwki faszerowane fetą i serem mizithra, 1 bakłażan, 250 g mini mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, 200 g szynki dojrzewającej, parmezan, świeża bazylia, świeża rukola Do misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży, cukru i soli. Następnie wlej oliwę i stopniowo podczas miksowania dodawaj wodę. Ciasto wyrabiaj przez(...)pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut. Przecier pomidorowy przelej do niewielkiego garnuszka i zagotuj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj dalej do zredukowania, a pod koniec dodaj świeże zioła i jeszcze chwilę pogotuj. Gotowy sos przełóż do miseczki, aby ostygnął. Gdy ciasto już wyrośnie przy pomocy piąstki odgazuj go, a następnie

Plate of Joy
Talerz włoskich wędlin 85

Dziś propozycja błyskawicznej przekąski, jaką możecie przygotować na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Nie wymaga ona od nas gotowania, a jedynie wyjęcia i ułożenia produktów na ładnym talerzu, albo drewnianej desce. Moja przystawka może do końca nie będzie typowo włoską, bo skorzystam również z francuskich dobrych, pleśniowych serów. Na moim talerzu znajduje się: Prosciutto crudo Czarne oliwki Pasta z oliwek(...)camembert Winogrona Salame Żurawina A poniżej krótka charakterystyka kilku z nich: Prosciutto crudo Prosciutto crudo to jest surowa, podsuszana szynka wieprzowa. Jest to typowy włoski przysmak. Ma ona charakterystyczny smak, który trudno pomylić z innym smakiem. Wielkie wieprzowe udźce są podsuszane przez ok. 12-14 miesięcy. Jest ona bardzo, bardzo cienko krojona przed podaniem. Niestety jej cena do najniższej też

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z szynką serrano, pieczarkami i zielonym groszkiem 126

wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g szynki serrano w plastrach 6 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 120g zielonego groszku 1 cebula 220g sera mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć(...)średnicy 28 cm i lekko zwinąć boki do środka. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na maśle, a cebulę pokroić w cienkie  krążki

Szalona Kuchnia Eweliny
Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 144

Pogoria, gdzie na wszystkich odwiedząjących czekały wygodne leżaki.  Live cooking, czyli gotowanie na żywo, było dla mnie nowym doświadczeniem, a jak się okazało niezwykle przyjemnym. Możliwość jednoczesnego gotowania i mówienia do mikrofonu sprawiła, że czułam się jak gwiazda kulinarna! Opowiadałam o swojej pasji, dzieliłam się praktycznymi poradami kulinarnymi, cieszę się, że dla wielu odwiedzającyh było to wyjątkowe doświadczenie kulinarne(...)Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem i borówkami amerykańskimi Szaszłyki owocowe pina colada Tortilla z dwoma serami i salami Tramezzini z serkiem kremowym, rukolą i prosciutto Gotowanie, pomimo zmiennej pogody, było

Moja smaczna kuchnia
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 225

przed gotowaniem. Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-) Składniki: - 0,5kg ziaren suchej fasoli, u mnie jaś karłowy - 3 marchewki - 1 korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - por- kawałek - 0,4kg obranych,surowych ziemniaków - 6 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość(...)pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz ziemniaki. Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe i roztarty w dłoniach majeranek. Dolewamy gorącej wody. Zamykamy garnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy ok.60-70 minut od zagotowania , na małym palniku (u mnie na "4"). Odstawiamy na ok.15 minut, potem odpowietrzamy i otwieramy garnek. Po otwarciu całość mieszamy Dolewamy wody do pożądanej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 173

fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy(...)drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekana tortilla nafaszerowana jajecznicą 182

Pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Ekspresowe i pyszne. Ilość wariacji dowolna, ponieważ jajecznica daje ogromne pole do popisu. Raz przygotowywałam ją z parówką, która zalegała

Karola gotuje
Cykoria zapiekana pod beszamelem 86

06.05.2019 Zawsze podchodziłam do cykorii z rezerwą. Miałam obawy przed przyrządzaniem, żeby nie była gorzka itp. Ten przepis przekonał mnie ,że cykoria może być wyjątkowo smaczna

gotuj ze mną
Sałatka jajeczna z koperkiem 99

To bardzo prosta i szybka sałatka,którą można podać zarówno na śniadanie jak i  kolację. Króluje na każdej imprezie, to coś,co powstaje u nas

Kuchnia Beaty
Pizzerinki 130

Przekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi

Karola gotuje
Kiełbasa pieczona 99

09.12.2018 Taka domowa kiełbasa, jest nie zastąpiona na naszym stole. Przed wszystkim znamy jej zawartość, smakuje jak podsuszana ze sklepu. Można przechowywać dłużej w lodówce lub

gotuj ze mną
Tortilla z serem, mozzarellą, szynką i sałatą 172

Bardzo dobra przekąska. Zasmakuje na pewno każdemu. Robi się ją szybko i jest bardzo tania. Z jednej porcji wychodzi bardzo dużo sztuk. Warto wypróbować na różnego

Gotuję Testuję