szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:208/407)

Szakszuka z brokułami i szynką parmeńską 105

Odkąd spróbowałam szakszukę oszalałam na jej punkcie. Idealna na śniadanie lub kolację. Pyszna i sycąca, a przy tym kolorowa i zdrowa. Tym razem wymyśliłam sobie jako

Karola gotuje
Filety drobiowe po włosku 97

11.10.2018 Fantastyczne danie, aromatyczne, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Zaskoczycie tym daniem nie jedno podniebienie:) Składniki 4 małe piersi z kurczaka posolone i posypane pieprzem 250

gotuj ze mną
Domowa biała kiełbasa na Boże Narodzenie 116

Robicie białą kiełbasę na Święta? Ja robię 2 razy w roku, innej nie jem, bo biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że

Gosia gotuje
PEŁNOZIARNISTA BUŁKA Z SEREM WĘDZONYM 188

Kolejną moją propozycją na pyszną kanapkę do pracy oraz szkoły jest pełnoziarnista bułka z serem wędzonym oraz wędliną i czerwoną papryką. Pysznie i zdrowo. Bułka jest

Gotowanie Patki
Granola z owocami goji i żurawiny 176

Pierwszy dzwonek w szkole! A może pyszna granola z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców? Nie masz pomysłu na drugie śniadanie dla siebie lub dla swojego

Moja Mama Gotuje
Domowa wędlina - surowa, długo dojrzewająca 158

Suszenie to tania i świetna metoda konserwacji mięsa. Cieniutki, prawie przezroczysty kawałek suszonej wędliny to ekskluzywny rarytas dla smakoszy. Koneserzy rozwodzą się nad smakiem włoskiej prosciutto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schabowe na bogato. 139

Poszukiwanie i wzbogacanie smaków to fajna zabawa!Uwielbiam obserwować swoich bliskich, albo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie

Kuchnia Beaty
Super Szybka Pizza na Bułce 126

Witam serdecznie Propozycja na pyszną pizze na bułce, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania podczas domówki a

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka jajeczna z sosem curry 583

Jeśli  brak wam pomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z parówka 183

Mam troszkę zamieszania i mało czasu poświęcam mojemu blogowi . Mam nadzieję że wkrótce będę mogla co dzień zamieszczać jakiś wpis. Dzisiaj zwykłe naleśniki , nic szczególnego ale

Eli Gotowanie
Szynka z indyka z majerankiem 56

się w nim od tak zwanego pierwszego wejrzenia. Tak więc dziś, oprócz przepisu na szynkę z indyka z majerankiem, we wpisie znajdźcie także najważniejsze informacje o szynkowarze właśnie i o tym jak działa i jak przydatną funkcję pełni w naszym kuchennym gospodarstwie.   Szynka z indyka z majerankiem     Co to jest szynkowar?  Szynkowar to urządzenie(...)mniej doświadczony domorosły kucharz. Dzięki niemu uzyskamy wędliny zrobione z dobrej jakości mięsa, bez zbędnych wypełniaczy, ulepszaczy, konserwantów czy chemicznych dodatków. Sami decydujemy z jakiego rodzaju mięsa chcemy przygotować szynkę i jakich przypraw czy dodatków użyjemy. Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami

Kulinarne przygody Gatity
DIETETYCZNE Roladki z miruny z pomarańczą i szynką parmeńską. DIETA NISKOKALORYCZNA 172

czosnku polskiego - 3 marchewki - puszka pomidorów włoskich - 2 łyżki masła - papryka W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy cukinię, dynię, dodajemy pokrojoną marchew i pozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny - 4 plastry Prosciutto di Parma - 1 pomarańcz - 4 cienkie plastry cukini - 1 łyżeczka masła(...)minut, w tym czasie zmiękną i będzie można je zrolować.  Układamy filet z miruny delikatnie układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Leczo z cukinii 219

mama gotowały różne pyszności :-) Mało tego, o ile pamięć mnie nie myli kojarzę, że owe leczo było potrawą imieninową w sezonie letnim... no w każdym bądź razie u mnie jest późnym obiadem lub wczesną kolacją - jak kto woli i bez względu na ilość zawsze braknie... ;-) SKŁADNIKI 1 większa cukinia 2 duże pomidory ok. 350 g wędliny (kiełbasa, szynka, boczek(...)krótko przesmażamy razem. W tym samym czasie cukinię wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i wlewamy kilka łyżek wody (na dno, żeby się nic nie przypaliło). Całość gotujemy pod przykryciem do chwili aż cukinia zacznie mięknąć (wody będzie przybywać w trakcie gotowania), wtedy dodajemy składniki z patelni, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, całość mieszamy i gotujemy aż cukinia będzie

Czary - gary w kuchni
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 164

żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz Oraz Pizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie  3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano)  garść rukoli  Pizza męska: 5 plasterków salami  kilka plasterków kiełbasy  1/2 cebuli  1/2 czerwonej papryki  3 korniszonki(...)wody oraz dosypać bazylii, oregano, papryki, soli i pieprzu do smaku i zagotować mieszając. Jeśli robimy sos z pomidorów to należy je odcedzić na sitku , przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać przyprawy. Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy

Zakręcony Widelec
Bryndzove haluszki – słowackie kluseczki z bryndzą 66

Małej Fatrze. Danie Obiad Kuchnia Słowacka Czas przygotowania 1 hour Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki Haluszki ½ kg ziemniaków 350 g gładkiej mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli Omasta 300 g bryndzy ½ l kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego 200 g słoniny orawskiej (albo boczku lub szynki) 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Obierz ziemniaki i zetrzyj

smakowitehistorie.com
Pałki kurze nadziewane gruszką i serem gorngonzola 75

każdym kawałku mięsa położyć gruszkę i ser. Dokładnie zawinąć i obwinąć szynką parmeńska lub inną podobną. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki. Na patelnię dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną natkę pietruszki ( zostawić połowę do dodanie na koniec ), dodać gałkę muszkatołową. Wlać wywar, delikatnie zmieszać. Gotować na małym ogniu 15-20 minut. Raz odwrócić mięso. Sprawdzić smak

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka pomidorowa mięsno-makaronowa 78

mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii Robimy! Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente Mięso mielone obsmażamy z cebulami pokrojonym w wiórki i dodajemy

Latosiowydom
Zapiekanka z tortellini i serami 146

wędzonego, surowego boczku, 3 średnie cebule, 3 trójkąty sera topionego z szynką, 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią, 100 g żółtego sera w kostce, 1 garść świeżego szpinaku, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 200 ml mleka, 1 pełna łyżka natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, dodajemy boczek

Bułka z Chlebem
Pyszna pizza z cukinią i szynką Szwarcwaldzką 208

cukinii 15 oliwek zielonych 100 szynki szwarcwal dzkiej 1/2 szklanki tartej mozzarelli 15 pomi dorków koktajlowych garść szpinaku baby   1/2 czerwonej cebuli    Przygotowanie:  Ciasto wyrabiamy we dług przepisu --- TUTAJ . Cebulę siekamy drobno i delikatnie po dsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą i gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomi dorowy rozrabiamy z jogurtem i d o dajemy

ChilliJemy
Obiad w 15 minut 95

patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu, a następnie dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki i pokrojone pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut. Pod koniec podsmażania dodaj pomidorki koktajlowe i duś jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżka wody z gotującego się makaronu, wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię przełóż

365 dni dookoła kuchni
GULASZ DROBIOWO WIEPRZOWY Z WARZYWAMI 145

papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy, jeśli

Z Majeczką w kuchni
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 163

popieprz. Umyj duże jajko, nakłuj je igłą z szerszej strony i gotuj przez minutę. Do misy z sałatą dodaj grzanki, parmezan i bardzo lekko ścięte jajko. Całość wymieszaj. Gotowe! Nasz przepis jest nieco zmodyfikowany, ale pyszny! Choć nie ma tego w oryginale, do naszej sałaty dodajemy pomidorki i szynkę prosciutto . Wierzymy, że senior Cardini rozgrzeszyłby nas z tego małego odstępstwa

Niedzielny kucharz
Kurczak Saltimbocca 174

godziny. Na filetach kładziemy listki szałwii i każdy zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 3 łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion

Smakowity Blog Kulinarny
Papryczki Padrón ze szparagami, prosciutto, truskawkami i serem korycińskim 135

się, że pasują równie dobrze do szparagów zawijanych we włoską szynkę —>KLIK. Zachęcam do wypróbowana! Czasem ciężko mi uwierzyć, że przez 3 lata mieszkałam w Hiszpanii, a praktycznie nie poznałam tamtejszej kuchni. Oczywiście wiedziałam jakie potrawy królują na stołach Hiszpan, ale w tam tych czasach nie potrafiłam gotować i średnio interesowałam się tym zajęciem. Doskonale pamiętam jednak

Mienta blog
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 115

można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł z garnka ;) stąd własnie brak klarowności. Gwarantuje Wam jednak, że jeśli będziecie gotować go na delikatnym ogniu, to będzie kryształowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysł na Lunch Boxa #6 - Pyszne Kotlety z Piekielnym Ryżem 165

dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - PIEKIELNY RYŻ- ✔ 300 g Ryżu ✔ 550 ml Wody ✔ 100 g Buraków ✔ 5 g Ostrej Papryki ✔ Sól -PYSZNE KOTLETY- ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 125 g Mozzarelli ✔ Szczypiorek ✔ Przyprawa Do Wieprzowiny  ✔ Sól ✔ 300 g Ogórków

Sylwetka Od Kuchni
Włochy: Risotto alla milanese 142

małży lub kałamarnicy otrzymamy risotto ala marinara, z dodatkiem zielonego groszku, szynki i parmezanu podaje się zwykle risi e bisi. Powiem Wam jednak w sekrecie, że moja prywatna dzika wersja risotta smakuje mi bardziej niż ta gładka i kremowa, trącąca mocną szafranową nutą. O tak, specjalnie na okazję gotowania risotta kupiliśmy szafran, sprzedawca popatrzył na nas z błyskiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielki kluch – pyszny obiadek 169

łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku folia aluminiowa do pieczenia Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych

Ogrodnik w podróży
Irenkowy bigos 114

kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone grzyby razem z wywarem ( będzie lepszy aromat i smak ) Przyprawić do smaku solą. pieprzem, czosnkiem, ziarenkami jałowca, ziela angielskiego, listkiem laurowym ( nie za dużo - do smaku ) i na małym ogniu gotować jeszcze pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Na końcu pozostaje

Gaździnka warzy