szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:201/407)

Zapiekanka bolońska 118

około 300 g makaronu u mnie penne 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkie papryki sól pieprz 100 g startej mozzarelli 50 g startego sera twardego u mnie grana padano 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej

kruche babeczki
szynka w galarecie 79

widelcem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na każdy plasterek szynki nakładamy trochę pasty serowo jajecznej i zwijamy ruloniki. Gotowe układamy na półmisku i zalewamy galaretą. składniki na galaretę: 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny wykonanie: Rosół podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy ruloniki. opcjonalnie do dekoracji

Domowy Smak Jedzenia
Mięsne klopsiki z mozzarellą 154

urozmaicić). U nas poszło jako lekka kolacja z dodatkiem domowego leczo oraz gotowanych szparagów. Ale można śmiało dodać węgle i mamy pełnowartościowy obiad. Żona zjadła ze smakiem mi również bardzo smakowało - oznacza to że na pewno będzie więcej takich propozycji na mięsne klopsiki :) Składniki: 600g mielonej szynki wieprzowej 6 plasterków boczku  1 kulka mozzarelli 1 jajko 1 łyżeczka oregano

Smacznie Pysznie Kalorycznie
ZIELONE SZPARAGI Z BEKONEM I SADZONYM JAJKIEM 130

było trzeba 😉👌 Składniki: pęczek szparagów kilka plasterków wędzonego bekonu, dobrej szynki długodojrzewającej lub wędzonego boczku sól pieprz cukier olej 2-3 jajka 1-2 uprażonego sezamu Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukru i gotujemy je około 5 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i zawijamy po 3 szt w plaster bekonu

Walijskie Pichcenie
Ryż po chińsku z wieprzowiną 117

decydując w ten sposób o intensywności smaku dania.  200g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki

Szefowa kuchni
Spaghetti all'Amatriciana 149

łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy papryczkę, boczek, salami i szynkę-smażymy przez 10-12 minut. Dodajemy koncentrat, następnie wino i passatę. Całość wysmażamy na małym ogniu-przez około godzinę -od czasu -do czasu mieszając.Gotowy, gęsty sos -doprawiamy pieprzem, ew. solą. Spaghetti gotujemy al dente- przekładamy, prosto z garnka do sosu. ew, dolewamy troszkę wody z gotowania

Kopystką po garach
Austriacka zupa rieslingowa 117

może być też tłusty boczek – tak żeby wytopiły się chrupiące skwarki lub szynka dojrzewająca) – użyłam tej słoninki ze względu na boski i bardzo charakterystyczny smak) Chleb na grzanki Szczypta cynamonu Szczypta suszonego tymianku Szczypiorek Mięso i kości zalałam ok. 3.5 – 4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. godzinę. Zebrałam szumy, dorzuciłam warzywa i gotowałam kolejne

Kate's Kitchen
Zapiekanka makaronowa 146

fasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę.  Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy.    Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wędlinę oraz paprykę

magiczna kuchnia Kasi
Kalafior faszerowany 139

woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować około 10 min. wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby

Kuchnia Beaty
Roladki wołowe 77

maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę ( ja nie siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ).  Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe zalać bulionem i gotować na małym ogniu z 20min ( przykryć ). Przełożyć do szybkowara i gotować jeszcze

Gaździnka warzy
Mięsko w przyprawie Maggi 304

ręką i można zabierać się do dzieła. Składniki: 1 kg szynki, schabu lub karkówki 1 szklanka przyprawy maggi 2 szklanki wody 3 ząbki czosnku   Mięso obwiązać sznurkiem lub włożyć do rękawa wędliniarskiego. Do garnka wlać wodę i przyprawę maggi, dodać czosnek i włożyć mięso. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 - 1,5 godz. Mniej więcej

Praktyczna pl
Sos śmietanowo-serowy do makaronu 189

tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem. Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z suszonymi pomidorami 99

gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :)  Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze.  Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie :) Ciasto:  ( na 24 szt.) 300 g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 200 ml gorącej wody Nadzienie: 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego lub ricotty ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej(...)wodę, prawie gorącą ( ok 3/4 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Do serka dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Smażyć do zrumienienia. Odkroić

Atlas Smaków
Tarta z bobem i fetą 211

przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 5 jajek(...)bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut

My Culinary Art
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 235

Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach 2 - 3 gałązki rozmarynu, oddziel igiełki od gałązek, drobno posiekaj 2 - 3 plastry szynki serrano(...)cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Szybko Szybkowar