razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule
królestwo garówskładniki 6 czerwonych cebul pokrojonych w plasterki 20 dag szynki 30 dag żołtego sera gouda puszka kukurydzy przyprawy ( sól, pieprz, czosnek ) majonez ketchup szklanka cukru 3/4 szklanki octu 1 szklanka wody Zagotować wodę, cukier i ocet. Dodać pokrojone cebule i dalej gotować. Następnie odstawić na całą noc do ostygnięcia. Na drugi dzień cebule wymieszać z pokrojoną wędliną, startym serem
Moje Wyrobypieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy
Mała w garnku mieszaugotowanych na twardo 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Marchewkę i pietruszkę gotujemy i obieramy. Warzywa i jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy je z chrzanem, śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy. Chrzanem z warzywami można faszerować jajka, czy szynkę, ale można go również podać jako sałatkę, czy dodatek do mięs na zimno. Smacznego
Trzeci talerzczosnku niedźwiedziego sól pieprz 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak ) dodatkowo: szynka, ser, pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe "tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy
Marcepanowa kuchniaząbki czosnku * łyżka oleju rzepakowego * 2 plastry chudego mięsa wieprzowego np szynki * sól himalajska, papryka czerwona, pieprz do smaku * woda Przygotowanie : Mięso pokroić w paski. Przyprawić, Cebulę posiekać w piórka, przesmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso, przesmażyć. Dolać wodę i gotować aż do miękkości mięsa. Sosu nie trzeba zagęszczać, podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martystołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama ta surówka dosyć często pojawia się jako
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczek rzodkiewki pęczek kopru 1 czerwona papryka 20-25 dag szynki drobiowej ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe) sól oraz pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Sposób przygotowania tej sałatki jest bardzo prosty. Makaron ryżowy gotujemy według zaleceń etykiety często mieszając bo łatwo przywiera do dna. Warzywa płukany
Sprawdzone przepisy kulinarnesię ma w końcu gotować, wszędzie gdzie czytałam było 2-3min, ja gotowałam ok.5 i co?) Dobra to nie jest takie tragiczne, wrzuciłam je jeszcze trochę na patelnię i w ten sposób powstało koszulko-sadzone jajko, że tak to nazwę :P Grzanki+mozzarella+szynka+pomidor+koszulko-sadzone jajko tak to jest to, idealne po długim biegu
More food, love and dreamsmakaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać. W czasie kiedy makaron sie gotuje pokroić wędzonkę
Buniabaje w kuchnicały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką. Na dnie brytfanny rozsmarowujemy 2-3 łyżki beszamelu. CANNELLONI: Każdy płat lasagne smarujemy cienko ricottą, układamy na nim plaster szynki, plaster sera (przekrojonego na pół), posypujemy Grana Padano i doprawiamy pieprzem
Be Fit Be Strongcały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką. Na dnie brytfanny rozsmarowujemy 2-3 łyżki beszamelu. CANNELLONI: Każdy płat lasagne smarujemy cienko ricottą, układamy na nim plaster szynki, plaster sera (przekrojonego na pół), posypujemy Grana Padano i doprawiamy pieprzem
Be Fit Be Strongpomocą soli. Żeby można było je potem zjeść mięso takie wrzucało się do garnka z wodą i gotowało aby „roz – solić” mięso. Z czasem odkryto, że wodę pozostałą po gotowaniu mięsa można wykorzystać na zupę, dodano warzywa, przyprawy, zioła i tak powstał rosół;) A wracając do samego rosołu. Wbrew powszechnej opinii rosół nie jest zupą tanią. Aby był naprawdę dobry(...)Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy Przygotowanie: Do garnka wrzucam umyte mięso, warzywa i 2 łyżki soli i zalewam zimną wodą. Teorii jak gotować rosół jest mnóstwo. Ja przetestowałam sporo różnych
Kulinarna Patilogia