szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:187/407)

Pieczeń drobiowo-wieprzowa 168

Składniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2  piersi  z kurczaka  2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce

kgwjanczewo
Nadziewane ziemniaczki w mundurkach 86

Kolejny wyczyn kulinarny narzeczonego :) Dziś zrobiłam sobie wolne. Składniki na nadziewane ziemniaczki w mundurkach (4 porcje): 1 - 1,5 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku szczypiorek masło

Karola gotuje
Naleśniko - Pizza 119

Smakowita alternatywa dla kolacyjnych kanapek, która często przygotowuje sobie mój mąż sam ;) Przepis na 2 osoby: 1 duże jajko 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej

Gotowanie...to proste !
Różyczki z ciasta francuskiego (z szynką) 100

Takie różyczki to smaczna przekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem. Możecie je podać w formie bukietu, który prezentowałam tu: klik .   1 płat

Di gotuje
Roladki z tortilli z suszonymi pomidorami i szpinakiem 611

Te roladki to ostatnio hit każdej imprezy. Ja do nadzienia wybrałam serek z ziołami oraz suszone pomidory i szpinak. Można też użyć rukoli, wędzonego łososia, oliwek

Pyza i Surówka
Polska biała kiełbasa – od podstaw 333

umieszczamy na talerzu/blaszce/w plastikowym pojemniku i zamrażamy przez minimum 1,5-2 godziny –zmarznięty tłuszcz dużo lepiej przechodzi przez sito tnące, nie maże się i nie zapycha maszynki.   Szynkę mielimy na sicie 8-9mm . To chude mięso, większe kawałki nie zaszkodzą a nadadzą całości fakturę. Łopatkę i karczek, czyli mięso bogate w ścięgna i kolagen, mielimy na sicie(...)liście laurowe. Wkładam surową kiełbasę i temperatura wody spada prawie od razu do około 73-75⁰C . Zamykam garnek pokrywką i na minimalnym ogniu, woda nie może się gotować, parzę kiełbasę do chwili osiągnięcia temperatury 68-70⁰C wewnątrz kiełbasy – trwa to około 30 minut . Po pół godzinie kiełbasę wyławiam i studzę. Parzoną kiełbasę po całkowitym wystudzeniu wkładam do lodówki

Karo in the Kitchen
Zapiekane kanapki z serem i szynką 182

Zapiekane kanapki z serem i szynką. Zapiekanki z bagietki to mój przepis na tani domowy fast food. Pamiętacie czasy pierwszych fast foodów w Polsce, czasy ulicznych zapiekanek, zapiekanka to był typowo polski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Tylko, że tamte zapiekanki serwowane były w formie długiej, podłużnej bułki(...)farszem lekko posypanym tartym serem, ja zaś moje zapiekanki podaję w formie pokrojonych kanapek.najczęściej z serem i jakimś dodatkiem np. szynki, grzybów, pomidorów i innej wędliny. Dzisiaj proponuje Wam chrupiące bagietki z dodatkiem tartego sera i szynki, robię je wtedy gdy zostanie czerstwa bagietka i Piotrek ma ochotę ją właśnie wyrzucić. On ma tendencję do kupowania zbyt dużej ilości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti bolognese 193

czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek(...)czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły - ok 15 minut. dolewamy zblendowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy- bazylię i oregano

Luźna Kuchnia
Sałatka jarzynowa – przepis 104

porem, niektórzy z fasolką, niektórzy z szynką. PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ Składniki na sałatkę jarzynową 4 marchewki 3 korzenie pietruszki ćwiartka korzenia selera 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól pieprz Jak zrobić sałatkę jarzynową: Marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze, studzimy, kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy

Dorota Smakuje
Gulasz cebulowy 70

przypadku gulaszu dobrze jest stosować zasadę im dłużej tym lepiej – gotujcie go długo na niewielkim ogniu, a odwdzięczy wam się wyjątkowym smakiem i rozpływającym się w ustach mięsem. Pycha! Przepis na gulasz cebulowy Składniki na gulasz cebulowy: Składniki podstawowe: 800 g wieprzowiny gulaszowej (np. łopatki lub szynki) 2 dojrzałe jabłka 2 duże cebule Dodatkowo: olej do smażenia(...)mięso oraz jabłka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Płynu powinno być na tyle, aby przykrył mięso. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej wody. Przykryj garnek i gotuj gulasz na niewielkim ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno zmięknąć, a sos zgęstnieć. Gulasz podawaj z kaszą lub chlebem. Zobacz też inne przepisy na wieprzowinę Polędwiczki

okolicepalnika.pl
Pizza graham a'la CAPRESE 138

pomidorowy: 1/2 szkl przecieru pomidorowego bazylia oregano sól pieprz 1 łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka (może też być rukola lub świeża bazylia) suszone oregano Wykonanie: Rozczyn. Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham(...)pomidorowy. Wszystkie składniki na sos gotować ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ostudzić. Całość. Blaszkę wysmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto rozwałkować wg uznania, boki zostawić delikatnie grubsze. W cieście zrobić widelcem dziurki, przesmarować delikatnie oliwą i rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, omijając grubsze boki.  Ułożyć Mozarellę, przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Szynka z pastą jajeczną w galarecie 172

plasterków szynki konserwowej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu szczypiorek (wg uznania) sól, pieprz galaretka 3 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko do dekoracji szczypiorek rzeżucha Wywar bądź rosół przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wlać lekko roztrzepane białko i ocet. Całość wstawić na gaz. Gotować na średnim ogniu(...)międzyczasie jajka obrać, drobno pokroić (jedno jajko pozostawić do dekoracji!). Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szynkę konserwową posmarować farszem jajecznym. Zrolować, tworząc trójkąt. Ewentualnie kawałki szynki związać szczypiorkiem. Przygotowaną szynkę ułożyć na półmisku. Jajko przekroić na mniejsze części. Przygotowane kawałki ułożyć obok szynki. Całość zalać lekko tężejącą

Ugotować
Placuszki z szynką, pieczarkami i serem 158

Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10 minut, następnie wyciągamy na sitko i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki w sosie barbecue 109

mięsa wieprzowego ze szynki ·           1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego   Sposób przygotowania sosu: 1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut). Sposób przygotowania mięsa

Kulinarna Chwila
Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie paprykowo-bazyliowym 150

marsz i jutro macie już problem z obiadem z głowy.  Składniki: - 600g mielonej szynki wieprzowej - 300g ryżu - 2 jajka - 2 marchewki - 400ml bulionu warzywnego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół papryki - garść świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany  Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach W misce

Smacznie Pysznie Kalorycznie