suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec(...)wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podajemy posypane natką pietruszki i podsmażonymi kawałeczkami szynki wędzonej lub boczku. Smacznego
Smaczne Zdroweplastrów prostokątnej szynki konserwowej serek chrzanowy Ostrowia lub Almette 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie) 1 l wywaru warzywnego lub bulionu 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru) Składniki do klarowania wywaru: 2 łyżeczki octu 2 białka jaja Do dekoracji: białko ugotowanego jaja kawałki gotowanej marchewki natka pietruszki Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę(...)wywaru dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić. Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę bulionu z żelatyną i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Każdy z plastrów szynki posmarować osobno serkiem chrzanowym i zwinąć w rulonik. Jeżeli wolimy nieco ostrzejsze smaki, można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu. Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem
Świat Domowej Kuchnipatelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Całość smażymy 2 – 3 minuty. Dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji Ja lubię jajecznicę jeszcze niecałkowicie ściętą. Smacznego! Artykuł Jajecznica z mlekiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże(...)ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i smażymy na oleju aż liście zwiędną. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską, szpinak oraz mozzarellę. Pizze wkładamy
I LOVE LIFEJajko sadzone to szybka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie. Jajko w swoim składzie ma dużo białka są budulcem mięśni ale również są źródłem minerałów i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo 6 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju(...)być mięciutkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę w plasterkach. Do ugotowanego gulaszu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak nieco zwiędnie. Dodaj gorący pęczak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podaj gulasz z szynki z sałatką z pęczaku. The post Gulasz
codojedzeniaNa zakończenie mojej podróży kulinarnej po smakach Francji postanowiłam przygotować jedno z bardziej znanych, a jednocześnie bardzo prostych potraw - croque monsieur, czyli tost francuski . Croque monsieur
Codzienne GotowaniePrzepis autorski (mój). Sałatka jest szybka w przygotowaniu i przyznam, że znika... również ekspresowo. Winogrono i czosnek idealnie współgrają z resztą składników. Moja rodzina ją
Di gotujePrzepyszna przystawka. Jestem pewna, że potrawa ta na moim stole zagości jeszcze nie raz. Polędwiczki przygotowane właśnie w tej wersji idealnie nadają się jako przystawka na
Pobite gary BarbaryBardzo szybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji. Składniki: 1 opakowanie tortellini tricolore
Ala piecze i gotujeZapraszam na czonkowe tosty, które bardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22
Monia miesza i gotujepodania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około 500 g) 1 kg ziemniaków 2 cebule (około 180 g) 1 papryczka chili 3 marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka(...)przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę (około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z wierzchu zbieram szumowinę i ją wyrzucam. W tym czasie gdy gotuje się mięso pokroję pozostałe składniki na zupę: Oczyszczoną
Uwaga Babcia Gotujetutaj . A jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem jajek? Omlety, jajecznica, a może gotowane jajka? Wolicie je w wersji na słodko, czy na słono? Podzielcie się w komentarzu, chętnie poznam Wasze propozycje Spróbuj także: jajka sadzone na szparagach, omlet z papryką, cebulką, serem i szynką. Artykuł Sadzone jajka na pieczarkach pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkimożna zawinąć różne smakołyki, może to być szyneczka, salami, łosoś wędzony, ser żółty, jajka gotowane na twardo, kolorowe warzywa, itp, tak więc wybór jest naprawdę duży. W dziecięcej śniadaniówce obok koreczków z tortilli mogą znajdować się także świeże owoce lub warzywa do chrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci
Blog z Apetytemrozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni