szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:199/407)

Dwa noże od Fiskars - typ azjatycki oraz do szynki/łososia 136

  Nowe dwa noże w mojej kuchni. Chwilę spędziły w pudełkach, a potem kolejną dłuższą chwilę w kuchni, gdzie testowałam je przez prawie miesiąc. Nóż typ

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 694

Lubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością  na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa

Ala piecze i gotuje
Pizza z jajkami. 125

Pizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi

zadanie-gotowanie
Marynowany por z mozzarellą 120

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet

Moja Galeria Smaku
Zielone szparagi w cieście francuskim 121

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Żurek 152

zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  łyżka majeranku vegeta, sól, pieprz WYKONANIE: w 1,5 l  wody gotujemy włoszczyznę, wyjmujemy warzywa, wkładamy boczek, białą kiełbasę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie

Kuchnia Beaty
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 2537

Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy

Monia miesza i gotuje
Kanapka na wiosnę 163

Wraz  z nadchodzącą wiosną mamy coraz większy wybór w sklepach w nowalijkach. Możemy je wykorzystać między innymi do zrobienia pysznych kanapek, sałatek i surówek. Ja

Ala piecze i gotuje
Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem 215

Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół.  1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki(...)Dokładamy startą drugą marchewkę, świeżą natkę pietruszki, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry. Do osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki bulionu

VioletoweKucharzenie
Makaron paccheri z dynią i szynką parmeńską 118

razem gotowałyśmy z Pyzą . Nazbierało się sporo osób chętnych (pełną listę osób i blogów znajdziecie u Pyzy) ,a danie było naprawdę wyjątkowe, bardzo się cieszę, że mam je w swojej kolekcji makaronów. Bardzo aromatyczne i lekkie. Szałwia wspaniale podkreśliła aksamitny, maślano-szynkowy smak sosu. Jak dla mnie to nawet mogło być jej więcej, dlatego w swoim daniu poczyniłam pewne proporcjonalne(...)piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania,  zestawić z ognia, dodać masło

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka francuska z brukselką 120

szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez(...)minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło
Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy 152

wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów do gotującej się wody, na dwie minuty, wyjąć szczypcami i włożyć do lodowato zimnej wody na dwie minuty, następnie osuszyć na wyłożonych ręcznikiem papierowym drucianym stojaku, wycierając pozostałą wodę dodatkowymi ręcznikami papierowymi(...)czynność z kolejnym ½ kg szparagów. Trzydzieści minut przed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem winegret. Posypać prażonymi nasionami sezamowymi. Podawać w temperaturze pokojowej.   Grillowane szparagi owinięte szynką Składniki: 2 kg szparagów, przycięte 1 łyżka oliwy z oliwek 12-15 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki octu balsamicznego Świeżo zmielona sól i czarny pieprz Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej

naRuszcie
Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce 257

koszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe:  szpinak baby szynka szwarcwaldzka pomidor  szczypior Sos holenderski: 2 żółtka 50g masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy(...)małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który wcześniej od środka smarujemy odrobiną oleju i posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy

Czerwona Porzeczka
Dieta CZTO, dzień siódmy 109

technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni pełnoziarnisty 170 g pomidor Przepis: na każdą położyć plasterek szynki, twarogu oraz pomidora Nie miałam pomidora więc użyłam papryki(...)poddusiłam. Podwieczorek 200 ml mleko spożywcze 1,5% tłuszczu 40 g płatki owsiane 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie     Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy.   Kolacja 30 ml mleko spożywcze 2% tłuszczu 50 g ser twarogowy chudy 60 g bułki grahamki 30 g cebula

Kucharzyca
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 111

gotowanie:) Nasze risotto robimy w standardowy sposób i jest gotowe w 20 minut. Dla ułatwienia użyliśmy fasolki z puszki, dla lekkości ryż podlewaliśmy bulionem drobiowym, a salami zastąpiliśmy mielonym mięsem wieprzowym. Efekt jest taki, że powstało bardzo sycące, nieprzekombinowane danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobre risotto. Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 100 g cienko krojonego boczku 100 g szynki(...)Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondli rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną drobno marchewkę. Smaż przez minutę, dodaj drobno posiekany boczek, a po minucie szynkę parmeńską. Smaż do momentu, aż boczek ładnie się przypiecze. Krok 2 Wyłóż do rondla mielone mięso i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając grudki drewanianą szpatułką. Kiedy mięso zbrązowieje

Niedzielny kucharz