szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:194/407)

Gulasz wieprzowy z pieczarkami 247

Sosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek

Monia miesza i gotuje
Ruloniki szynkowe z sałatką żydowską 385

To danie należy do tych, które  estetycznie  wygląda , jest proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie smakuje. Sałatkę żydowską jak inne sałatki

Gosia gotuje
Jajka zapiekane w kokilkach. 144

Witam, pół godz. temu dotarły do mnie zamówione kokilki, więc pomyślałam dlaczego nie?? Po co czekać do popołudnia, żeby je wypróbować- zrobię gorące śniadanie! JAJKA ZAPIEKANE

Kuchnia Beaty
Kiełbaski zapiekane w chlebie tostowym 215

Polecałam już  jajka zapiekane w chlebie tostowym  a dzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe ślimaczki z oregano 144

Kolejna propozycja na smaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami. składniki: 275 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki

Monia miesza i gotuje
Pierogi z mięsem – przepis 107

upieczonej cielęciny oraz ciasto, które nie rozpadnie się podczas gotowania nawet gdy cienko je rozwałkujesz. Składniki na pierogi z mięsem Ciasto na pierogi 350 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml letniej wody sól Farsz do pierogów 400 g upieczonej cielęciny 1 cebula 100 g tłuszczu od szynki lub słoniny 3 łyżki sosu z pieczenia cielęciny 3 łyżki tartej bułki(...)rozwałkowanego ciasta nałóż po 1 łyżeczce farszu. Krążki złóż na pół i zlep brzegi pierogów. Wymaga to trochę wprawy, ale nie jest specjalnie trudne. Zlepione pierogi wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gdy wypłyną gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową. Podawaj ze skwarkami, możesz też polać je masłem lub zaserwować z sosem grzybowym. Jakie mięso

Przesmacznie
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 111

Charakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się w wodzie tylko do momentu kiedy jest mocno al dente i dogotowuje w sosie. Polecamy Wam tę pastę, bo jest łatwa, szybka do zrobienia i bardzo sycąca. Zamiast podgardla możecie użyć boczku wędzonego, lub jeśli chcecie ograniczyć do minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino(...)minut.. Krok 2 Wlej wino do boczku, dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna naczynia przysmażone kawałki. Odparuj wino. Dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 3 Nastaw wodę na makaron, posól, wrzuć do wrzątku bucatini. Gotuj krócej, minutę, dwie, niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Krok 4 Przełóż makaron szczypcami na patelnię z sosem

Niedzielny kucharz
Polędwica w cieście francuskim 66

pieczywa czy sałatek. Bardzo dobre, polecam, skorzystajcie z przepisu:) Składniki 1 polędwiczka opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła kilka plastrów szynki świeży rozmaryn, tymianek musztarda Dijon jajko sól, pieprz Ciasto wcześniej wyjąć z lodówki, niech poleży w temp pokojowej, Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Czosnek, cebulę(...)Patelnie umyć i rozgrzać masło. Zeszklić na maśle czosnek, cebulę a na koniec dodać posiekane zioła i chwilę razem dusić, na wolnym ogniu. Ciasto rozwinąć na desce, ułożyć plasterki szynki, tak aby ciasto zakryć. Posmarować przygotowanym farszem, cebulowo, czosnkowo, ziołowym. Na cieście ułożyć polędwicę( wzdłuż krótkiego boku) Delikatnie zwinąć jak roladę. Zsunąć z deseczki na brytfankę. Ponacinać na wierzchu

gotuj ze mną
Szparagi z jajem 106

najbardziej udany! Składniki: pęczek szparagów (500 gram) trzy ząbki czosnku 50 gram masła + łyżka oliwy z oliwek 3 jajka garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz świetnym dodatkiem jest szynka parmeńska  Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów. Następnie odrywamy łykowate części szparaga od tych "zjadliwych". Robimy to w ten sposób, że każdego szparaga z osobna łapiemy mniej więcej w połowie łodygi(...)się rozgotowują. Gotujemy szparagi w wodzie z solą około 8 minut. Tak by nadal były dość chrupiące. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło z oliwą i posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, wrzucamy ugotowane, odcedzone szparagi, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3-4 minuty. W tym czasie na innej patelni smażymy jajka sadzone. Gotowe szparagi podajemy z szynką parmeńską, jajem

Mango Papaja
Sałatka z makaronem z zupek chińskich 64

zupek vifon rosół 3 ogórki kiszone 3 ogórki gruntowe pół kostki żółtego sera szynka około 15 plastrów pół puszki kukurydzy 1 papryka 3 pomidory szczypiorek majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pokroić wszystko w kostkę dodać 3 paczki zupek vifon rosół (najlepsze te zielone) nie gotować makaronu sam zmięknie. Wszystko wymieszać z 4 do 5 łyżek majonezu, doprawić solą

Wasze Przepisy
Pieczeń wieprzowa nadziewana 105

razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule

królestwo garów
Sałatka świąteczna córki-bardzo smaczna 180

składniki 6 czerwonych cebul pokrojonych w plasterki 20 dag szynki 30 dag żołtego sera gouda puszka kukurydzy przyprawy ( sól, pieprz, czosnek ) majonez ketchup szklanka cukru 3/4 szklanki octu 1 szklanka wody   Zagotować wodę, cukier i ocet. Dodać pokrojone cebule i dalej gotować. Następnie odstawić na całą noc do ostygnięcia. Na drugi dzień cebule wymieszać z pokrojoną wędliną, startym serem

Moje Wyroby
KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 154

pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania