szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:193/407)

Zupa ziemniaczana z papryką 151

podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około 500 g) 1 kg ziemniaków 2 cebule (około 180 g) 1 papryczka chili 3 marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka(...)przepisem: Zupa ziemniaczana z papryką Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę (około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z wierzchu zbieram szumowinę i ją wyrzucam. W tym czasie gdy gotuje się mięso pokroję pozostałe składniki na zupę: Oczyszczoną

Uwaga Babcia Gotuje
Sadzone jajka na pieczarkach 71

tutaj . A jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem jajek? Omlety, jajecznica, a może gotowane jajka? Wolicie je w wersji na słodko, czy na słono? Podzielcie się w komentarzu, chętnie poznam Wasze propozycje Spróbuj także: jajka sadzone na szparagach, omlet z papryką, cebulką, serem i szynką. Artykuł Sadzone jajka na pieczarkach pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Pomysły na drugie śniadanie do szkoły 309

można zawinąć różne smakołyki, może to być szyneczka, salami, łosoś wędzony, ser żółty, jajka gotowane na twardo, kolorowe warzywa, itp, tak więc wybór jest naprawdę duży. W dziecięcej śniadaniówce obok koreczków z tortilli mogą znajdować się także świeże owoce lub warzywa do chrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ   Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci

Blog z Apetytem
Pulpeciki w sosie koperkowym 164

rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 178

woreczki  kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju  1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż liście lekko zmiękną, ale nie za długo żeby się nie rozpadały

Sama słodycz i szczypta chili
Gotowane klopsy z szynki 148

Dzisiaj bardzo dietetycznie i lekko. Uwielbiam dobrze doprawione gotowane mięso. Te klopsy są idealne do ziemniaków, makaronu oraz ryżu. Można podawać je z sosem no pieczarkowym czy z boczniaków. Danie idealne na zimowy obiad. Składniki : * 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej * mała cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki zmielonych płatków owsianych * jajko * sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku * szklanka

Magiczne Życie Marty
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną . 161

Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano  od  Skworcu  2 łyżki  przyprawy do mielonego od   Skworcu  sol , pieprz do smaku  5 łyżek  oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy wycinamy głąb , wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż   liście będą miękkie ale nie mogą się

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 183

Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć

Pełny talerz
Zupa ziemniaczana Adwokacka 125

tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · szynka wędzona 15 dag · groszek konserwowy 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zu  Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować

Camilla w kuchni
,,Cukinia w tropikach” 181

kuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Faszerowana cukinia: Z umytych kawałków cukinii wydrążamy miąższ i wycinamy ozdobne paseczki. Następnie grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą patelni grillowej. Z szynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek

Podróż w kulinaria
Sałatka z tortellini 248

czosnku ale to opcjonalnie.  Składniki: 150 g tortellini z szynka 250 g sera edamskiego  240 g czerwonej fasoli  duża kiść jasnego winogrona  sól pieprz  szczypta słodkiej papryki mielonej  2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-)  Sposób przyrządzenia :  Tortellini gotować wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w dużą kostkę. Winogron opłukać

pieprzny smaczek
Jajecznica z pomidorem 158

również pokrój w kostkę Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i szynkę i smaż do momentu aż cebula nie będzie miała złotego koloru, dodaj pomidora Dodaj roztrzepane jajka, często mieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chlebem . Artykuł Jajecznica z pomidorem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 219

gałązki świeżego) sól, cukier i pieprz do smaku składniki 200g mozarelli 100g cheddara lub innego żółtego sera o intensywnym smaku puszka ananasa w lekkiej zalewie 100g ulubionej szynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi(...)pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią ( aby je odgazować). Wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą wymieszaną z tartym cheddarem. Układamy kawałki ananasa i szynki, ponownie posypujemy serem

DefinicjaSmaku
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 167

Fasolkę po bretońsku gotuję zazwyczaj korzystając z fasoli z puszki. Zwyczajnie dlatego, że tak jest szybciej. A kiedy pracuje się 6 dni w tygodniu, wierzcie, że każda wolna chwila jest na wagę złota 😉  Fasolka po bretońsku to dobry sposób na "czyszczenie lodówki" z nadmiaru wędliny, boczku czy szynki.  Czasem przyrządzam ją z  z czerwonej fasoli , której smak(...)Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, w której się  moczyła  i zalać świeżą dodać liść laurowy, ziele angielskie, cząber, majeranek i gotować fasolę na małym ogniu do miękkości. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek . Następnie przełożyć całą

Walijskie Pichcenie