szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:185/407)

Kurczaczki wielkanocne z jajek 65

Mocno kojarzy nam się ze stołem wielkanocnym. Czym je wypełnimy to sprawa naszego gustu. Serdecznie zapraszam do skorzystania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kurczaczki wielkanocne – składniki: 4 jajka 2 plasterki szynki konserwowej 2 łyżki majonezu szczypiorek sól i pieprz do smaku ugotowana marchewka ( niezbyt miękka ) ziarenka pieprzu kurczaczki wielkanocne – wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo w wodzie solonej(...)przewracały. W misce nożem rozdrabniamy żółtka i dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugniatamy widelcem, aż majonez połączy się z żółtkami. Na dno kurczaczka wkładamy pokrojoną drobniutko szynkę. Następnie masę jajeczną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtując kurczaczka. Z ziarenek pieprzu robimy oczka. Marchewkę kroimy w trójkąciki, aby zrobić kurze łapki, a także dziobek z trójkącika. Aby zrobić

Olcia gotuje!
Socca - nicejski placek z ciecierzycy 107

placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml past pomidorowej ½ łyżeczki suszonych ziół(...)delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Ciepłą jeszcze soccę posmaruj pomidorowym sosem. Podanie Na sos wyłóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kawałki szynki, rukolę oraz odrobinę sera. Przed położeniem rukoli soccę możesz również krótko zapiec

Food Square
Zupa serowa z klopsikami 83

mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej 1,5 l wody 2-3 marchewki 2-3 młode ziemniaki 1 pietruszka mały seler 150 g pieczarek 1 łyżka masła 6 serków topionych(...)kromki chleba Obrać warzywa, pokroić na mniejsze części, zalać około 1,5 wody, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu

gotuj ze mną
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 64

Dzisiaj polecam zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Składniki 2 filety z kurczaka 500 g makaronu 30 ml oliwy z oliwek cebula 2 średnie marchewki mała cukinia 2 grube plasterki szynki puszka pomidorów mały przecier pomidorowy 1/3 szklanki słodkiej śmietany 200 g sera cheddar sól, pieprz, zioła prowansalskie Oczyścić piersi kurczaka z widocznego tłuszczu i ścięgien. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni(...)ręcznik papierowy do odsączenia.  Wrzucić do rondla cebulę, marchew i pokrojoną w kostkę szynkę. Dusić na średnim ogniu przez 10 minut, stale mieszając. Dodać cukinię, pomidory z puszki i przecier pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu. Zawartość rondla wymieszać z makaronem, kurczakiem i śmietaną. Doprawić przyprawami do smaku. Wszystko włożyć

Pomysłowa kuchnia
10 książek pod choinkę II 64

oraz sposób w jaki opowiada o jedzeniu. 3. Martin Nordin „Ogniem i Dymem” Poszukajcie Martina na instagramie i zobaczycie, jakie zdjęcia kocham. „Ogniem i Dymem” to książka dla wielbicieli gotowania na otwartym ogniu, wyrazistych i ciężkich smaków, czasem dziwnych połączeń, które mimo specyficznego brzmienia smakują genialnie. 4. Fania Lewando „Dietojarska kuchnia żydowska” Fania to była swoistego rodzaju gwiazda międzywojennej sceny(...)częścią smakowitej opowieści. Tę książkę czyta się mając pod ręką notatnik i notując pomysły, planując gotowanie i podróże. 7. Emiko Davies „Tortellini at Midnight” (wydanie po angielsku) Chcecie poznać kulinarne klasyki każdego regionu Włoch? Chcecie wiedzieć, gdzie dają najlepsze oliwki a gdzie idealną szynkę? Chcecie znać powody sporów kulinarnych i jak godzono się przy stole, a przy okazji poznać przepisy

ladykitchen
Zapiekanka z kurczaka i makaronu 1792

Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Wrzucić do rondla cebulę, marchew i pokrojoną w kostkę szynkę. Dusić na średnim ogniu przez 10 minut, stale mieszając. Dodać cukinię, pomidory z puszki i przecier pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu. Zawartość rondla wymieszać z makaronem, kurczakiem i śmietaną. Doprawić przyprawami do smaku. Wszystko

Pomysłowa kuchnia
Szybki makaron z patelni 212

małą kosteczkę *** *** Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz cebulę i całość zasmażamy *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa, mieszamy, podsmażamy przez chwilę, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu *** *** Po tym czasie na patelnie dokładamy ugotowany makaron, mieszamy *** *** W miseczce

Blog z Apetytem
Roladki z piersi kurczaka i łososia 196

przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekać 25-30 minut. Szynka na wierzchu powinna stać się lekko przypieczona i chrupiąca, a mięso w środku jędrne i soczyste. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję kaszę w osolonym wrzątku w stosunku 2:1, czyli jedna objętość kaszy na dwie objętości wody

Dietolog
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 168

łyżek Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny  przed smażeniem. Szynkę pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Przysmażyć na średnim ogniu. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy oraz przepłukaną wodą ciecierzycę. Gotować

Kuchnia Paulettes
ZUPA SELEROWA Z POREM 117

kilka), liście laurowe sól morska, pieprz świeżo zmielony szynka wędzona (szwarcwaldzka, prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około 5 minut. Po tym czasie przewróćcie je na drugą stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie(...)zalejcie całość wodą. Przykryjcie rondel i gotujcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Wyciągnijcie z zupy liście laurowe, a  warzywa dokładnie zmiksujcie na gładki krem. Spróbujcie, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewajcie do miseczek, każdą porcję udekorujcie kleksem  kremu chrzanowego , posypcie chipsami z szynki i posiekana dymką. Inspirację zaczerpnęłam z "Mojej kuchni

OliveandThyme
Jajko w koszulce na szwardzwaldzkiej szynce w płatkach parmezanu 148

Składniki jajko sól szynka szwardzwaldzka parmezan pieczywo z masłem 82 % garnek z wodą folia spozywcza Przygotowanie Szklankę wyłożyć folią spożywczą, wbić jajko i przyprawić odrobiną soli. Szczelnie zawinąć i włożyć do gotującej się wody na 4 min na umiarkowanym ogniu. Reszta według własnych upodobań....  Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 188

kucharzeniu czy raczej macie odmienne zdania i tak jak my spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek

Poezja Smaków - blog kulinarny
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 181

smaku. Możecie zmienić sobie niektóre składniki wedle waszych gustów. Zaczynam!  Mięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno:  parę ząbków czosnku   suszone śliwki suszone

potrawyregionalne
Zupa serowa 139

serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz 100 g ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy

VioletoweKucharzenie