prostotę jeśli chodzi o ich gotowanie bądź pieczenie. Wydawać by się mogło, iż szparagi nie mają bardzo charakterystycznego smaku jednak połączone z odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam
mecookszdjęłam powstały tłuszcz na górze wywaru. Szynkę pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z boczkiem. Boczek być dosyć tłusty. Gdyby pasztet był bez tłuszczu to nie będzie nadawał się do smarowania a przecież nie o to chodzi w pasztecie. Do garnka włożyć kawałki mięsa, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól. Gotować 1 godzinę i 15 minut. Gotować
Kuchnia Pokoleńrozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według
Kuchnia MagdaLenyKolejna propozycja pasty,którą można owinąć w szynkę lub (zdrowiej) w liść sałaty. SKŁADNIKI:(2 porcje) 4 duże jajka 5-6 cm białej części pora Mały ząbek czosnku Łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu (lub więcej-jak kto woli) Łyżka posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka) Sól Pieprz Czubrica zielona Curry PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, dodajemy drobno
Kopystką po garachmieszając jego zawartość. Chwilkę jeszcze razem gotujemy. Podajemy zupę gorącą, w głębokich miseczkach, dzięki czemu będzie długo trzymać temperaturę. Najlepiej smakuje z pieczywem na zakwasie, które jeszcze lepiej podkreśla jej charakterystyczny i zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g
Karo in the Kitchenresztkowe, eksperymentalne gotowanie :) Leczo wyszło deliketniejsze niż zwykle w smaku za sprawą dodatku drobiu, ze słodkim posmakiem owocowym, ale przełamane pikanterią przypraw. Tradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie
Grunt to przepis!jest wędzona. Ja peklowałam karczek i szynkę, sama tego nie wędziłam bo zrobił to kolega a mięso wyszło idealne. Peklowanie mięsa do wędzenia Składniki: - mięso - 2 l wody - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 6 ząbków czosnku - 0,5 łyżeczki soli - 4 łyżki soli do peklowania Przygotowanie: Wodę gotujemy i studzimy. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy
Kulinarne życiedelikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość
Poezja smakudodajemy do zupy pokrojoną w kostkę szynkę, zaklepujemy śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również pokrojony w kostkę por do smaku i do dekoracji. Ja uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy
W Moim Magicznym DomuSkładniki: - około 750 gram mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki) - 3-4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy, razem z solą. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze
Życie zamknięte w smakuprzyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki aby nie było niespodzianek
Smaki Ewypiekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki 15 g czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie
The Sweet Damsellitr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka tymianku oraz koperku główka czosnku 200 gram smalcu kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy Do garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy
NaKońcuJęzykaSałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!apetytu i ilości osób. Proponuję użyć 2-3 plasterki boczku do jednej sztuki warzywa. Boczek w tym towarzystwie jest bardzo smakowity. Zamiast boczku można użyć dowolnej surowej, wędzonej szynki w plastrach. Zapiekane bataty z marchewką w koszulkach z sera i boczku. Zapiekanka na pomarańczowo Potrzebujemy 5 niedużych marchewek, 1 średni batat, 10 plasterków surowego wędzonego boczku, 10 plasterków żółtego pełnotłustego(...)części zbliżone wielkością do marchewki i wygładziłam boki ścinając je nożem. Do wrzącej, osolonej wody wrzuciłam najpierw pokrojonego batata i obgotowałam dosłownie przez minutę. Następnie wrzuciłam marchew i gotowałam do chwili aż była prawie miękka, ale jędrna. Do miski z batatem i marchewką wycisnęłam sok z pomarańczy, pokropiłam olejem doprawiłam solą, pieprzem, wrzuciłam pokrojony czosnek w plasterki, pokrojoną gałązkę rozmarynu
Leśny ZakątekZbliżają się święta i czas pomyśleć o tym co podać na świąteczne stoły. Ponieważ wtedy królują jajka to proponuje zrobić sałatkę z selerem konserwowym i jajkami
Ala piecze i gotujeSałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę pysznie smakuje. Poza tym może okazać się inspiracją do wykorzystania kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mnóstwo
Di gotujeCzasem są takie dni kiedy chcemy zrobić coś szybkiego na obiad... albo po prostu lubimy zapiekanki makaronowe :) Ja uwielbiam różne wersje takich dań... choć nie zawsze
Dziś Ja gotuje