szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:256/407)

Gulasz wieprzowy 165

najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju na mocno(...)zagotować 2,5 szklanki wody z liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody

wyzwania kuchenne
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 132

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około  minut.  Podajemy

Qchnia po prostu
Aromatyczne gołąbki 164

Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku(...)łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę

Corner With Recipes
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 243

blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak(...)papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane

Kuchenna Kontrrewolucya
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 141

łyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku(...)polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki

Mix smaku
Najlepsza domowa pizza 191

łyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów szynki Składniki na ciasto. Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy. Rozczyn drożdżowy: 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.) 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około(...)obieram i kroję w 3mm plastry. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na średnim ogniu szklę pieczarki, aż odparują z wody. Do pizzy przygotowuję także 5 cienkich plastrów szynki oraz 6 cienkich plastrów salami. Krok 4. Łączę warstwy pizzy. Dużą blachę na pizzę o wymiarach około 25 – 35cm smaruję oliwą. Blat stołu lub stolnicę posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto

Ania gotuje
Prażone 120

Dziś przepis na moje ulubione danie. Wystarczy parę minut, by włożyć je na palnik, a po 90 minutach mieć pyszny obiad. Idealnie smakuje z keczupem. Wyśmienity

Gotuję Testuję
Sałatka z selerem i ananasem 117

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiaj propozycja na bardzo szybką sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy

Związek na patelni
Karczma Maciejówka w Czajowicach 131

Przedstawiam Wam kolejne wspaniałe miejsce, które poznałam przy okazji świętowania moich niedawnych imienin. Było one niespodzianką, kolejnym przystankiem w poznawaniu nowych smaków. Karczma okazała się rewelacyjna

Karola gotuje
Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 229

Wędzenie jest zatem metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku

Ciasna Kuchnia
Mielone z ziemniakami i kapustą zasmażaną 83

chrupiące, a do tego tanie w przygotowaniu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu i pyszna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Składniki Sznycel: 500 g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej) 1 jajko 1 bułka średnia bułka tarta cebula czosnek łyżka musztardy przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mielonego sól, pieprz Kapusta zasmarzana: kapusta kiszona 500 g 2 cebule(...)łyżki mąki. Cebulę z masłem i mąką zasmażamy, kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewamy na patelnię pół szklaki wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty. Zasmażkę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy zawartość patelni do gotującej się kapusty. Na koniec przyprawiamy kapustę solą i pieprzem. Całość podajemy z ziemniakami i mięsem mielonym. Smacznego ! Uwagi Do kapusty można dodać

NieziemskiApetyt.pl
Pasta kanapkowa z makreli i 3 ziaren 76

wypadku smaki się doskonale uzupełniają. Pasty to jeden z naszych ulubionych dodatków do pieczywa. Zapewne dlatego, że są proste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis. PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Składniki: makrela w oleju: 1 puszka jajka: 3 szt. ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze(...)łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię lniane: 1 łyżka majonez: 2 łyżki PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy

Kuchnia Na Wypasie
Szybki Gulasz pieczarkowy 381

Szybki Gulasz pieczarkowy Bardzo prosta do zrobienia potrawa z aromatycznymi pieczarkami. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        ½ kg pieczarek ·        Cebula ·        Sos w słoiczku pieczarkowy ·        Sól ·        Pieprz(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 4.   Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6.   Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7.   Można podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. 8.   Danie gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 164

jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki:   ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe(...)majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć.  Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać

Niespełnione zdolności kulinarne
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 137

mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki.  Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki(...)Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić do smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem

Zrób to smacznie