szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:260/407)

Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 113

cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut. 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy ziemne, migdały, parmezan i oliwę z oliwek(...)smaku solą i pieprzem. 4. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać bazyliowy sos, zielony groszek, dokładnie wymieszać i zagotować. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. 6. Czarny i biały ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku w osobnych naczyniach. Po ugotowaniu wymieszać ze sobą. 7. Rybne roladki

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem 234

smaczniejsza. My bardzo lubią sałatki z kurczakiem na słodko, polecamy nasze przepisy na sałatki z ananasem: – warstwowa z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym – sałatka hawajska z makaronem, szynką i ananasem – sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami Ta dzisiejsza sałatka smakuje trochę inaczej, jest bardziej sycąca od tych powyżej, dzięki dodatkowi ryżu, ale równie bardzo smaczna 🙂 Sałatka ryżowa(...)podwójna pierś z kurczaka upieczona w piekarniku połowa puszki ananasa w plastrach mała puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu szczypiorek wraz z cebulą sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po czym go odsączamy, po wystudzeniu wyjmujemy z torebki i mieszamy ziarenka ryżu widelcem, aby je rozdzielić. Ananasa i kukurydzę odsączamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem 208

dokładnie potłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Ogórki pokroić w ćwiartki, cebulkę w piórka, słoninę w cienkie plasterki.  Plastry szynki posmarować musztardą, układać na środku po 2-3 plastry słoninki, po 2-3 części ogórka i po kilka piórek cebuli. Mięso dokładnie zrolować, obwiązać białą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Smalec(...)minuty z każdej strony. Zrazy przełożyć do dużego garnka, włożyć namoczone grzyby wraz z wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować. Smacznego

na moim stole...
Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami 161

Jeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka(...)mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić

Czerwień i błękit
ZUPA GULASZOWA 147

czasu na stanie w kuchni wtedy przyrządzam 2 w 1 czyli zupę z mięskiem :) Dziś zapraszam na pyszną , sytą i rozgrzewającą zupę gulaszową  Składniki: 40 dag szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 1 cebula 5 ziemniaków 2, 5 litra bulionu warzywnego sól pieprz,  słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy się(...)patelnię wrzucamy pokrojoną papryke w kostkę, cebulę i pomidory, dusimy ok 5 minut, dodajemy do garnka z mięsem. Ziemniaki obieramy kroimy w dośc sporą kostkę,dorzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, ja jej daję dośc sporo. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Parówkowa fantazja 173

Dla wielbicieli parówek, pizzy, ciepłych kolacji czy przekąsek to danie jest rewelacyjne! wspaniale smakuje, ładnie wygląda, proste w wykonaniu, sami spójrzcie i spróbujcie! Składniki: 2 szklanki

kgwjanczewo
Mielone z groszkiem 187

Wiosna w pełni. Kwitną pierwsze kwiatki, krokusy już wzeszły, niektóre drzewa już się zielenią. Uwielbiam ten czas. Wszystko takie piękne i kolorowe. Dlatego jedzenie też musi

Gotuję Testuję
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 200

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 142

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne

Di gotuje
Letnia tarta z cukinią 135

Przepis powstał z potrzeby żołądka :) i spełnia wymogi przygotowania czegoś szybko, z cukinią i przy minimum nakładu pracy. Stąd też wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące

W kuchni wieczorem
Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory 114

Zobacz jak przygotować: Niedzielne, zdrowe śniadanie Składniki 4 jajka ok. 70g kiełbasy 1/2 pęczka szczypiorku odrobina masła szczypta soli duży pomidor pieczywo cebula Zobacz także: Jajecznica z pomidorami i szynką Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory – przepis Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na masełku. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę(...)pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego!   Przeczytaj również: Smoothie z kiwi – bogactwo witaminy C Artykuł Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti w sosie śmietanowym z pesto 89

więc bierzesz to, co wpadnie Ci w ręce i kręcisz z tego jakieś danie na szybko ;) Było szybko, prosto i pysznie! Zamiast wędliny wykorzystałam kawałek upieczonej kilka dni wcześniej szynki. Dodatek mięsny w zasadzie zależy od tego, co akurat macie w lodówce :D Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu. Składniki: 100g suchego makaronu spaghetti 1 łyżka śmietany(...)płatków chili kilka plastrów ulubionej wędliny 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Wędlinę kroimy w małe paseczki. Makaron gotujemy al dente. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem i chili. Dodajemy wędlinę i podsmażamy chwilę, aż się zarumieni. Zmniejszamy gaz na minimum, dodajemy śmietanę

Prosto z Kotła
Gulasz z papryką 84

Składniki: -1 i 1/2 kg szynki wieprzowej -1/2 szklanki bulionu warzywnego -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 oleju -2 łyżki sosu sojowego -po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki -2 czerwone papryki -1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3cm). Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i również drobno pokroić. Obsmaż mięsko z cebulą(...)oleju w garnku. Następnie zalej wodą dopraw do smaku oraz pół szklanki bulionu i gotuj aż mięso będzie pół miękkie. Dodać pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze przez  ok. 15 minut. Pod koniec gotowania odlej jedną chochlę sosu do szklanki dodaj mąkę, wymieszaj aby nie było grudek i dodaj do gulaszu. Wymieszaj i zagotuj. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem jaśminowym

I LOVE LIFE
Filet w pysznym sosie z pieczarkami 132

Olej do smażenia ·        ½ kg pieczarek ·        Pomysł na zapiekankę   makaronową   z szynka ·        Cebula ·        Papryka czerwona ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na mniejsze plastry(...)Paprykę drobno kroimy dodajemy do grzybów. 9.    Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. 10.         Hartując wlewamy do pieczarek, chwilę gotujemy. 11.         Polewamy sosem z pieczarkami mięso. 12.         Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Gryczane kotlety z łososiem 90

kęsy, zagryzę ogórkiem kiszonym i jestem najedzona. 😆 Niby głupie, ale zalicza się jako pełnowartościowy posiłek😎I taki wynalazek jest o wiele ciekawszy i zdrowszy niż standardowa kanapka z serem, szynką i sałatą.😋 T Takie kotleciki można zarówno usmażyć lub upiec. Wartości odżywcze 2 porcji pieczone: 791 kcal  B 52 g W 102 g T 19 g smażone: 970 kcal(...)porcje: -160 g kaszy gryczanej -120 g łososia wędzonego -1 jajo -koperek, sól, pieprz  -2 łyżki tłuszczu do smażenia/można również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być

zdrowo i aktywnie
Berlińska zupa ziemniaczana 159

Currywurst. Ale tutaj nie będzie ani keczupu, ani curry. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może ktoś powiedzieć(...)mają więcej składników niż włoszczyzna, a zupa ma smakować, no i trochę z lenistwa. Bulion natomiast z czystej oszczędności i również lenistwa. Jeżeli potrzebuję go niewiele, nie będę gotował rosołu. Zresztą pewnie jak ktoś śledzi nasze przepisy to na pewno zauważy, że my nie silimy się na jedzenie bardzo zdrowe, gotujemy tak jak się gotuje w domu, oszczędnie i szybko

KasiaiKrzysiu.pl
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 173

Melixir -oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc... Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie z oliwek, dodajemy ryż i mieszamy dokładnie tak aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Następnie dodajemy białe wino(...)widzicie że ryż wysycha dolewamy kolejną porcję. Powtarzamy to aż ryż będzie al dente. Gdy jesteśmy pewni, że jest gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę, masło, parmezan oraz miód i przyprawy. Mieszamy dokładnie i serwujemy!  Pozwolę sobie napisać jeszcze parę słów o użytym przez nas greckim miodzie.   Miód sosnowy ze względu na niski

Gawron w rosole
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 130

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Przyprawa maggi w płynie 3-4 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Sposób(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pierz i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, przekładamy na patelnię po smażeniu mięsa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, przekładamy do garnka z mięsem. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną

Bajeczna Kuchnia
Domowa biała kiełbasa! 109

ząbków czosnku 8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca 2 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 250ml bulionu jelita wieprzowe Sposób wykonania: Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion(...)namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.  Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują

Kuchnia Pani Wiosny
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 181

całość smażymy, stale mieszając, około minuty. Do zasmażki wlewamy sos z rondla (2 łyżki wazowe wystarczą) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie(...)dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów, na dwa, trzy dni. SKŁADNIKI 500g wieprzowiny na gulasz — z łopatki lub szynki 200g mocno uwędzonych surowych frankfurterek 500g pieczarek 200g cebuli 2 garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera

Karo in the Kitchen
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 195

     Przygotowałam je na jedną z imprez rodzinnych i okazały się hitem!!! Cieniutko rozbite mięsko nadziane soczystą masą z mięsa mielonego, do tego papryka

Rozpustne gotowanie
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 165

okazało się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał... Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty(...)wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze, bo i cały proces

Marder&Marder Manufacture
Rolady wieprzowe-2 141

już wspominałam bardzo lubię eksperymentować w kuchni, poszukiwać nowych  smaków. Zadowolenie moich bliskich i gości jest dla mnie bezcenne. Cieszy również bardzo fakt, że wielu z Was gotuje ze mną, to wielka radość z tworzenia tego bloga. Nie ma tu nic, czego nie wypróbowałam! Ponieważ rolady, czy jak kto woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam(...)plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą ok) WYKONANIE: składniki farszu mielimy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy, mięso

Kuchnia Beaty