szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:264/407)

Pikantna zupa z pieczonych warzyw 91

czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa(...)przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw  może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip

Cztery Fajery
Filet z kurczaka z fasolką szparagową w kremowym sosie 124

przygotowania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na desce i natrzeć z każdej strony solą lub jarzynką i pieprzem do smaku, owinąć w szynkę parmeńską każdy filet osobno, spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały. Na głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać(...)przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje.  Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 131

czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa(...)przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw  może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 269

zatem warto zajadać bób z umiarem. :) 3. Bób trzeba gotować w zimnej wodzie - yyy... nigdy tego nie robię, bób szybko się gotuje i nie rozgotowuje. 4. Do wody na gotowanie bobu trzeba dodać cukru - a ja się pytam po co? Pozdrawiam cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem(...)puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć

Ale Proste
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 133

wiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta(...)kwaśna śmietana (nie trzeba) Wędzonkę pokroić na małe kawałki, u mnie cienkie paski (ok.0,5x2cm), W garnku zagotować wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić

Smaczne Zdrowe
Szynka z szynkowara 114

innych wpisach, a dziś mam dla Was szynkę :-) Nam skojarzyła się z szynką konserwową, taką prawdziwą z puszki ;-) ciekawa jestem jakie u Was wzbudzi skojarzenia ;-) SKŁADNIKI ok. 1 kg szynki 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 listki laurowe 2 łyżeczki soli peklowej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy(...)foliowego woreczka, dodajemy liście laurowe (najlepiej wsuńcie je w różnych miejscach, nie wszystkie razem) i umieszczamy w szynkowarze. Dociskamy sprężyną i wstawiamy do lodówki na 72 godziny. Następnie gotujemy wodę doprowadzając ją do 80 stopni, wkładamy do niej szynkowar z zawartością (woda powinna sięgać do górnego rantu szynkowara, nie wolno by zakryła go w całości). Gotujemy przez 2 godziny cały

Czary - gary w kuchni
Warsztaty z Gorenje i włoskie smakowitości - 28 listopada 2015 143

przygotował Wojtek Lewandowski, i pod jego kierownictwem dzielnie szykowaliśmy pyszne dania.  Na początek sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą - rewelacja następnie - Sandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami (Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech  ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą pieczoną z warzywami (Osso Bucco(...)pysznym jedzeniem warto było posłuchać o produktach firmy Gorenje a potem zobaczyć jak sprawują się w akcji - ale o tym następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru  zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek   do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami  - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga

Stare Gary
Zupa warzywna z pulpecikami i serkiem topionym 212

makaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak.  Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka bułki(...)Korzeń pietruszki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone

Ugotować
Domowe niby hot-dogi 177

jednak bardzo je lubię i od czasu do czasu zjadam ze smakiem. Zwracam natomiast dużą uwagę na skład. Ostatnio udało mi się dostać parówki z zawartością 90% mięsa! Niejedna „szynka” mogłaby pozazdrościć składu tym parówkom. Nie kupuję natomiast takich, gdzie zawartość mięsa jest niższa niż 70%. Dlatego nie dajmy się zwariować. Ja z parówek nie zamierzam rezygnować. Nasze hot-dogi(...)parówek 5 naleśników ( tutaj  znajdziecie przykładowy przepis) sos czosnkowy keczup pikantny żółty ser w plasterkach (opcjonalnie) Z ulubionego przepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek żółtego sera, a na nim gorącą parówkę. Polewamy ulubionymi sosami, ale tak by z jednego brzegu zostawić trochę miejsca

Ratunku obiad
Pasztet Wiosenny. 136

Pasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji

IzaGotuje
PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE Z SZYBKOWARU INSTANT POT DUO EVO PLUS 89

także przyspiesza gotowanie 2-6 razy i oszczędza do 70% energii zużywanej w tradycyjnych metodach gotowania. Dostępny w 3 wygodnych rozmiarach: 5,7 l i 8 l Jakie urządzenia zastępuje INSTANT POT DUO EVO PLUS? Zastępuje m.in szybkowar, garnek do gotowania ryżu , wolnowar, jogurtownicaę, parowar, podgrzewacz do smażenia, tradycyjny garnek, garnek do przygotowywania ciast, urządzenie do gotowania jajek, sterylizator(...)inteligentnym programie i dostosowywać ustawienia gotowania. Wgrane programy pozwalają „ustawić go i zapomnieć”, uwalniając nas od „stania przy garach” . Przykłady czasów gotowania: Kurczak: Gotowanie ciśnieniowe 6-8 minut Żeberka: 15-25 minut gotowania ciśnieniowego Filet rybny: Gotowanie ciśnieniowe 2-3 minuty Ryż: 4 minuty gotowania ciśnieniowego Buraki czerwone: Gotowanie ciśnieniowe 30 minut Model Duo Evo Plus

Ostra na Słodko
Surówka z kalarepy 67

Kalarepa to warzywo kapustowate o miękkim środku, idealne do spożycia na surowo w formie surówki lub gotowane w formie potrawki warzywnej bądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż(...)jogurtem greckim z odrobiną chrzanu, który dodał jej nieco intensywniejszego smaku. Surówkę z kalarepy podawać można jako dodatek do mielonych, roladek z kurczaka, udek z kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy. 30 dkg jabłka (2 duże) 25 dkg kalarepy

MeCooks
Wiosenna z kiełkami 87

Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.     50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)winnego 2 łyżki wody sól,czosnek granulowany 1/2 łyżeczki musztardy szczypta bazylii, koperku suszonego  Składanki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję

wesoła kuchnia
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 79

bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 250 g makaronu penne posiekana natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz(...)cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego warto sprawdzić ziarna w czasie gotowania. Obieramy ze skórki gdy bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym 131

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia  łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób(...)wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę i gotujemy od przykryciem przez ok. 16 minut ( kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie studzimy. W tym czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę

Qchnia po prostu
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 75

bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 250 g makaronu penne posiekana natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz(...)cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego warto sprawdzić ziarna w czasie gotowania. Obieramy ze skórki gdy bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami 83

Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 bakłażany 150g kaparów w zalewie octowej  2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, bakłażany i cebulę(...)zarumienienia. Dodajemy cebulę i bakłażana, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory, 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Roladki cielęce w sosie szafranowym (Involtini di vitello allo zafferano) 111

sznycle; u mnie wyszło 10 sznycli o wadze ok. 50 gram Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Ser żółty kroimy w słupki. Na sznyclach rozkładamy plastry szynki, listki szałwii i ser żółty w słupkach.  Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Roladki  przekładamy(...)przykrywamy. Na patelnię wlewamy białe wino, bulion, dodajemy szafran; całość zagotowujemy. W międzyczasie w miseczce mieszamy 1/2 łyżki miękkiego masła z 1/2 łyżki mąki, dodajemy do sosu i gotujemy ok. 5 minut. Gdy sos zgęstnieje dodajemy roladki i podgotowujemy 2-3 minuty. Roladki podajemy od razu po przygotowaniu z sosem szafranowym z dodatkiem kopytek, klusek śląskich lub ziemniaków. **** PREPARAZIONE Battete

La grande e la piccola cuoca
.Rewelacyjny Gulasz 151

Rewelacyjny Gulasz Lubimy dania, które robi się szybko i zarazem są smaczne. Składniki: ·        ½ kg szynki wieprzowej ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        30 dag pieczarek ·        2 papryki czerwone(...)Ogórki kroimy drobno, przekładamy do mięsa. 5.    Doprawiamy chili. 6.    Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i łączymy z mięsem. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe, można podawać z kluskami śląskim. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem 124

Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką

VioletoweKucharzenie
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 167

sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki(...)łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy

Kulinarna Pokusa
Quiche z brokułami i porem 304

spróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej(...)wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru, do wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy al dente (5-7 minut). Por przedzielamy na wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w plasterki. Por przekładamy do miseczki, zmorzyć solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta

Pudełko rozmaitości
Dietetyczna galaretka z kurczaka 376

kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe(...)mniejszej zawartości tłuszczu i soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię