szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:265/407)

Surówka z kalarepy 67

Kalarepa to warzywo kapustowate o miękkim środku, idealne do spożycia na surowo w formie surówki lub gotowane w formie potrawki warzywnej bądź zupy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z kalarepy, zarówno gotowanej jak i surowej. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia zdrowej surówki z kalarepy z dodatkiem jabłka . Surówkę z kalarepy i jabłka zrobicie bardzo szybko, gdyż(...)jogurtem greckim z odrobiną chrzanu, który dodał jej nieco intensywniejszego smaku. Surówkę z kalarepy podawać można jako dodatek do mielonych, roladek z kurczaka, udek z kurczaka, pieczonej karkówki, pieczonej szynki i wielu innych dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Surówka Składniki na surówkę z kalarepy. 30 dkg jabłka (2 duże) 25 dkg kalarepy

MeCooks
Wiosenna z kiełkami 87

Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.     50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)winnego 2 łyżki wody sól,czosnek granulowany 1/2 łyżeczki musztardy szczypta bazylii, koperku suszonego  Składanki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję

wesoła kuchnia
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 79

bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 250 g makaronu penne posiekana natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz(...)cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego warto sprawdzić ziarna w czasie gotowania. Obieramy ze skórki gdy bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym 131

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia  łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób(...)wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę i gotujemy od przykryciem przez ok. 16 minut ( kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie studzimy. W tym czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę

Qchnia po prostu
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 75

bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu 20 dkg wędzonego boczku 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 250 g makaronu penne posiekana natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz(...)cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy solą – ok pół łyżeczki. Gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, dlatego warto sprawdzić ziarna w czasie gotowania. Obieramy ze skórki gdy bób jest jeszcze ciepły. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Gulasz wieprzowy z bakłażanem i kaparami 83

Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 bakłażany 150g kaparów w zalewie octowej  2 duże cebule 2 puszki pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, bakłażany i cebulę(...)zarumienienia. Dodajemy cebulę i bakłażana, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory, 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Roladki cielęce w sosie szafranowym (Involtini di vitello allo zafferano) 111

sznycle; u mnie wyszło 10 sznycli o wadze ok. 50 gram Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Ser żółty kroimy w słupki. Na sznyclach rozkładamy plastry szynki, listki szałwii i ser żółty w słupkach.  Mięso zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Roladki  przekładamy(...)przykrywamy. Na patelnię wlewamy białe wino, bulion, dodajemy szafran; całość zagotowujemy. W międzyczasie w miseczce mieszamy 1/2 łyżki miękkiego masła z 1/2 łyżki mąki, dodajemy do sosu i gotujemy ok. 5 minut. Gdy sos zgęstnieje dodajemy roladki i podgotowujemy 2-3 minuty. Roladki podajemy od razu po przygotowaniu z sosem szafranowym z dodatkiem kopytek, klusek śląskich lub ziemniaków. **** PREPARAZIONE Battete

La grande e la piccola cuoca
.Rewelacyjny Gulasz 151

Rewelacyjny Gulasz Lubimy dania, które robi się szybko i zarazem są smaczne. Składniki: ·        ½ kg szynki wieprzowej ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        30 dag pieczarek ·        2 papryki czerwone(...)Ogórki kroimy drobno, przekładamy do mięsa. 5.    Doprawiamy chili. 6.    Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i łączymy z mięsem. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe, można podawać z kluskami śląskim. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem 124

Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką

VioletoweKucharzenie
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 167

sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki(...)łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy

Kulinarna Pokusa
Quiche z brokułami i porem 304

spróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej(...)wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru, do wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy al dente (5-7 minut). Por przedzielamy na wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w plasterki. Por przekładamy do miseczki, zmorzyć solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczony spód. Dodajemy zmorzony i osuszony por ( warzywa należy osuszyć, aby tarta

Pudełko rozmaitości
Dietetyczna galaretka z kurczaka 376

kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe(...)mniejszej zawartości tłuszczu i soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis 83

Pstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis Lubicie pstrąga? Mam dziś dla Was prosty przepis na pstrąga pieczonego w rękawie. Idealny na obiad lub święta. Ryba

Słodkie okruszki
Sałatka z grejpfruta i awokado 107

Dziś mam dla Was rewelacyjną i szybką w przygotowaniu sałatkę z grejpfruta i awokado . Taka lekka i soczysta sałatka będzie idealną przekąską na walentynkowy wieczór. Oczywiście

Codzienne Gotowanie
Imprezowe parówki w chrupiącym cieście 558

Dziś mam dla Was pyszny i szybki przepis na imprezowe parówki w chrupiącym cieście . Takie danie doskonale sprawdzi się na różnych uroczystościach, dla kibiców lub od

Słodkie okruszki
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 179

Ze szparagami u mnie zawsze ciężko bo albo są bardzo drogie albo po prostu nie mam ich gdzie kupić albo jak już są to bardzo złej

Monia miesza i gotuje
Miniomlet z papryką i szpinakiem 154

 Miniomlety to ostatnio bardzo popularny sposób na śniadanie. Zapiekanie jajek w piekarniku reklamuje i wrześniowa Kuchnia, i Zosia z bloga Make Cooking Easier. To faktycznie

W kuchni wieczorem
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 188

Jeśli szukacie inspiracji na efektowny obiad, to koniecznie powinniście zapoznać się z tym przepisem. Roladki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i przede

Mania Gotowania
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem 219

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
LEKKIE I ZDROWE POTRAWY NA WIELKANOC 1096

mnie przedświąteczne sprzątanie zawsze przychodzi łatwiej, niż takie "zwykłe", w ciągu roku. Mam dziś wolny dzień, więc zrobiłam częściowe porządki, ale to dopiero początek. Zdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc(...)często dodając majonez, który oprócz smaku, dostarcza potrawom ogromną ilość kalorii. Dlatego poniżej podaję przepis na lżejszą wersję :) Składniki: - 3 jajka - pół dużego pomidora - pół dymki - 100 g chudej szynki - 1/3 małej papryki zielonej - łyżeczka jogurtu naturalnego - pieprz i sól do smaku     Jajka ugotować na twardo (ok. 7 min.). Wykroić miąższ z pomidora, odłożyć i resztę pokroić

Katsuumi
Pulpeciki drobiowe z ostropestem, podane z komosą. 43

bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z szynki 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka ostropestu w ziarenkach odrobina koperku suszonego lub świeżego jak macie 1 duża marchewka 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie papryką-do smaku. Dodajemy ostropest i koperek W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l), Marchewkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub tarkujemy na malutkich oczkach w małe wiórka i wrzucamy do wody Następnie do gotującej się wody wrzucamy uformowane kuleczki

Latosiowydom
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 154

Świąt Wielkanocnych pozostał już niecały miesiąc, pora pomyśleć o tym co będziemy piec i gotować. Od teraz na blogu będą się pojawiać Wielkanocne przepisy. Może coś Wam się spodoba i coś wybierzecie dla siebie. Dzisiaj częstuję Was pyszną pieczenią, którą wzbogaciłam prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje  pieczeni(...)Wielkanocnego akcentu. A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg surowej szynki wieprzowej 3 jajka 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 3 duże jajka 1 bułka pszenna pół szklanki obranych orzeszków ziemnych Dodatkowo: 4 jajka ugotowane

Izabelawkuchni
Szynka z paprykami w serowym sosie 120

Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa. Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami

VioletoweKucharzenie
Kurczak ze szpinakiem i "Rosyjski kochanek" 124

wrzątku i zwiększyć płomień. Szparagi pokroić na kawałki - im bliżej główki, tym większe. Dorzucić je do kaszy, gdy woda będzie wrzała. Jeśli będzie trzeba, dolać więcej wrzątku do bulguru. Gotować go do miękkości. W drugim garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę-dwie oleju. Pierś przekroić na pół i podsmażyć połówki z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia oprószyć(...)kurczaka, dolewając przy okazji wodę. Dusić króciutko tylko tyle, by szpinak zmiękł. Podawać kurczaka z ugotowanym bulgurem i szpinakiem. ----- Podobne: Kurczak w śmietanie Rolada drobiowa z grzybkami Szparagi z szynką i trawą żubrową Dawno nie dodawałam recenzji, bo też i czasu na czytanie mniej przy tak cudnych pogodach, jakie mieliśmy ostatnio. Dziś podzielę się z Wami swoimi wrażeniami z lektury

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 190

domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać(...)wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.  Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z tortellini i kalafiorem 297

Składniki: 5 jajek, 1 kalafior, 250g tortellini z mięsem ( ja miałam wieprzowina z szynką ), 250g pomidorków koktajlowych, puszka groszku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 cebuli, kilka ząbków czosnku, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafior podzielić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i podzielić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie ( 7-8 minut(...)zagotowania się wody), przelać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Tortellini ugotować zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu ( wrzucić do gotującej się wody i gotować ok.8minut), odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.  Do składników wymienionych powyżej dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, odcedzony groszek konserwowy,pokrojoną w kostkę cebulę,  majonez, sól

W kuchni u Moniki
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 198

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka(...)siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy

Życie zamknięte w smaku
Chifferi all'amatriciana 169

właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę(...)dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż sos zrobi się gęsty. Spróbować i doprawić solą do smaku. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dolać 3 łyżki

Kulinarne Inspiracje
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 260

bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek  1/3 - 0,5 łyżeczki(...)majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól  pieprz 1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanej WYKONANIE: W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut). Odcedź kaszę i odłóż na bok. Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony