szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:265/407)

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 162

Świąt Wielkanocnych pozostał już niecały miesiąc, pora pomyśleć o tym co będziemy piec i gotować. Od teraz na blogu będą się pojawiać Wielkanocne przepisy. Może coś Wam się spodoba i coś wybierzecie dla siebie. Dzisiaj częstuję Was pyszną pieczenią, którą wzbogaciłam prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje  pieczeni(...)Wielkanocnego akcentu. A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg surowej szynki wieprzowej 3 jajka 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 3 duże jajka 1 bułka pszenna pół szklanki obranych orzeszków ziemnych Dodatkowo: 4 jajka ugotowane

Izabelawkuchni
Szynka z paprykami w serowym sosie 127

Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa. Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami

VioletoweKucharzenie
Kurczak ze szpinakiem i "Rosyjski kochanek" 133

wrzątku i zwiększyć płomień. Szparagi pokroić na kawałki - im bliżej główki, tym większe. Dorzucić je do kaszy, gdy woda będzie wrzała. Jeśli będzie trzeba, dolać więcej wrzątku do bulguru. Gotować go do miękkości. W drugim garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę-dwie oleju. Pierś przekroić na pół i podsmażyć połówki z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia oprószyć(...)kurczaka, dolewając przy okazji wodę. Dusić króciutko tylko tyle, by szpinak zmiękł. Podawać kurczaka z ugotowanym bulgurem i szpinakiem. ----- Podobne: Kurczak w śmietanie Rolada drobiowa z grzybkami Szparagi z szynką i trawą żubrową Dawno nie dodawałam recenzji, bo też i czasu na czytanie mniej przy tak cudnych pogodach, jakie mieliśmy ostatnio. Dziś podzielę się z Wami swoimi wrażeniami z lektury

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 197

domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać(...)wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.  Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z tortellini i kalafiorem 322

Składniki: 5 jajek, 1 kalafior, 250g tortellini z mięsem ( ja miałam wieprzowina z szynką ), 250g pomidorków koktajlowych, puszka groszku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 cebuli, kilka ząbków czosnku, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafior podzielić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i podzielić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie ( 7-8 minut(...)zagotowania się wody), przelać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Tortellini ugotować zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu ( wrzucić do gotującej się wody i gotować ok.8minut), odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.  Do składników wymienionych powyżej dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, odcedzony groszek konserwowy,pokrojoną w kostkę cebulę,  majonez, sól

W kuchni u Moniki
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 208

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka(...)siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy

Życie zamknięte w smaku
Chifferi all'amatriciana 179

właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę(...)dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż sos zrobi się gęsty. Spróbować i doprawić solą do smaku. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dolać 3 łyżki

Kulinarne Inspiracje
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 279

bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek  1/3 - 0,5 łyżeczki(...)majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól  pieprz 1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanej WYKONANIE: W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut). Odcedź kaszę i odłóż na bok. Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 178

pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Składniki: – 4 ziemniaki – pęczek zielonych szparagów – 1 litr bulionu lub rosołu(...)oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z CZERWONĄ FASOLĄ 135

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos ✔5 łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki

Gotowanie Patki
Bitki w sosie tymiankowym. 165

     Nie ma to jak poczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym

Rozpustne gotowanie
Błyskawiczna pasta jajeczna 193

Błyskawiczna pasta jajeczna to świetny dodatek na kanapkę. Pasta ta pozwoli Wam urozmaicić Wasze śniadanie. Przygotowanie pasty jajecznej jest bardzo szybkie i proste, potrzebujecie dosłownie kilku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane Dureny 58

sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Cheddar – 80 gram Olej rośliny – 2-3 łyżki Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Szynka – 200 gram Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Placki ziemniaczane Dureny Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć pokrojone w talarki pieczarki, podsmaż, następnie dodaj posiekaną cebulę(...)nałóż farszu z patelni, połóż drugi, znów farsz, znów placek, farsz i odrobina sera cheddar. W drugim zestawie zamiast farszu z pieczarek, bo moje domowe Jury nie lubi 😉 była szynka, ale technika składania podobna. Włóż blaszkę z wieżami Dureny do piekarnika na jakieś 10-15 minut, aż ser się pięknie roztopi. Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów

RafalCook
Ser smażony paprykowy – kuchnia podkarpacka 405

można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki na około 500- 600 g gotowego sera smażonego: 1 kg białego sera (najlepiej(...)małe) 1 płaska łyżeczka soli 1/2   łyżeczki ostrej papryki (lub wg uznania) Mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Do mleka dodajemy pokruszony biały ser i gotujemy go na wolnym ogniu często mieszając. W tym czasie wytworzy się serwatka, a twaróg w postaci małych grudek opadnie na dno. Po około 20 minutach ser dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Jajko

Trzeci talerz
Obiad w kwadrans? Filet z kurczaka z kaszą pęczak i warzywami 168

kaszę na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, podsmaż na duży m ogniu żeby mięso się lekko zrumieniło w międzyczasie powinna się zagotować wodą na kaszę, wrzuć woreczek i gotuj wg przepisu na opakowaniu na patelnię dodaj opakowanie warzyw włoskich wraz z dołączoną przyprawą przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok 10 minut po ugotowaniu kaszy, odsącz(...)filet z kurczaka znajdziesz poniżej: Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje