szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:266/407)

Pulpeciki drobiowe z ostropestem, podane z komosą. 43

bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z szynki 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka ostropestu w ziarenkach odrobina koperku suszonego lub świeżego jak macie 1 duża marchewka 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie papryką-do smaku. Dodajemy ostropest i koperek W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l), Marchewkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub tarkujemy na malutkich oczkach w małe wiórka i wrzucamy do wody Następnie do gotującej się wody wrzucamy uformowane kuleczki

Latosiowydom
Pieczeń z jajkiem i orzeszkami. 154

Świąt Wielkanocnych pozostał już niecały miesiąc, pora pomyśleć o tym co będziemy piec i gotować. Od teraz na blogu będą się pojawiać Wielkanocne przepisy. Może coś Wam się spodoba i coś wybierzecie dla siebie. Dzisiaj częstuję Was pyszną pieczenią, którą wzbogaciłam prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje  pieczeni(...)Wielkanocnego akcentu. A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg surowej szynki wieprzowej 3 jajka 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 3 duże jajka 1 bułka pszenna pół szklanki obranych orzeszków ziemnych Dodatkowo: 4 jajka ugotowane

Izabelawkuchni
Szynka z paprykami w serowym sosie 120

Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa. Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami

VioletoweKucharzenie
Kurczak ze szpinakiem i "Rosyjski kochanek" 124

wrzątku i zwiększyć płomień. Szparagi pokroić na kawałki - im bliżej główki, tym większe. Dorzucić je do kaszy, gdy woda będzie wrzała. Jeśli będzie trzeba, dolać więcej wrzątku do bulguru. Gotować go do miękkości. W drugim garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę-dwie oleju. Pierś przekroić na pół i podsmażyć połówki z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia oprószyć(...)kurczaka, dolewając przy okazji wodę. Dusić króciutko tylko tyle, by szpinak zmiękł. Podawać kurczaka z ugotowanym bulgurem i szpinakiem. ----- Podobne: Kurczak w śmietanie Rolada drobiowa z grzybkami Szparagi z szynką i trawą żubrową Dawno nie dodawałam recenzji, bo też i czasu na czytanie mniej przy tak cudnych pogodach, jakie mieliśmy ostatnio. Dziś podzielę się z Wami swoimi wrażeniami z lektury

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 190

domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać(...)wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.  Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z tortellini i kalafiorem 297

Składniki: 5 jajek, 1 kalafior, 250g tortellini z mięsem ( ja miałam wieprzowina z szynką ), 250g pomidorków koktajlowych, puszka groszku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 cebuli, kilka ząbków czosnku, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafior podzielić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i podzielić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie ( 7-8 minut(...)zagotowania się wody), przelać zimną wodą, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Tortellini ugotować zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu ( wrzucić do gotującej się wody i gotować ok.8minut), odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.  Do składników wymienionych powyżej dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, odcedzony groszek konserwowy,pokrojoną w kostkę cebulę,  majonez, sól

W kuchni u Moniki
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 198

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka(...)siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy

Życie zamknięte w smaku
Chifferi all'amatriciana 169

właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę(...)dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż sos zrobi się gęsty. Spróbować i doprawić solą do smaku. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dolać 3 łyżki

Kulinarne Inspiracje
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 260

bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek  1/3 - 0,5 łyżeczki(...)majeranku 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich 4 plastry ostrego sera żółtego do utarcia DODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI: 1,5 łyżki oliwy z oliwek sól  pieprz 1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanej WYKONANIE: W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut). Odcedź kaszę i odłóż na bok. Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 167

pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Składniki: – 4 ziemniaki – pęczek zielonych szparagów – 1 litr bulionu lub rosołu(...)oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z CZERWONĄ FASOLĄ 126

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos ✔5 łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki

Gotowanie Patki
Bitki w sosie tymiankowym. 158

     Nie ma to jak poczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym

Rozpustne gotowanie
Błyskawiczna pasta jajeczna 178

Błyskawiczna pasta jajeczna to świetny dodatek na kanapkę. Pasta ta pozwoli Wam urozmaicić Wasze śniadanie. Przygotowanie pasty jajecznej jest bardzo szybkie i proste, potrzebujecie dosłownie kilku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane Dureny 43

sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Cheddar – 80 gram Olej rośliny – 2-3 łyżki Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Szynka – 200 gram Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Placki ziemniaczane Dureny Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć pokrojone w talarki pieczarki, podsmaż, następnie dodaj posiekaną cebulę(...)nałóż farszu z patelni, połóż drugi, znów farsz, znów placek, farsz i odrobina sera cheddar. W drugim zestawie zamiast farszu z pieczarek, bo moje domowe Jury nie lubi 😉 była szynka, ale technika składania podobna. Włóż blaszkę z wieżami Dureny do piekarnika na jakieś 10-15 minut, aż ser się pięknie roztopi. Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów

RafalCook
Ser smażony paprykowy – kuchnia podkarpacka 392

można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki na około 500- 600 g gotowego sera smażonego: 1 kg białego sera (najlepiej(...)małe) 1 płaska łyżeczka soli 1/2   łyżeczki ostrej papryki (lub wg uznania) Mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Do mleka dodajemy pokruszony biały ser i gotujemy go na wolnym ogniu często mieszając. W tym czasie wytworzy się serwatka, a twaróg w postaci małych grudek opadnie na dno. Po około 20 minutach ser dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Jajko

Trzeci talerz
Obiad w kwadrans? Filet z kurczaka z kaszą pęczak i warzywami 153

kaszę na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, podsmaż na duży m ogniu żeby mięso się lekko zrumieniło w międzyczasie powinna się zagotować wodą na kaszę, wrzuć woreczek i gotuj wg przepisu na opakowaniu na patelnię dodaj opakowanie warzyw włoskich wraz z dołączoną przyprawą przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok 10 minut po ugotowaniu kaszy, odsącz(...)filet z kurczaka znajdziesz poniżej: Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciecierzyca po bretońsku 128

jako alternatywę dla białej fasoli. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki. SKŁADNIKI -0,5 kg dowolnej kiełbasy -kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka) -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie plasterki -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości -1 kubek 330ml suchej ciecierzycy-można dać więcej(...)dajemy do miski lub garnka, zalewamy wodą i odkładamy na całą noc.  Woda ma być około 5 cm powyżej ciecierzycy Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości. W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew. Wszystko podlewamy wodą i dusimy. Gdy ciecierzyca jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu) 195

jajeczna jest idealna kiedy dosyć mamy kanapek z serem lub wędliną albo macie ochotę na jajka ale już nie w majonezie. Można do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę czy doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem solo. Świetnie komponuje się z tradycyjnym, pszennym pieczywem, jak i tym pełnoziarnistym. Osoby przyzwyczajone do tradycyjnego smaku pasty z jajek(...)Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 jajek 2 łyżki oliwy łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypiorek łyżeczka musztardy (opcjonalnie) Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do jajek szczypiorek, masło i oliwę. Mieszamy. Dodajemy do smaku przyprawy i jeśli chcemy podkręcić smak, musztardę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Szynka duszona we włoszczyźnie 97

szynki 2-3 marchewki ½ dużego selera 2 pietruszki strąk czerwonej papryki 1-2 łyżki oleju rzepakowego bulion wieprzowy ząbek czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, majeranek, lubczyk Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe(...)całej cebuli. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką lub mąką

Pyry na Gaz
FASOLKA PO BRETOŃSKU 157

firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki(...)oliwa do smażenia mąka do zasmażki ( ja nie robiłam) Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola. Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc. Pokroiłam wędzonkę w kostkę i dodałam ją do cebuli. Kiełbasę również pokroiłam

potrawyregionalne
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 130

wyjątkiem tych, którzy nie znoszą parówek, są wegetarianami lub aktualnie stosują jakąkolwiek dietę. Reszta podniebień będzie usatysfakcjonowana. Składniki (na 4 hot - dogi): opakowanie wysokiej jakości parówek (np z szynki) 4 dorodne bułki - paluchy 2-3 liście sałaty (np. Lollo lub Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli(...)bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Parówkę gotujemy przez chwilę. Bułki rozkrajemy wzdłuż (nie do końca). Układamy w niej ser i cebulę i zapiekamy chwilę w piekarniku. Do ciepłej, chrupiącej bułki wkładamy liść sałaty i układamy pokrojone wcześniej warzywa. Wkładamy

Kuchnia po mojemu
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 191

grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa. SKŁADNIKI 1 połówka piersi z kurczaka 40 dag. dobrej chudej  wołowiny  30 dag surowej szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek  czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek 1 cebula pół czerwonej papryki 1 łyżka majeranku przyprawa do gulaszu liść(...)wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE Polewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby liść laurowy gotujemy.  W tym czasie mięso kroimy w paski i następnie w kostkę. Nie za grubą.  Zalewamy łyżką sosu sojowego. Trzymamy ok 15 min. Mięso obsmażamy na tłuszczu

W kuchennym oknie Ewy